קבע ח"כ משה גפני, יו"ר וועדת הכספים בכנסת בתום דיון המשך בנושא גבייה רטרואקטיבית של היטל העבודה למבקשי מקלט בעלי אישור שהייה זמני. לדיון הוזמנו נציגי המסעדנים, בתי המלון, חברות הניקיון והתאחדות המלונות
ח"כ משה גפני החליט, כי רשות המיסים לא תגבה את כספי הגבייה הרטרואקטיבית של היטל העבודה למבקשי מקלט, בעלי אישור שהייה זמני, עד להחלטה סופית של בית המשפט. את הדברים אמר בתום דיון המשך לדיון שהתקיים ב-22/11, בנושא גבייה רטרואקטיבית של היטל העבודה. דיון ההמשך התקיים הבוקר ואליו הגיעו נציגי המסעדנים, בתי המלון, חברות הניקיון והתאחדות התעשיינים.
"תגבו מעשירים"
ח"כ גפני אמר: "אתם רוצים כסף? תגבו מעשירים, לא מבעלי מסעדות עם 5 עובדים. אני מבקש תשובה מהממשלה על כל חלקיה: איך משרד הכלכלה יכול לסייע? רשות המיסים – צאו מהקופסה, תתייעצו בניכם, כי בסוף תתחיל פה חקיקה ואז יתחיל עימות קשה, נסו להגיע לפתרון. השופט מלצר ציין בפסק הדין, כי יש חוסר ההגינות בגביית ההיטל עצמו. אף אחד לא יבוא אליכם בטענות שלא גביתם. אני מבקש תשובה מהגורמים המוסמכים במשרד האוצר. מבקש ממשרדי הממשלה את התשובות כלפי כל השאלות שעלו, גם לגבי הקפאת התשלומים. מבקש את עמדת היועמ"ש לממשלה, האם הם משלמים".
עוד ציין ח"כ גפני, כי הוא "מבקש לקבל החלטה שמקפיאים את כל התשלומים לרשות המיסים עד שתהיה החלטה בבג"צ ואנחנו מבקשים בזמן הזה לקיים דיון עד שתתקבל החלטה. אני מבקש שנקבל החלטה על פי חוק, לכן פניתי גם למשרד המשפטים. רשות המיסים לא תגבה את הכסף עד להחלטה סופית של בית המשפט".
"מדובר בגביה רטרואקטיבית עליה ישנה מחלוקת"
ח"כ עודד פורר, "ישראל ביתנו": "מדובר בגביה רטרואקטיבית עליה ישנה מחלוקת. כולם פרשו את החוק באותו אופן, שאין מקום לאותו היטל. המשמעות היא סגירה של אלפי עסקים קטנים ועשרות אלפי עובדים שילכו הביתה. ביקשנו מרשות המיסים למצוא את הפתרון ואם לא ימצאו כזה, נלך להליך חקיקה. חלה עלינו החובה שאותן חברות מפרישות כחוק לעובדיהן, החשב הכללי חייב לפקח על זה. אם הממשלה עצמה, לאורך השנים הללו, פיקחה על כך ולא ראתה לנכון במהלך השנים שיש מקום לאותה הפרשה, אז קל וחומר שאין לגבות אותה."
ח"כ מירב בן-ארי, "כולנו": "רואה את הסכנה שמרחפת מעל הראש של העסקים הקטנים והגדולים שכולנו כצרכנים נשלם עליה. העניין דחוף ובהול כיוון שברגע שהשומות יצאו, העסקים יהיו בסכנת סגירה קיומית."
"ההיטל היה מיותר מלכתחילה"
ח"כ מיכל רוזין, "מרצ": "ההיטל היה מיותר מלכתחילה, בוודאי כי האנשים שהגיעו לכאן כמבקשי מקלט ואין בדיקה אמיתית של מי פליט ומי מהגר עבודה. האינטרס של המדינה צריך להיות שכל עוד הם האנשים האלה פה, הם צריכים לעבוד. האינטרס שלנו הוא שקודם כל הם יועסקו, כך הם לא יפשעו. עשינו את כל הטעויות האפשרויות בכל הנוגע למבקשי מקלט, הראשונים שהובלו למתקן החולות באילת הם מבקשי המקלט מהמלונות באילת. אין ישראלים שרוצים לעבוד במקצועות הללו, בוודאי במלונות, מסעדות וניקיון. אנחנו מענישים את המעסיקים ואת עצמנו כי אותם אנשים יגיעו לרחוב."
"סוגיה מאוד מורכבת"
ח"כ משה גפני, "דגל התורה": המציאות היא שאנחנו נמצאים בסוגיה מאוד מורכבת וקשה כי כל העסקים יתמוטטו. רשות המיסים לא תקבל את הכסף כי העסקים יסגרו. יש פעמים שצריך לדעת לדחות, לא לעשות הכל בבת אחת כשההיגיון נותן את המציאות הזאת. האם אפשר לדבר על צמצום ההיטל, כמו שעשינו בחקלאות? האם אפשר לדחות את הגביה כדי שנקיים דיונים ונגיע לפתרון?".
"אנחנו גובים את ההיטל לפי דבר המחוקק"
מירי סביון, רשות המיסים: "אנחנו גובים את ההיטל לפי דבר המחוקק ולכן אין פה גביה שלאחר המעשה. אם המעסיק לא שילם בזמן, רשות המיסים צריכה לגבות והצגנו את ההסדרים שהצענו. עשינו מה שאנחנו יכולים לעשות בצורה מאוד רחבה. הבענו את עמדתנו והצענו למעסיקים להצטרף לתוך ההסדר, אפשרנו לאנשים לחתום על הסכם מתוך הסכמה שאם הפסיקה של ביהמ"ש העליון תשתנה, אז הכסף יוחזר. נתנו הקלות ונבדוק כל מקרה לגופו. ההסדר הוא הסדר כולל וישנם מצבים שיגיעו להסדרים נוחים. אם יש מצבים קיצוניים, יכול להיות שיתנו הקלות נוספות. אנחנו יכולים להאריך את ההוראה למעסיקים מעבר לחודש ינואר כדי להגיע איתנו להסדרי תשלום."
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=69269