לצד "סרטים עם תו איכות" ממדינות כמו סין ואירן, הודו ונפאל, ברזיל ומקסיקו, רוסיה וכמובן בלארוס, הוצעו למשתתפים טיולים בעיר היפה וכן אירועי תרבות מהנים
פירוש השם LISTAPAD בשפה הבלארוסית הוא שלכת, סתיו וחודש נובמבר. וכך נקרא פסטיבל הסרטים הבינלאומי של מינסק, בירת בלארוס, שמתקיים מידי חודש נובמבר, והשנה חוגג יובל 30 שנות פעילות.
מינסק היא עיר יפיפיה וניראית רומנטית במיוחד, עם צבעי השלכת האדומים-כתומים העוטפים אותה בפארקים הגדולים ובגנים המטופחים. היא משופעת במיבני ציבור ארכיטקטונים מרשימים. בשדרות דוגמת שדרת העצמאות שהיא אחת הארוכות באירופה. בכיכרות דוגמת כיכר העצמאות, שהיא הכיכר המרכזית של מינסק ובה נמצאים בניינים ממשלתיים רבים. בפארקים דוגמת הפארק הלאומי, עם האגמים, היערות והשבילים לטיולים. מיבני תרבות מושכים, כמו מוזיאונים, תיאטראות ובית האופרה-בלט, בו זכיתי לראות את האופרה "הנסיך איגור" מאת אלכסנדר בורודין, חוויה שלא-תישכח.
בעיר אנדרטאות לזכר גיבורי בלארוס והקורבנות במלחמות השונות, ובעיקר ממלחמת העולם השנייה תחת הכיבוש הנאצי, ובהן אנדרטאות מרגשות ליהדות בלארוס ומינסק, שניספו בשואה וכן מוזיאון לתולדות יהודי בלארוס ו- 3 בתי כנסת (ולנושא היהודי אקדיש כתבה נפרדת). מינסק קורנת ביום באתריה המרהיבים, וזוהרת בלילה בשלל אורות צבעוניים במראה לאס-ווגאסי. בסיור שלי במינסק חוויתי תרבות ותיירות ואת הקשר היהודי, ואף מילה על פוליטיקה…
סיבת הגעתי למינסק היתה, כאמור, פסטיבל הסרטים הבינלאומי, והשנה – עת מלאו לו 30 שנים – נחגג הפסטיבל ברוב עם ואורחים בינלאומיים, קבלות פנים חגיגיות ואירועים נוצצים, וכמובן, הקרנות סרטים חדשים וישנים, לפי קטגוריות שונות, חלקם במסגרת תחרות הנושא וחלקם מחוץ לתחרות. בשנים קודמות ישראל השתתפה בתחרויות ואף היו לה סרטים זוכים. השנה לא השתתף בפסטיבל סרט ישראלי כלשהו.
הסלוגן של הפסטיבל השנה היה: "סרטים עם תו איכות", המדגיש את הסטנדרטים הגבוהים של הפקת הסרטים והשפעתה על החברה, כיוון שהקולנוע נתפס ככלי רב עוצמה לגיבוש זהות תרבותית ולפיתוח אחריות אזרחית. מעל 200 סרטים שהוקרנו, נבחרו מבין אלפי סרטים מרחבי העולם, שהוצעו לפסטיבל.
בשנתו ה- 30 של פסטיבל LISTAPAD הוא חוזר לשורשיו, כאשר טקסי הפתיחה והסיום של פסטיבל הסרטים, שבו לבמה המרכזית של ארמון הרפובליקה. המקום המרכזי להקרנת סרטים היה קולנוע פובדה המשוחזר וגם קולנוע מיר הצטרף לרשימת האולמות, בהם הוקרנו סרטי תחרות. המארגנים הכינו תוכנית עשירה לפסטיבל: הקרנות תחרות ומחוץ לתחרות, מפגשי יצירה, כיתות אמן מאנשי מקצוע בתעשיית הקולנוע, נערכו ימים פתוחים במחלקה לאמנויות המסך ובאולפן הסרטים בלארוספילם לצעירים ולכל המעוניינים.
