בהשתתפות בכירי תעשיית המלונאות והתיירות, התקיים אתמול (ד', 25.12.24) הכנס השנתי, המרגש והחשוב, על רקע המלחמה
על רקע אחת השנים הקשות שידע ענף התיירות בכלל, והמלונאות בפרט – בעקבות מלחמת חרבות ברזל – התקיימה אתמול (ד') ועידת ישראל לתיירות ומלונאות 2024. זה היה אירוע חשוב ביותר, מרגש עד מאד, מודע לקשיים הרבים, אך גם משדר אופטימיות, והוא התקיים במלון אינטרקונטיננטל דיוויד בת"א.
אתגרים מרכזיים ופתרונות לשיקום:
לאחר שבוטלה אשתקד בשל המלחמה, התקיימה הוועידה שנשאה את הכותרת, "ממשבר להזדמנות", ועסקה באתגרים המרכזיים ובפתרונות לשיקום
תעשיית המלונאות בישראל, בתקופה הקשה מכולן.
בכנס השתתפו: שר התיירות – ח"כ חיים כץ, מנכ"ל משרד התיירות – דני שחר, נשיא התאחדות המלונות – אלי כהן, מנכ"לית התאחדות המלונות – סיון דטאוקר, וכמובן בכירים בתעשיית המלונאות והתיירות בישראל.
מנתוני התאחדות המלונות עולה כי 2024 היא השנה הדרמטית ביותר לתעשיית המלונאות והתיירות, בה נרשמו מספרים שלא היו מוכרים מאז מלחמת המפרץ (1991) ומבטאים את עומק המשבר בו מצויה התעשייה:
ירידה של כ-80% בתיירות הנכנסת.
כ-20% מהמלונות בישראל נסגרו (כ-90 מלונות) בדגש על מלונות קטנים ובאזורים מוטי תיירות נכנסת.
בעקבות איסור כניסתם של עובדים פלסטינים ישנו מחסור של כ-2,500 עובדים בתחום החדרנות והניקיון.
המלונות שימשו בית חם בעבור כ-130 אלף מפונים, שהשתכנו בכ-360 מלונות ברחבי הארץ.
לדברי שר התיירות, חיים כץ:
"השנה הזאת של המלחמה התחילה בכאוס ואובדן בלתי נתפס. מכאן, לקחנו על עצמנו יוזמה והובלנו באמצעות חמ"ל של 80 אנשים, לנהל את כל הפן האזרחי של פינוי האוכלוסייה.
טיפלנו ב- 130,000 מפונים, וזה לא היה פשוט אבל הצלחנו. יש למדינת ישראל פוטנציאל ענק אבל צריך לעזור לנו כדי לממש אותו, בעידוד תיירות והמחשת האטרקטיביות.
ראש הממשלה תומך בנו, אבל האוצר קיצץ את תקציב המשרד, כי נאבקנו בכוונתו לבטל את הפטור ממע"מ לתיירים. צריך להבין, כדי לבנות את המחר צריך להשקיע. הצלחנו להביא תקציב של 170 מיליון ₪ לשיקום המלונות לאחר אירוח המפונים ו- 70 מליון ש"ח למארגני תיירות נכנסת.
אנו מקדמים מתווה לעירוב שימושים, שיהיה כלכלי לבנות מלונות. יש עוד פעילויות רבות והעתיד לפנינו.
בשנה הקרובה, 2025, נפעל כדי לחזק את הענף ולהתכונן ליום שאחרי המלחמה, אשר יגיע רק לאחר שהחטופים יחזרו. יש להבהיר, המלחמה לא תסתיים עד שכולם לא יהיו בבית. זה על הראש שלנו".
מושבים מקצועיים בוועידה:
כחלק מהוועידה, התקיימו מושבים מקצועיים על עתיד התיירות והמלונאות, בהשתתפות נציגים בכירים מהתעשייה ובעלי מלונות.
בין המושבים:
השפעות כלכליות על המשק הישראלי והעולמי – בהשתתפות החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, נציגי6 בנק ישראל והסקטור הפרטי.
שיווק ישראל בעולם – יציאה ממשבר להזדמנויות – מושב בהנחיית עיתונאית חדשות 13, נגה ניר נאמן, ובהשתתפות מומחי מיתוג.
פרויקטים כלכליים ויוזמות שיקום – הצגת פרויקטים בשיתוף המגזר הפרטי והציבורי, כולל פיתוח תשתיות ושיקום מלונות שנפגעו במלחמה.
עוד במסגרת הוועידה, התקיים טקס הוקרה חגיגי לעובדים, מנהלים ויזמים בתעשיית המלונאות, שהפגינו הצטיינות יוצאת דופן במהלך השנה הקשה, ועל פעילותם יוצאת הדופן באירוח מפונים מהצפון ומהדרום.
מדברי מנכ"לית התאחדות המלונות, סיון דטאוקר:
"השנה האחרונה הוכיחה עד כמה ענף המלונאות חיוני למדינת ישראל. המלונות הפכו בין לילה לעורף האזרחי והיו לבית עבור עשרות אלפי מפונים. יחד עם זאת, הענף נפגע קשות, בדגש על מלונות קטנים ובינוניים, שיש צורך קריטי לסייע להם, כדי לדאוג לשרידותם".
"ברור לכל, שהשינויים הטקטוניים שחלו באזורנו מחייבים יצירת יש מאין, בין אם בשינוי תפיסה והסתמכות על כספים ממשלתיים, ובין אם ברמה העסקית של כל מלון ומלון. עלינו בראש ובראשונה, לחזק את המלונות הקטנים, ולהביא לכך שיצליחו גם הם לצלוח את התקופה ולצמוח – צריך להבין, מדובר בכ-45% מהענף, עסקים שמפרנסים עשרות אלפי משפחות", הוסיפה סיון דטאוקר.
"המדינה חייבת לקחת חלק בגיבוש הפתרון, ואין לי ספק שהשר כץ איתנו, אך גם משרד האוצר צריך להבין את המורכבות של הענף ולהפנים שזה אירוע משמעותי במשק שחייבים לתת לו מענה", מסכמת סיון דטאוקר .
ולסיכום, התרשמתי שכל הדוברים ומשתתפי הפאנלים בוועידת התיירות והמלונאות, שידרו אופטימיות לקראת שנת 2025 ותקווה לסיום המלחמה, השבת כל החטופים והתאוששות התיירות על כל ענפיה.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=167660