מחקר של פרופ' דניאל לוין, מאוניברסיטת מרכז שבדיה וד"ר אלון גלבמן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת מדגים איך לתיירות יש את הכוח לעודד סבלנות ולקדם יחסי שלום בין עמים, דתות ותרבויות
מחקר חדש של פרופ' דניאל לוין, מאוניברסיטת מרכז שבדיה וד"ר אלון גלבמן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, יוצג במסגרת כנס כנרת הבינלאומי ה – 6 לתיירות וידגים חקר מקרה מצליח של אכסניה תיירותית בשם "פאוזי עזר", בה מיושמת בהצלחה גישה של פיתוח תיירות מורשת מבוססת קהילה, המטמיעה את עקרונות הקיימות הנוגעים לצורך והחשיבות של פיתוח תיירות עם הקהילה ועבורה.
זאת במיוחד כאשר מדובר בעיר העתיקה של נצרת המתאוששת ממשברים וקונפליקטים, ועוברת מפנה חיובי בשיקום ופיתוח התיירות העירונית שלה בשנים האחרונות. ויכוח מתמשך העולה מספרות המחקר התיירותי מתמקד בשאלה של יחסי תיירות ושלום אומר ד"ר אלון גלבמן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת: "האם התיירות היא רק סבילה ומושפעת לטובה מיחסי שלום וההיפך מהעדרם, או האם בכוחה של התיירות לקדם יחסי שלום, הבנה וסובלנות במקומות שסבלו או עדין סובלים מקונפליקטים ומשברים חברתיים וגיאופוליטיים?"
נצרת עם כשמונים אלף תושביה, העיר הערבית הגדולה בישראל, מהווה ללא ספק את אחת מערי המורשת החשובות והמעניינות במדינה עם חפירות ארכיאולוגיות מרתקות המלמדות על היסטוריה רבת מאורעות, מוקד דתי חשוב לצליינות הנוצרית ומפגש רב תרבותי של דתות ולאומים, בעל ערך תיירותי חשוב לתיירות בינלאומית והישראלית.
למרות זאת, העיר נקלעה לאורך השנים למשברים וקונפליקטים על רקע דת ולאום וכן סבלה מבעיות תכנון ופיתוח קשות, אשר גרמו לחסמים וקשיים בפיתוח התיירותי של עיר מיוחדת וקסומה זו. פרויקט "נצרת 2000" ששם לו למטרה לקדם ולפתח את התיירות בעיר ובו הושקעו מיליונים רבים גרם גם לנזק לא מבוטל בעיקר באזור העיר העתיקה והשוק, בשל עבודות תשתית ופיתוח ממושכות אשר גרמו לסגירת חנויות ועסקים קטנים וקהילתיים בשוק המסורתי, כאשר למרבה הצער, חלק ניכר מעסקים אלה אשר היוו בעבר חלק חשוב ואוטנתי של תרבות ומורשת מקומית נשארו סגורים ונעולים עד היום.
אכסניית פאוזי עזר בלב השוק והעיר העתיקה של נצרת ייחודית לא רק ביוזמה וניהול משותפים של בעלי הנכס, משפחה נצרתית רבת שורשים ומכובדת בשותפות צעיר יוצא קיבוץ ערכי ושאפתן, כי אם באופן בו הם חרטו על דגלם את יישום העקרונות של שיתוף הקהילה ופיתוח של תיירות למען הקהילה. הפעילות של המקום נשענת על עובדים מקומיים ומתנדבים, משתמשת בתוצרת מקומית, ממליצה ומעודדת את התיירים השוהים בה למפגשים בלתי אמצעיים וחוויתיים של הכרת המורשת הקהילתית (אנשים, בעלי מקצועות, אוכל ויצירה מקומית) בעיר ההיסטורית של נצרת.
אחד הסממנים החשובים והבולטים בסיפור הצלחתו של ההוסטל פאוזי עזר שהיה חלוץ בהטמעת עקרונות אלה בנצרת, הוא פתיחה של הוסטלים חדשים בשכנות לו בתוך המרקם העירוני של השוק הנצרתי העתיק והמאמצים גם הם בהצלחה את עקרונות הקיימות הקהילתית, ממשיכים לבשר את המפנה בתיירות המורשת הקהילתית המקומית ואולי מחזקים את התפישה כי לתיירות יש גם את הכוח לעודד סבלנות ולקדם יחסי שלום בין עמים, דתות ותרבויות.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=76552