החלוצים הראשונים, דת ומסורת, צמיחת המוסיקה המזרחית, הפשע המאורגן הראשון, מסעדות הפתיליה, שמשון ת"א
'עמק הפרחים', מתוך שירה של אהובה עוזרי ז"ל, הוא תערוכת תיעוד נדירה, החושפת לראשונה את תרומתם של תושבי שכונת כרם התימנים בתל-אביב, להקמת המדינה ולחיי החברה, הקהילה והתרבות, במובן הרחב ביותר. מסמך צבעוני ונועז שמסקר במעוף הציפור את קהילת יוצאי תימן שהתיישבה באזור זה שבין יפו לתל אביב, בתחילת המאה הקודמת: קהילה מרתקת וחדורת אמונה משיחית כמעט לגאולת ישראל, שחוותה עוני ומחסור, דיכוי וקיפוח מראשית ימיה, אך למרות זאת מצליחה להרים תרומה ייחודית ועצומה לתרבות ישראל.
"זוהי תעודה חזקה ומרתקת שתציע לראשונה מבט יוצא דופן על כוחה של השכונה בכלל ועל עושרה העצום של שכונת כרם התימנים בפרט" אומרת איילת ביתן שלונסקי, אוצרת ראשית ומנהלת מתחם ביאליק ומוסיפה: "בעשרים שנות כהונתי כאוצרת ומנהלת מתחם ביאליק, עסקתי בעיקר באוונגרד – אמנות פורצת דרך – ובתרבות המערב בהשראת המשורר הלאומי האהוב ח.נ ביאליק. השנה זכיתי לסמן ולהתעמק בשכונת כרם התימנים שנמצאת ממש כאן, מעבר לרחוב אלנבי – בעמק שממול. ומכאן גם שם התערוכה 'עמק הפרחים' ששלפתי משירה של היוצרת הדגולה אהובה עוזרי".
בתערוכה:
התערוכה סוקרת את פועלם של יושבי הכרם, החל מהחלוצים הראשונים – עולי תימן שמגיעים לארץ ישראל בעליית 'אעלה בתמר' כבר בשנת 1881 (עוד לפני אנשי 'העלייה הראשונה'), אך מעולם לא הוגדרו 'ראשונים'. תרומתם להקמת המדינה ומעורבותם במחתרות האצ"ל, הלח"י וההגנה, דרך דמותה של גאולה כהן שנולדה בכרם.
חיי הדת והמסורת דרך ריבוי בתי הכנסת שהוקמו בכל פינה בכרם, שמירה אדוקה על השבת הקדושה וחגי ישראל, וסיפורו של ה'דיוואן' – ספר החיים יקר הערך שנכתב על ידי רבי שלום שבזי וכולל שירי אהבה מהמקורות, געגוע, טקסים אירועים ומשפחה. ה'דיוואן' הועתק בכתב יד על ידי כל משפחה ומשפחה ששמרה עליו כעל בבת עינה, אך נבזז ממשפחות רבות בהגיעם ארצה, מה שנתפס בעיני רבים כעבירה חמורה לא פחות מחטיפת ילדי תימן.
לידתה וצמיחתה של המוסיקה המזרחית ותרבות החפלות מהשכונה ועד למצעד הפזמונים… דרך אהובה עוזרי ז"ל, מוזיקאית ויוצרת אדירה, שנהנתה בשנים האחרונות לחייה ממעמד של גיבורה מוזיקלית, חברתית ומגדרית. היא כתבה, הלחינה, ניגנה, שרה ואף לימדה פיתוח קול (בין תלמידיה היו גם זהר ארגוב, שי צברי, רון שובל ועוד) , ויש המגדירים אותה 'אריק איינשטיין של מוזיקת המזרח'. עוד בין יוצרי הכרם לדורותיהם, נמצא את העמרנים, הפרברים, צלילי הכרם: דקלון ובן מוש, השובלים: משה משומר, שלמה מורי ושלום שובלי, רון שובל, בעז שרעבי, חופני, יזהר כהן, סולימאן הגדול, צלילי העוד, רמי דנוך, יהודה קיסר ועוד.
