מדובר במסלול השלישי בנמל התעופה הית'רו המצוי במחלוקת חריפה בבריטניה
סלילתו של מסלול שלישי בנמל התעופה הית'רו (Heathrow) – נמל התעופה העיקרי של לונדון – אושרה ביום שלישי על ידי ועדת משנה של קבינט ממשלת בריטניה בראשות תרזה מיי. בכך נסללה הדרך להצבעה טרומית בנושא, לאחר שנים של דיונים בדרך להגדיל את הקיבולת התעופתית סביב לונדון.
החלטת הוועדה תוארה כצעד הנכון למדינה וככזו שמאותתת על מחויבותה של בריטניה להרחיב את קשרי הסחר הבינלאומיים שלה, מה שיגביר את כלכלתה לדורות הבאים.
מיקומו של המסלול החדש בדרום מזרח אנגליה, שנוי במחלוקת במשך שנים על רקע חששות לזיהום, עומס תנועה ורעש בהית'רו, שכבר עתה הוא אחד מנמלי התעופה העמוסים ביותר בעולם. הנושא נפיץ עד כדי כך, שפוליטיקאים יצרו ועדה עצמאית כדי לשקול את האופציות, אך הדיונים התמשכו בגלל חילוקי דעות בין המחוקקים, עד שבסופו של דבר הוחלט לגבות את המהלך. פוליטיקאים בכירים ובראשם מיי עצמה, צפויים להיות מושפעים מההחלטה על המסלול השלישי בגלל פגיעה בתושבי מחוזות הבחירה שלהם.
לאישור הרחבת הית'רו קדם מאבק סוער מלווה ביחסי הציבור שנמשך שנים רבות לפני שוועדת התעופה אישרה אותו ב-2015, בעוד היא דוחה את התוכניות להרחבת נמל התעופה גטוויק, המצוי 50 ק"מ דרומית למרכז לונדון וכן הצעה לבניית שדה תעופה חדש בשפך התמזה.
יאפשר תוספת של 260 אלף טיסות בשנה
משרד התחבורה הבריטי ביקש בשנה שעברה לקבל הערות מן הציבור בנושא הרחבת הית'רו, בהבטיחו שהפרויקט יאפשר תוספת של 260,000 טיסות בשנה ותוספת של 74 מיליארד פאונד (99 מיליארד דולר) לכלכלה הבריטית ב-60 השנה הקרובות.
בעוד השכנים של הית'רו מתנגדים להרחבת נמל התעופה, קבוצות עסקיות תמכו בכך כבאפשרות הטובה ביותר להגדלת קיבולת הנוסעים והמטענים.
ההצבעה צפויה כעת להתקיים בחודש יולי. בהתחשב בכך שמספר מחוקקים מהמפלגה השמרנית אמרו בחודש שעבר כי יצביעו נגד פרויקט הית'רו, סביר להניח שראשת הממשלה תסתמך על תמיכה מצד מפלגות האופוזיציה.
גם אם יינתן האישור, קרוב לוודאי שהדיונים יימשכו, כאשר פעילי האנטי-הרחבה צפויים להוות אתגר משפטי לפרויקט. ג'ון סטיוארט, יו"ר קבוצת Hacan המתנגדת להרחבה, תיאר את ההצבעה כיום רע לתושבים. לדבריו, פרויקט הית'רו יגרום להרס בתים וכפרים ויגביר את שיבוש חייהם של אלה שנותרו מאחור. "קהילות רבות יעמדו בפני צונאמי של רעש אם המסלול השלישי ייצא לדרך ", אמר סטיוארט. "הרבה אנשים שיהיו מתחת לנתיבי הטיסה החדשים, יגלו שחייהם השתנו לנצח".
לעומתו, קבוצות עסקיות הגיבו בהתלהבות, בתקווה שההחלטה תהיה לבסוף בהישג יד. ג 'וש הארדי, סגן מנהל הקונפדרציה של התעשיות הבריטיות, אמר שהרחבה תיצור הזדמנות לעסקים, בשעה שהמדינה מתכוננת לברקזיט – ההתנתקות מהאיחוד האירופי. "הרחבת קיבולת התעופה שלנו ויצירת נתיבי טיסה חדשים לשווקים המתפתחים במהירות, היא קריטית כדי להבטיח את יכולתה של בריטניה להתחרות בעולם שלאחר הברקזיט", אמר, "הקישורים החדשים של המסלול ייצרו את הצמיחה, יסייעו ליצור מקומות עבודה מבית ויאפשרו לעסקים נוספים לייצא את הסחורות והשירותים שלהם לשווקים חדשים".
ביריד התיירות WTM בלונדון התקיים פאנל בהשתתפות שתי אושיות מעולם התעופה: ווילי וולש (Willie Walsh) מנכ"ל קבוצת התעופה IAG – בריטיש איירוויס-איבריה-אייר לינגוס – וסר טים קלארק (Sir Tim Clark), נשיא אמירייטס. השניים התייחסו, בין השאר, לאופציית המסלול הנוסף בהית'רו. קלארק טען שהוא הכרחי בגלל המחסור בסלוטים. אמירייטס היא בעלת מספר גדול של מטוסי איירבוס 380 סופרג'מבו, שיכולים לשאת יותר מ-500 נוסעים בעת ובעונה אחת. לדברי סר קלארק, עם צפי לגידול של 2,5 מיליארד נוסעים נוספים בשנים הקרובות, לא כולם יטוסו בלואו-קוסט לשדות תעופה משניים ו"אי אפשר שמטוס עם 150 מושבים יתפוס סלוט."
לעומתו וולש אמר שהם לא יסכימו לכך, "זו השקעה מטורפת של 17.6 מיליארד פאונד שרוצה לבוא על חשבון חברות התעופה", טען. באירוע אחר אמר וולש כי הפרויקט לחלוטין לא מוצדק וכי יוביל לעלייה באגרות נמל התעופה, הוצאה שתושת בסופו של דבר על הנוסעים. לדבריו, עלות המסלול עצמו לא עולה על 200 מיליון פאונד בעוד כל שאר התקציב נועד למתקנים אחרים.
לפי נתוני רשות שדות התעופה (רש"ת), בחודשים ינואר-אפריל 2018 טסו בין בן גוריון להית'רו 200,553 נוסעים, המהווים עלייה של 7.6% ואילו בין נתב"ג לשדה התעופה לוטון, שהוא נמל התעופה שבו מעדיפות חברות הלואו-קוסט לפעול, טסו 134.976 נוסעים – עלייה של 21% לעומת אותה התקופה אשתקד.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=84489