משרד התיירות משקיע כ-25 מיליון ₪ בשיקום רצועת החוף, כחלק מפרויקט כולל ארוך טווח, בהשקעה של מאות מיליוני ₪
שר התיירות, אסף זמיר, בחר להגיע לאילת ביום העבודה הראשון שלו כשר התיירות, זאת כדי לראות מקרוב את האתגרים איתם מתמודדת העיר. זמיר: "אילת היא מנוע צמיחה משמעותי מאוד של התיירות בישראל והיא חווה את משבר הקורונה בעוצמות אדירות. אילת חשובה מאוד לי ולמשרד התיירות. המשך הפיתוח של העיר הוא פרויקט חשוב למדינת ישראל והוצאתה מהמשבר הוא יעד מרכזי שלנו". לדבריו, ההשקעה באילת היא השקעה בכלכלה של מדינת ישראל. משרד התיירות הקצה 25 מיליון ₪ לשיפוץ מידי של החופים. בנוסף, המשרד יקצה תקציבים נוספים לשיווק ולאירועים על פי תוכנית מסודרת עליה עובדים בימים אלו. העבודה שמתבצעת בשיתוף פעולה מצויין בין ראש עיריית אילת ותאגיד התיירות, לבין חל"י וחמ"ת החברות המפתחות, היא חשובה כדי להוביל מהלכים משמעותיים שיזניקו את העיר קדימה.
משרד התיירות משקם את רצועת החוף של אילת, שניזוקה בעקבות הסופה הגדולה שפקדה את העיר לפני כחודשיים, והשאירה אחריה נזק רב. המשרד נענה לבקשת עיריית אילת להקדים את יישום התוכנית הרב שנתית לפיתוח רצועת החוף של העיר, מטאבה לעקבה, ולהתחיל בשדרוג החופים שניזוקו. לאחר שהעירייה פעלה לסלק מפגעים רבים וביצעה עבודות תחזוקה, החלה חברת הבת של משרד התיירות, החברה הממשלתית להגנות ים המלח בע"מ (חל"י) לפעול בחופי אילת. כחלק מאסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה, ולקראת החזרה לשגרת התיירות באילת, הסתיימו עבודות השיקום, כולל פירוק מסלעות, פיזור 4,500 טון חול לאורך רצועת החוף הצפונית (מחוף קיסוסקי ועד חוף הרודס), הצבת 21 הצללות זמניות לאורך רצועת החוף, שיקום המקלחות, חיבור תשתיות, ועוד. עבודות אלה יסתיימו בימים הקרובים. המשך העבודות יבוצע בשלבים.
שר התיירות, אסף זמיר, שביקר בסוף השבוע האחרון באילת, הנערכת לקראת אירוח ראשון בחג השבועות הקרוב, נפגש עם ראש העירייה – מאיר יצחק הלוי וסייר עמו באזור התיירות ובחופים. כחלק מפעולות לקידום אילת, כעיר תיירות וספורט בינלאומית וכבירת הנופש של ישראל, החל משרד התיירות בשנה האחרונה, בהכנת תוכנית תיירותית יישומית לעיר ולרצועת החוף בפרט. התוכנית מגדירה את המוצר התיירותי ומציעה תפיסה, המחברת בין מרחב תיירותי תוסס ושוקק חיים בחלקה הצפוני של העיר, לבין חלקה הדרומי הטבעי, המציע שקט ורוגע מול חופים מרהיבים. תפיסה זו, המחברת בין ניגודים אלו, צפויה להמציא מחדש את החוויה התיירותית שמציעה העיר למבקריה, וכנגזרת מכך, תביא לפתיחתה לקהלי יעד חדשים ולהגדלת מספר המבקרים. האומדן לביצוע הפרויקט עומד על כ-900 מיליון ₪, למימוש בתוכנית רב שנתית, כאשר תקציב השנה הראשונה, שאושר ותוקצב, עומד על כ-60 מיליון ₪, המיועדים לתכנון כולל של הפרויקט וביצוע מרכיבים ראשונים בו.