השנה, התקיימו גם התחרות הארצית ותחרות בתי הספר הלאומיים לקולנוע. התחרות הארצית כללה 23 סרטים שנוצרו על ידי במאים בלארוסים מוכשרים, בעוד שהתחרות הלאומית של בתי הספר לקולנוע, הציגה 15 יצירות תלמידים מצטיינים מבתי ספר מובילים לקולנוע. תחרות הסרטים העלילתיים המרכזית הציעה לצופים 18 סרטים מ-24 מדינות, ביניהם הדרמה של הבמאית ההודית Payala Kapadia – שזכתה בפרס הגראנד פרי בפסטיבל קאן 2024, "All That Seems to Be Light".
12 יצירות מ-7 מדינות הוצגו במועמדות לסרט התיעודי. גם יצירות מופת מונפשות (אנימציה) מצאו את מקומן בפסטיבל: 50 סרטים מ-24 מדינות. תחרות "קולנוע של הצעירים", שבה 11 סרטים מ-17 מדינות, הציעו דעות חדשות על החיפוש אחר העצמי ועל המשפחה.
לצופים הצעירים, הפסטיבל הציג סרטים לקהל ילדים ונוער "ליסטפאדז'יק", במסגרתו הוצגו 8 סרטים מ-6 מדינות. במהלך התחרות התקיימה הקרנת הבכורה של סרט האנימציה "שירת סירין", המבוססת על אגדה מהמיתולוגיה הסלאבית, שיצר אולפן הקולנוע הלאומי "Belarusfilm" – סרט אנימציה מדהים ביופיו, שבו בחרתי כסרט הטוב בקטגוריה זו.
השנה הוקדשה תשומת לב מיוחדת לציון 100 שנים לקולנוע הבלארוסי, והפסטיבל כלל הקרנות של סרטי רטרו שזכו בפרסי ליסטפאד בשנים שונות, כשזו הזדמנות לדורות חדשים של צופים להכיר את יצירות המופת של הקולנוע הבלארוסי. סרט הפתיחה של פסטיבל הסרטים הבינלאומי של מינסק XXX Listapad"" היה הסרט הבלארוסי-רוסי "טירה שחורה", המבוסס על הרומן של ולדימיר קרטקביץ' "הטירה השחורה אולשנסקי".
אישית, הייתי מאד סקרנית להשתתף בפתיחת הקולנוע האירני. קבלת הפנים של האירנים (באירוח השגריר האירני במינסק) היתה נעימה, עם תערוכת ציורים והקרנת סרט עכשווי חביב "הרומן בין עימאד וטובי". השתתפתי גם בפתיחת הקולנוע הסיני, ששפע כרזות של סרטים שונים, וחבל שאנו בישראל, לא חשופים לקולנוע הסיני בן זמננו, כמו גם לקולנוע הבלארוסי, שמתברר שמפיק עשרות רבות של סרטים מגוונים מידי שנה.
כדאי לדעת
1.אין טיסות ישירות מישראל למינסק:
לפני מספר שנים היו טיסות ישירות ונוחות עם חב' התעופה הבלארוסית, בלאביה. אני הגעתי למינסק דרך טביליסי בגיאורגיה.
2.אין צורך בויזה:
הויזה בוטלה לישראלים השוהים בבלארוס עד 30 ימים.
3.הרובל הבלארוסי:
קצת יותר חזק מהשקל שלנו, אך שערי החליפין מול היורו והדולר, די דומים.
4.השפה המדוברת:
היא רוסית ובלארוסית. קצת קשה להסתדר באנגלית…
5.תיירות לבלארוס:
בלארוס מציעה שפע אטרקציות לטיולים, במגוון נושאים: תרבות ואמנות, טבע ונופים, קולינריה ובריאות, ספורט ואדריכלות, היסטוריה ויהדות, ועוד ועוד.
* הכותבת היתה אורחת שגרירות בלארוס בישראל, ולשכות התרבות והתיירות הבלארוסיות
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=165542