יו"ר ועדת המשנה לעסקים קטנים ובינוניים ח"כ דנינו אמר את הדברים בדיון שיזם לסיוע למלונות הקטני והזהיר כי שליש מהתעשייה הזו נסגרת; בעלי המלונות סיפרו כי בתחילת 2024 רוב המפונים עזבו והמלונות מפסידים מיליונים
ועדת המשנה לקידום עסקים קטנים ובינוניים, בראשות ח"כ שלום דנינו, קיימה היום דיון שעסק בסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בענף המלונאות בהתמודדות עם אתגרי המלחמה. בפתח הישיבה אמר היו"ר דנינו כי למדנו כבר בקורונה שתחום המלונאות הוא זה שחוטף ראשון את המכה במשבר וחוזר אחרון לפעילות, ולכן יש מקום לבחון את מצבו והצורך בסיוע.
בעל מלון הירקון, אבי אגאדגני, ציין כי הציבור מנסה להזמין נופש באילת וכשהוא רואה את המחיר הגבוה הוא חושב שאין בעיה, אבל צריך להבין שמלונות הנופש לא דומים למלונות העירוניים שמתאימים בעיקר לתיירות נכנסת. "בחצי השנה הראשונה המפונים עזרו, ושני הצדדים הפיקו תועלת מזה אבל בתחילת 2024 המפונים מהדרום עזבו ומתוך 100 אלף נשארו רק 15 אלף, בעוד שמלונות משלמים בין 430 אלף שקל ואפילו יותר מ-5 מיליון שקל בשנה רק על ארנונה, כשהמלון ריק. "כמעט חצי מהענף בברוך", אמר. רונית חוטר ישי דיין ממלון גרנד קורט ירושלים ציינה כי ב-2024 התפוסה הממוצעת הייתה 42%, בעוד ב-2023 86%.
נציגת האוצר, מוריה שליסל, ציינה כי במלחמה ניתנו 307 מיליון שקלים בהלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים בענף המלונאות. ח"כ דנינו שאל האם אפשר לתת הקלות בהלוואות האלה, ושליסל השיבה כי היא לא בטוחה שהלוואות מהקרן הן הפתרון, מחשש שהעסקים לא יצליחו להחזיר את ההלוואה וזה יוביל לבעיה גדולה יותר. עם זאת, שליסל ציינה כי הנושא נבחן כדי למצוא פתרונות יותר מקלים ולסייע לענף המלונאות, והוסיפה כי ההלוואה בערבות מדינה היא לא מענק, וכשיש קושי בהחזר צריך לבדוק מה המענה הנכון. אגאדגני העיר כי מדובר בעסקים טובים שעבדו יפה לפני כן, וכשתעבור המלחמה תהייה למלונות יכולת החזר.
נציג אגף התקציבים, רום בר אב, הזכיר גם את את התמיכה באמצעות אירוח המפונים, ואמר כי היו תכניות נוספות כמו החלטות הממשלה לשיקום הדרום והצפון. הוא הוסיף כי האוצר פועל בשיתוף פעולה עם משרד התיירות, וככל שמשרד התיירות יפנה ויציג צרכים הדבר ייבחן. נציכת משרד התיירות, רעות קנדל, אמרה בתגובה כי המשרד הגיע לדיון בעיקר כדי לשמוע את הצרכים והקשיים.
מנהלת איגוד בתי המלון והתיירנות באיגוד לשכות המסחר, מוריה כלפה הורוביץ, ציינה כי עוד בינואר 2024 פנה האיגוד לאגף התקציבים ואמר כי הוא צופה שהמלונות הקטנים יסבלו. "צריך להבדיל בינם לבין המלונות הגדולים, הקטנים לא קיבלו מענה, ואם לא יהיה מענה למלונות הקטנים העסק יקרוס. כל הצפון מלא במלונות קטנים, בטבריה, בנצרת ובאזרים האלה התעסוקה נסמכת עליהם".
בעל מלון גולדן קראון בנצרת, ויסאם עבד אל ראזק, ציין כי מעל 60% מהעובדים ברחו והתפוסה הממוצעת ב-2024 הייתה 22%. "העירייה לא מקלה בארנונה, אנחנו ממנים הכל מהכיס, את כל ההוצאות. מתפעלים רק כדי לא לסגור את המלון, כי לסגור ולפתוח מחדש יעלה מליונים. לקחנו הלוואות מול הבנקים, קיבלנו מענקים. אנחנו התחלנו לעבוד מול משרד הביטחון אבל זה מעט", אמר.
היו"ר דנינו ביקש מנציגות משרד התיירות לפנות לשר בבקשה שירכז אצלו במשרד דיון בנושא. "לשר יש יכולת לדבר עם משרדי הממשלה האחרים ולמצוא פתרונות. צריך לנצל את היכולת של שר התיירות ולטפל בזה, כי 30% מהעסקים האלה נסגרים וזה שליש מהתעשייה הזו שנסגר", אמר.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=168564