הפרויקט מחלק את רצועת החוף ל-11 מתחמים וכולל פרויקטים משניים רבים, הן במרחב הציבורי והן בעידוד יזמות במרחב הפרטי. כולם ביחד מרכיבים את מערך התוכנית השלמה, המשלבת חשיבה תכנונית לטווח הקרוב והרחוק. את התוכנית לפיתוח רצועת החוף גיבשה עיריית אילת בהובלת מהנדס העיר, אינג' אסף אריכא, ביחד עם משרד האדריכלים מייזליץ-כסיף, מתוך ראיה בחופי אילת כנכס לאומי אסטרטגי של העיר. מדינת ישראל אימצה את התוכנית כתוכנית לאומית, ומשרד התיירות מינה, כאמור, את החברה הממשלתית להגנות ים המלח בע"מ (חל"י), להוביל למימושה. במטרה לסייע לאילת לחזור לשגרה בזמן הקצר ביותר, משקיע משרד התיירות, באופן מידי, כ-25 מיליון ₪, להקדמת עבודות, שתוכננו להתבצע בשלבים מאוחרים יותר בפרויקט. ארבעה מקטעים עיקריים יטופלו ע"י חל"י, בתוכם אזור מלון הנסיכה ברצועת החוף הדרומית, חוף אלמוג, מקטע אום רשרש עד קניון מול הים והטיילת הצפונית, בעוד יתר רצועת החוף משוקמת ע"י עיריית אילת.
משבר הקורונה שהותיר את אילת וחופיה ריקים מנופשים, הפך להזדמנות עבור העירייה וחל"י לקצר את לוח הזמנים לשיקום החופים. עד כה בוצעו עבודות עפר ליישור קו החוף ולהנגשתו באופן מידי. במקביל, שופרו ושודרגו מתקני התיירות החיוניים והוחזרו לכשירות, בעיקר בפן הבטיחותי. במשרד התיירות ובחל"י מתייחסים לעבודות השיקום בראייה ארוכת טווח ועל כן סטנדרט העבודה יהיה ברמה גבוהה ואיכותית. השלב הראשון בפרויקט יסתיים בימים הקרובים והחופים יהיו נקיים ממפגעים. בין היתר, יוצבו הצללות, מקלחות חוף תקינות ואשפתונים לשמירה על הניקיון. בשלב השני תבצע חל"י, החל מאמצע חודש יוני, פעילות נרחבת לביצוע תשתיות חוף חדשות: התקנת סככות, שבילי חוף כולל נגישות, מקלחות חדשות, מלתחות, משטחי עבודה בסמיכות לעסקים ועוד. כל העבודות מתבצעות בהתאם לעיקרון של מרחב ציבורי חופי איכותי, נגיש ובטיחותי, עם גישה חופשית לאורך רצועת החוף.
בעיריית אילת אומרים כי שלב זה יימשך כחצי שנה ויבוצע עם הפרעה מינימלית לרוחצים. השלב השלישי נמצא כעת בתכנון לביצוע. פרויקטים ראשונים שייצאו לדרך על ידי משרד התיירות באמצעות חל"י, הם פיתוח מלא של חוף קצא"א, לאחר סיום שלב א' על ידי החברה הכלכלית לאילת (חכ"א), פיתוח המקטע המרכזי של הטיילת הצפונית בין טיילת הרויאל ביץ' לבין הכניסה למעגנה, פיתוח מקטע אום רשרש בין מול הים לחיל הים, ופיתוח המקטע הדרומי של עין סוף בין מסוף טאבה לחוף המגדלור. יתר המקטעים של רצועת החוף נמצאים אף הם בשלב התכנון בתוכנית העבודה. הפרויקט כולו צפוי להמשך כ- 10 שנים, כאשר המכרזים למקטעים הראשונים ייצאו בסוף שנת 2020 ותחילת 2021.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=106872