גבינות, יינות ומתכון לקלסונס: מאכל שבועות צפתי מסורתי מהמאה ה- 16 ועד היום
חג השבועות מאופיין במאכלי חלב, של גבינות ולצידן כמובן יין. לרגל החג ליקטנו עבורכם את היקבים המשובחים והמחלבות המיוחדות בעיר צפת, ולאחר הסיור הקולונרי, צרפנו לכם גם מתכון מיוחד לקלסונס צפתי. אז נצא לדרך:
מחלבת המאירי
מחלבת המאירי היא המחלבה הראשונה שהוקמה במדינת ישראל, על ידי מאיר ארזוני (המאירי) בשנת 1840. עד היום מייצרת המחלבה גבינות איכותיות, ששמן נודע בכל הארץ ומקורן בחלב צאן. במקום מרכז מבקרים מרשים במיוחד – 4 מפלסים של אבנים קטנות שנאספו מהריסות רעש האדמה בצפת. במרכז תשמעו על צפת ושושלת הדורות לבית המאירי, על מקור השם גבינה צפתית, סודות הכנת הגבינה וכו'. כמובן שתטעמו מהגבינות האיכותיות המיוצרות במקום ותוכלו לרכוש מהן.
מחלבת קדוש
בפאתי העיר העתיקה, ברובע היהודי, הוקמה לפני כ- 100 שנים מחלבת בוטיק של משפחת קדוש, המייצרת מגוון סוגי גבינות עיקריות, על פי הסודות והמתכונים של סב המשפחה שייצר גבינות בתחילת דרכה של המחלבה. גבינת הבית של המחלבה היא גבינת הצאן הצפתית הקשה, בסלסלות קש, עליה מספר הנכד יואב: "יש תיירים שמגיעים לצפת בכל שנה לפסטיבל הכליזמרים או לאירועים מסוימים, ובאים במיוחד לקחת את הגבינה הזו". בנוסף ,תמצאו במקום גבינה צפתית רכה מתובלת, לבנה, בולגרית, קממבר, ריקוטה וקשקבל ומגוון גבינות עיזים.
יקב צפת
בסמטאות העיר העתיקה נמצא יקב בוטיק בבעלותו של משה אלון, המבקבק 7,000 בקבוקים מידי שנה. את הענבים מגדל אלון בכרם בסמוך לישוב קדיתא, בגובה של 830 מטרים, עם יתרון נוסף של שינויי אקלים משמעותיים בין היום לבין הלילה, ובקרקע בזלת איכותית. בין הייינות ביקב: מרלו, קברנה סוביניון ואפילו יין 'שלום בית'. בסיור במקום תוכלו להתרשם מהתהליך באותנטיות מלאה ולטעום מ- 4 סוגי יין שונים.
יקב אבוהב
במרכז המבקרים של יקב אבוהב תחשפו לעולמה הקסום והעתיק של צפת, במבנה עתיק בן 600 שנה, ששימש כבית מגוריו של הצדיק הרב שלמה אליעזר אלפנדרי זצ"ל. ממרפסת נוף מרהיבה ועד למנהרות תת קרקעיות, שנחשפו בשנים האחרונות במהלך חפירות שהתבצעו במקום, תמצאו מגוון של 7 יינות מסוגים שונים, כאשר היין היקר ביותר מיוצר מענב סירה ייחודי משנת 2009 ושוויו 3,600 ₪. במרכז המבקרים תטעמו מהיינות השונים המיוצרים ביקב בכב"ז ומהענבים הגדלים באזורים שונים ברחבי הגליל ורמת הגולן. סיור הכולל טעימות מ- 3 סוגי יין שונים ואפשרות לטעימת גבינות
מתכון לקלסונס צפתי
שבועות, חג הגבינות, מתאפיין במאכל שאי אפשר בילתו – הקלסונס. אי שם במאה ה-16 בהיסטוריה של העיר צפת, החל דרכו המאכל המסורתי שוותיקי העיר צפת נוהגים להכינו לקראת חג השבועות. כמו כן, באחת ממסעדות צפת (סעודה בגן עדן) מגישים מתכון מודרני של קלסונס לצד סלט. הקלסונס הוא מאכל צפתי נוסטלגי שמלווה את העיר, מעיין כיסונים ממולאי גבינה, המוגשים עם חמאה חמה וגבינה צפתית מגורדת מלמעלה.
המתכון של רינת – בעלת קונדיטוריית הבוטיק 'מתוקים ממותגים' בצפת
1. במיקסר עם וו גיטרה לערבב כוס קמח וכוס מים רותחים, מוסיפים 2 ביצים, ולאחר לישה קצרה מוסיפים עוד 3 כוסות קמח, 50 גרם מרגרינה וכפית מלח.
2.למילוי נגרד גבינה מלוחה קשה (ממחלבת קדוש או המאירי) יחד עם גבינה צפתית וביצה לאיחוד התערובת.
3.לאחר מנוחה קצרה של הבצק, מרדדים את הבצק לעובי כחצי ס"מ וקורצים עיגולים בעזרת כוס, מניחים כפית גדושה של מלית במרכז הבצק, מניחים עליו עיגול נוסף ומהדקים בצדדים היטב.
4.מביאים לרתיחה סיר גדול עם מים וכפית מלח ומבשלים את הקלסונס, עד שהם רכים וצפים למעלה (כמו פסטה).
5.מסדרים את הקלסונס בתבנית ומכניסים לתנור עם חתיכות חמאה ביניהם, ואופים עד להשחמה קלה וריכוך החמאה.
6.מומלץ לגרד גבינה מלוחה קשה מעל.
חג שמח ובתיאבון!
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=106904