יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל: "העולם החדש שינה את ענף התיירות מקצה לקצה – ולמרות זאת לא נאפשר כרסום בזכות הביטול ופגיעה בצרכן". היוזם ח"כ בצלאל סמוטריץ': "נשמור על הצרכן ונצמצם את הנזק לסוכני הנסיעות"
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה היום לקריאה ראשונה את ההצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ', וחברות וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק הגנת הצרכן ולאפשר לסוכנים ישראלים המוכרים שירותי הארחה ונופש של ספקים זרים להציע לצרכן שירותי הארחה, נסיעה, חופשה או בילוי שמתבצעים במלואם בחו"ל בשתי אפשרויות – עם זכות לביטול העסקה או בלעדיה.
סוכני הנסיעות נפגעים
כיום, צרכן שרכש שירות מספק ישראלי רשאי לבטל את העסקה, בהתאם לתנאים בחוק, תמורת דמי ביטול של 5% משווי העסקה ועד 100 שקלים. כתוצאה מכך נפגעים סוכני הנסיעות שנאלצים לשלם דמי ביטול שהם לא יכולים לגבות מהספק בחו"ל.
היו"ר כבל הבהיר כבר בפתח הישיבה, כי לא יאפשר מצב של כרסום בזכות הביטול של הצרכן או פגיעה בה, וההצעה נועדה להיטיב ולאפשר לו לקבל מה שהוא יכול לקבל מאתרי האינטרנט בחו"ל גם מסוכני הנסיעות בארץ.
לפי ההצעה שאושרה, בעסקאות לרכישת שירותי חופשה הניתנים כולם בחו"ל יוכל הסוכן להציע לצרכן לבחור מראש אם להחיל עליו את תנאי הביטול לפי חוק הגנת הצרכן, או תנאי הביטול לפי נותן השירות בחו"ל.
הצעה נכונה לכל הצדדים
היוזם ח"כ סמוטריץ אמר, כי הצעת החוק היא נכונה לכל הצדדים, היא תמשיך להגן על הצרכן ותאפשר לסוכני הנסיעות להתמודד עם התחרות הבינלאומית ולהציע לצרכנים את שירותי הנופש בשתי אפשרויות – האחת עם זכות לביטול עסקה בהתאם לחוק הגנת הצרכן והשנייה עם זכות הביטול כפי שמציע אותה הספק בחו"ל. סמוטריץ הוסיף כי ההצעה לא תשפיע על מחירי השירותים בחו"ל ולא תעלה אותם.
ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא אמר כי זכות הביטול היא אמצעי ולא המטרה, הוא הוסיף, כי כיום חופשה בחו"ל זולה יותר מחופשה בארץ ואמר כי צריך לבחון את השפעת הצעת החוק על תיירות הפנים.
נציג משרד התיירות, אלי ליפשיץ, אמר כי לא צריך לחשוש ממדרון חלקלק ולאפשר גם לבתי המלון בארץ להציע שני סוגי עסקאות – עם אפשרות ביטול או בלי. לדבריו, ההגנה על הצרכן בעסקאות תיירות בארץ רק פוגעת בו ומונעת ממנו לקבל מוצר זול יותר בלי זכות ביטול, בדומה למצב בחו"ל.
להחיל את ההצעה גם על המלונאים
מנכ"לית התאחדות המלונות בישראל, יהל בן נר, אמרה, כי המלונות בישראל נמצאים בתחרות בינלאומית קשה מאוד, והחלת הצעת החוק גם עליהם תאפשר להשאיר את הכסף בארץ.
טיסות לואו קוסט לא ניתנות לביטול
מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות, חני סובול, אמרה, כי כיום הסוכנים לא יכולים למכור לצרכנים בישראל 40% מהטיסות שיוצאות מהארץ – טיסות הלואו-קוסט (חסך) – כי הן לא ניתנות לביטול. לדבריה, "יוצא שמי שהוא צרכן מתוחכם יכול ליהנות ממוצרים זולים משמעותית, ומי שלא כזה נמנעת ממנו הגישה לעסקאות הזולות".
נציגת המועצה לצרכנות, עו"ד יעל כהן שוואט, אמרה, כי צריך להבהיר שהסוכן בישראל אחראי להחזיר את הכסף לצרכן שבחר מוצר עם זכות ביטול.
חוק הגנת הצרכן ימנע מחברות זרות לטוס לישראל
נציג רשות התעופה האזרחית, ישי דון יחיא, התייחס לטיסות הלואו-קוסט ואמר, כי בישראל יש אפליה בין החברות הישראליות, שמחויבות בזכות ביטול, לחברות הזרות שמציעות גם כרטיסי טיסה זולים יותר ללא אפשרות ביטול. לדבריו, "אם חוק הגנת הצרכן יחול על חברות התעופה הזרות נמצא את עצמנו עם זכויות ביטול מעולות, אבל בלי חברות תעופה שירצו לטוס לישראל".
ח"כ סמוטריץ אמר, כי אסור להתעלם מהדברים שנאמרו בדיון, וכי הם יבחנו שוב בעת הכנת ההצעה לקריאה השנייה והשלישית. עם זאת הוא הוסיף כי אין מחלוקת שהחוק הוא טוב, כך שימזער את הפגיעה בסוכנים וירחיב את מגוון האפשרויות שהצרכן יכול לקבל.
היו"ר כבל סיכם ואמר לאחר אישור ההצעה כי ההערות שנשמעו יבחנו שוב, כך שחלילה לא תהייה פגיעה בצרכנים.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=69378