ההערכות הכלכליות הן כי ענף המלונאות יפסיד השנה קרוב ל- 200 מיליון ₪ בעקבות שער הדולר. נשיא התאחדות המלונות בישראל, עמי פדרמן, פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא והציע דרכים להתמודדות עם המצב
תעשיית התיירות, כמו יתר תעשיות הייצוא, נפגעת בצורה חמורה מהירידה הדרמטית בשער החליפין של הדולר מול השקל. ההערכות הכלכליות הן כי ענף המלונאות יפסיד השנה קרוב ל- 200 מיליון ₪. הפסד ההכנסה שקול לאובדן של מעל 400,000 לינות תיירים, המייצגים קרוב ל- 100,000 תיירים.
נשיא התאחדות המלונות בישראל, עמי פדרמן, פנה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במכתב בו נאמר: "אין בכוונתי או ביכולתי לייעץ לך באשר לשער החליפין וברור שאין ביכולתנו להשפיע על מעמדו של הדולר, אך יש בהחלט גורמים הנמצאים בשליטת הממשלה, שיכולים לאזן את שער החליפין ולקזז את השפעתו השלילית.
הדרך העיקרית להתמודד עם מצב זה הינה באמצעות הורדת עלויות התפעול והייצור של התעשייה בכלל, והמלונאות בפרט. בחודש נובמבר אשתקד קיבלה הממשלה בראשותך החלטה המאמצת את מסקנות ועדת בר ניר להוזלת עלויות הנופש בישראל. לדוגמה, אחת המסקנות מתייחסת לצורך להפחית באופן דרסטי את עלויות האבטחה במלונות הנובעות מדרישות המשטרה, שרובן ככולן נוצרו כתוצאה מהמצב ששרר בארץ בתקופת האינתיפאדה, כלומר לפני עשור".
עלות האבטחה בבתי המלון עומדת על כ- 2% מהמחזור, כלומר: כ- 180 מיליוני שקלים בשנה. סעיף זה לבדו יכול לאזן את הפגיעה הנובעת משחיקת שער הדולר, וההחלטה נמצאת בידי הממשלה.
במכתבו מסביר פדרמן כי למרות ניסיונות בלתי פוסקים ומספר פגישות עם השר לביטחון פנים לא הושגה הקלה משמעותית בדרישות המשטרה, וזאת:
"למרות העובדה שאזרחים רבים (בעיקר נשים) נהרגים מנשק של מאבטחים, והחלטת השר לפעול לצמצום מספר כלי הנשק שבידי הציבור, לא הצלחנו להביא אפילו להקלה בדרישות לאחזקת נשק במלונות. אינני יכול לצפות לשינוי שער החליפין, אך אני כן יכול לבקש ממך להורות לנוגעים בדבר לבצע את החלטת הממשלה להורדת עלויות הנופש, ובאופן ספציפי להורות על הקלה מיידית בדרישות האבטחה ובצורך בהחזקת נשק במלונות", קורא פדרמן.
העתקים מהמכתב נשלחו גם לשרי התיירות, האוצר, הכלכלה, ביטחון הפנים ומנכ"לי המשרדים ולצבי אורן, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים.
בקרב המלונאים קיימת ההבנה כי שער הדולר הנמוך פוגע בכלל היצואנים במשק, ולא רק בהם. עם זאת, ידוע לכל, כי תעשיית המלונאות הישראלית סובלת מעלויות תפעול חריגות ועודפות, שאינן קיימות אפילו ביעדים מתחרים במערב אירופה. בשנה האחרונה, מאז התקבלה החלטת ממשלה (בנובמבר אשתקד), לפעול להפחתת עלויות הנופש במלונות, לא ננקטו צעדים ממשיים בעניין, למעט ביטול הצורך באחראי חדר כושר.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=76998