פרופ׳ גרוטו בחוות דעת לבג״ץ: "הגבלות הכניסה לישראל חסרות תועלת וההכרזה על מדינות אדומות בלתי סבירה בעליל". השופט ג' קרא : המשיבים יגישו תגובתם המקדמית לעתירה עד ל- 23 בדצמבר 2021
פרופ׳ איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ״ל משרד הבריאות ומומחה בינלאומי לענייני קורונה, קובע היום (ב') בחוות דעת, המצורפת לעתירה אשר הוגשה היום לבג״ץ, כי ההגבלות על הכניסה לישראל ועל היציאה ממנה אינן כלי יעיל לצורך המאבק בהתפשטות נגיף קורונה, ודאי בכל הנוגע למחוסנים (בג"ץ 8710/21).
את העתירה הגישו היום עורכי הדין אסף פריאל, יובל בשן ונדב פיינמן ממשרד תדמור לוי ושות׳, בשם משרדי הנסיעות ומורי הדרך בישראל. התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל מאגדת מאות משרדי נסיעות ומארגני תיירות וכן אלפי סוכני נסיעות. בעמותת מורשת דרך חברים כ-1,500 מורי דרך מוסמכים בישראל העוסקים בתיירות נכנסת.
העתירה הוגשה נגד הפיכתן של מדינות רבות, בהן ארה"ב, בריטניה, איחוד האמירויות ומדינות אירופיות ואחרות, למדינות "אדומות"; נגד האיסור הגורף על כניסת תיירים מחוסנים ומחלימים לישראל; וכנגד הטלת חובת הבידוד על מחוסנים השבים לארץ.
משרדי הנסיעות ומורי הדרך מתארים בעתירה כיצד ממיטה מדיניות הממשלה אסון כלכלי חסר תקדים על ענף התיירות ועל ענף התעופה – אסון כלכלי שאינו מחויב המציאות, אלא כזה שנובע ממדיניות ממשלה כושלת ומהגבלות ייחודיות לישראל, שהן גם קיצוניות, גם לא מבוססות, וגם חסרות תועלת.
פרופ׳ גרוטו קובע בחוות דעתו, כי "קיימת הסכמה בינלאומית גורפת כי מגבלות תנועה אינן יעילות לבלימת התפשטות של נגיף הקורונה והווריאנטים השונים שלו. לראייה, מדינות אחרות בעולם לא נקטו צעדים חדשים של הגבלת תנועה, וגם אלו שכן נקטו בצעדים מסוימים, חזרו בהן לאחר זמן קצר."
פרופ׳ גרוטו קובע כי האומיקרון כבר התפשט בישראל, ואין שום הצדקה לקביעתו של איסור מוחלט על יציאה מישראל של מחוסנים או מחלימים על בסיס קריטריונים, שעניינם שיעורים זניחים של מאומתים לאומיקרון. הוא מראה כי שיעור התפשטות האומיקרון במדינות אדומות, נמוך בחלק מהמקרים משיעור ההתפשטות הנוכחי שלו בישראל, ואף מוסיף כי הקריטריונים לקביעת מדינות ״אדומות״ הם בלתי סבירים בעליל.
עמדתו של פרופ׳ גרוטו נתמכת בעמדת ארגון הבריאות העולמי, ומומחים אחרים מישראל ומהעולם. הוא מוסיף ומסביר כי "התחלואה הנגרמת כתוצאה מהדבקה בנגיף האומיקרון היא קלה בהרבה מזו שנגרמה על ידי וריאנטים אחרים, כגון וריאנט הדלתא. שיעורי התמותה בכל המדינות בהן וריאנט זה החל להתפשט נותרו נמוכים למרות עליה משמעותית בתחלואה."
ההחלטה של כבוד השופט ג' קרא : המשיבים יגישו תגובתם המקדמית לעתירה עד ליום 2021.12.23 בשעה 00:15.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=121651