שנות ה- 70 וה- 80 הסוערות והעוצמתיות, שבמהלכן סימנה התקשורת את עולם הפשע בכרם כ'פשע המאורגן הראשון בישראל'… מה זה פשע מאורגן? סמים, בתי הימורים, הברחות, שחיטה שחורה, אלכוהול, דמי חסות, הלבנת כספים ועוד, מנוהל על ידי קבוצה מאורגנת המנהלת במקביל עסקים חוקיים 'ארוכי זרועות', כהסוואה לעסקים הבלתי חוקיים. חלק מאנשי עולם הפשע מקיים אז קשרים עם פוליטיקאים ואלופים בצה"ל ומככב במדורי הרכילות. ביניהם: טוביה אושרי, רחמים אהרוני (גומדי) גואל תנעמי, עודד קפליצקי, עמוס אוריון, ישראל דנוך, שאול 'צלקת' ועוד.
מסעדות הפתיליה שהפכו לאייקונים תיירותיים, תרבותיים וחברתיים, דרך צדוק חבורה ז"ל ומסעדת 'מגנדה', קבוצת הכדורגל 'שמשון תל-אביב' וכוכביה, 'התחדשות עירונית' המטשטשת את עקבות המורשת ומשנה את פני השכונה ואופייה ועוד.
'הכוורת', סדרת אודיו בת חמישה פרקים – ראשונה מסוגה בעולם – שנכתבה ובוימה על ידי היוצרים אור מצא ואלכסה לרנר עבור התערוכה, בהשראת פרשיות הפשע של כרם התימנים בעשורים אלו. בסדרה מגלמים שחקנים מן השורה הראשונה דמויות מובילות מהכרם, כמו: אורי גבריאל (טוביה אושרי), גבי עמרני (רחמים גומדי), אוולין הגואל (אהובה עוזרי), מתי סרי ויניב סוויסה, נטע גרטי, יניב ביטון, הישאם סלימאן, מיקי לאון ויורם ארבל.
כל פרקי הסדרה הוקלטו בטכנולוגיה החדשנית D8 (סאונד היקפי מדמה מציאות), למטרת יצירת סדרה עלילתית מתוסרטת, של סצנות ייחודיות במקומות המקוריים בהם קרו האירועים עצמם. ביצירת פסקול הסדרה השתתף היוצר והזמר יהודה קיסר, מאבות הגיטרה הים תיכונית וממייסדי הז'אנר המזרחי שהתאפיין בכרם. את שיר הנושא לסדרה מבצעים רמי דנוך סולן להקת צלילי העוד המיתולוגית, ודקלון סולן להקת צלילי הכרם. זהו איחוד יוצא דופן של שני ענקי הזמר בליוויו של קיסר בקטעי נגינה מקוריים שנכתבו עבור סדרת ה'כוורת'.
כל אלו ועוד, נוצרים וחיים בכרם התימנים בכפיפה אחת, זה לצד זה. דלת ליד דלת. שכן לצד שכן. כך גם בתערוכה, יופיעו זה לצד זה, הדמויות המרכזיות וביניהן אלה הקונטרוברסיאליות והצבעוניות כל כך שבנו אותה. בתערוכה המרגשת והחדשנית הזו ניתן יהיה לעקוב אחרי התפתחותה של המנגינה הזו ולהציץ גם בתחומי עיסוק שנויים במחלוקת שתרמו גם הם לעושר התרבותי שייצרו אנשי השכונה, אם מבחירה או מכורח המציאות דלת האמצעים, שמן הסתם דחפה אחדים ממנה לפשע. עושר תרבותי ממנו קרוצים סרטים שמטלטלים את היסודות ומסעירים את הדמיון.
במהלך חודש ספטמבר בית העיר יהיה פתוח בימים ובשעות אלו:
חמישי 9 בספטמבר – 17:00-9:00
שישי – שבת 11-10 בספטמבר – 14:00-10:00
שני – שלישי 14-13 בספטמבר – 17:00-9:00
שישי – שבת 18-17 בספטמבר– 14:00-10:00
רביעי – שבת 25-22 בספטמבר (חוה"מ סוכות) – 14:00-10:00
רביעי – חמישי 30-29 בספטמבר – 17:00-9:00
תערוכת 'עמק הפרחים'
אוצרת ראשית: איילת ביתן שלונסקי
עיצוב והקמה: סטודיו נעם בר
בית העיר, ביאליק 27, תל אביב.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=118974