שנת 2018 היא שנת הקולינריה בגרמניה, המדורגת במקום השני בעולם במספר המסעדות עטורות כוכבי מישלן, אחרי צרפת כמובן. בביקורנו בהמבורג גילינו גאווה ישראלית בבליל התרבויות והטעמים המצוי כיום ברפובליקה הפדרלית של גרמניה. צפו בסרטון
לצאת לסיור קולינרי בהמבורג שבגרמניה נשמע לכם מוזר? כבר לא, 2018 היא שנת הקולינריה בגרמניה ולא בכדי. כ-300 מסעדות עטורות כוכבי מישלן פזורות כיום לאורכה ולרוחבה של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה והיא מדורגת במקום השני אחרי צרפת במספר המסעדות בעלות כוכבי מישלן.
"המטבח הגרמני מביא אל קדמת הבמה שפע אדיר של טעמים, תוך שימוש יצירתי בחומרי גלם טריים, מקומיים ועונתיים", מציינת גולדי מולר, מנהלת לשכת התיירות הגרמנית בישראל. לדבריה, המדינות השונות בגרמניה מתמחות במאכלים הייחודיים רק להן, וברחבי המדינה כולה נערכים בכל עונות השנה שפע של פסטיבלים, אירועים וחגיגות הקשורות במזון.
גרמניה של היום היא מדינת הגירה עם תערובת של תרבויות וטעמים. די לבקר בברלין ולהבחין בדוכני הקבבים הטורקיים המצויים בכל פינה או במספר המסעדות הזרות הנמצאות בכל קרן רחוב. מסת המהגרים שהציפה את המדינה הביאה אתה ריענון קולינרי, שיחד עם המטבח המקומי הביאו אותה עד הלום בדרוג כוכבי המישלן הגלובלי.
בביקורנו האחרון בהמבורג גילינו מסעדה ישראלית מיוחדת המשלימה את התמונה המתוארת בכתבה. Melange Café Restaurant (מיקס, ערבוב בצרפתית) ממוקמת בלב ליבה של העיר האלגנטית המבורג, משמאלו של בניין העירייה המרשים, כשתעלת מים פסטורלית מפרידה ביניהן ובהמשך לבניין הקשתות הידוע של העיר, שלו סיפור הסוגר מעגל עם אחד משני הישראלים שהכרנו.
צביקה ביטון, הוא היזם החתום על הצלחתה של המסעדה הבינלאומית בניחוח ישראלי-גרמני בעל שם צרפתי וצוות ים תיכוני. בליל תרבויות וטעמים, שיחד יוצרים מטעמים משובחים. צביקה בן ה-56 מתגורר 30 שנים בעיר הצפונית והוא מנהלה של המסעדה ב-15 השנים האחרונות. שלמה אלמגור, שאליו נגיע בהמשך הכתבה, לחש לנו שהמקום ידע כישלונות חרוצים עד שהגיע לידיו של המסעדן המדופלם, חברו צביקה. שניהם, מעמודי התווך של הקהילה הישראלית בעיר.
התמזל מזלנו להגיע בזמן, המסעדה נפתחה ממש לפני מספר ימים לאחר שעברה שיפוץ נרחב, מה שיאפשר לה בעתיד להעניק שירות טוב יותר ולהכיל יותר סועדים. לדברי צביקה, ייחודה של המסעדה הוא כשמה, מענה גסטרונומי יומי של ארוחת בוקר, צהרים, קפה ועוגה וארוחת ערב. המקום משמש גם כקן לאירועים קהילתיים ומוסדיים.
צביקה, בן טיפוחיו של מנפרד כץ ז"ל , שהיה טייקון מסעדות בגרמניה ויזם פתיחת רשת פיצריות "רימיני" בישראל. "בשנים האחרונות יותר ויותר גרמנים אימצו את נושא הקולינריה מה שבא לידי ביטוי בהשקעות עתק ואנחנו, כמסעדה, משתלבים יחד בפאזל הגדול הקרוי גסטרונומיה גרמנית במיטבה", הוסיף צביקה.
אז ממש לא נשארנו רעבים, האוכל שהוגש היה טרי, טעים לצד שירות באווירה נעימה ומשפחתית, כשנוף מרכז העיר נשקף ממרפסת המסעדה, רוגע המבורגי טיפוסי. בירה גרמנית איכותית שתמיד תהיה שונה בגרמניה גם אם תוגש אחת לאחת במרכז תל אביב. השתדלנו להזמין תפריט "מיקס" כמו שצביקה נוהג לומר: מנת פתיחה – סלט עלים ועגבניות מעוטר בטוסטים דקיקים, בצל ורוטב מפנק. למנה עיקרית בחרנו בשניצל עגל מיט (עם) אספרגוס לבן צרוב – מזני האספרגוס שקשה למצוא בישראל הן בגודל, באיכות והטעם – לצד פלח לימון מעוצב. הוגשה גם מנת דג דניס עסיסי מלווה באספרגוס ומנה אסיאתית מקושטת בסומסום ואורז לבן לגיוון התפריט.
כשהגענו לקינוחים הבנו שמדובר במשהו מתוק וגדול במיוחד, מתברר שכולם מגיעים הישר מקונדיטוריה בעלת שם עולמי הפועלת כבר 200 שנים בהמבורג, לינדטנר ( Lindtner ) שמה. "חלק מלקוחותינו מגיעים במיוחד לקפה וקינוחים בזכות הרמה הגבוהה של המוצרים. גם את הקפה האיכותי אנחנו רוכשים ישירות מאיטליה", מסכם צביקה ביטון.
מי שליווה אותנו בהמבורג ושמו הולך לפניו הוא שלמה אלמגור, מתמחה בענף התיירות ומתגורר בעיר כרבע מאה. הוא ידוע בארצנו הקטנטונת כפרשן פוליטי חריף ומפולפל הבקי בכל מה שקשור לפוליטיקה הגרמנית והשלכותיה על ישראל. אקטואליה לשמה כשמדובר בפרשת הצוללות. "פתיחת קו התעופה של חברת גרמניה איירליינס תרם לגידול מספר הישראלים המבקרים באזור והמסעדה של צביקה נותנת מענה למי שמעוניין לטעום מטעמי בית רחוק מהבית", הוא מספר, "כל נושא התיירות לגרמניה בשנים האחרונות נמצא בגידול מתמיד והדבר הבא הוא כבר לא ברלין אלא המבורג, אחת מהעשירות בערי גרמניה ואירופה, המעניקה תמורה מלאה לאורחיה. עיר קטנה, קומפקטית, בה ניתן לטייל רגלית וליהנות", הוסיף שלמה.
זו הפעם השנייה שאני מגיע לעיר הצפונית של גרמניה בה מזג האוויר ברוב ימות השנה הפכפך. הפעם, מזג האוויר האיר לנו פנים, שמש חמימה ומלטפת קיבלה את ביקורנו והאירה את העיר האלגנטית והמרשימה בכל תפארתה. עיר התעלות של גרמניה על גדות נהר האלבה, בה אורכן של התעלות החוצות את העיר והגשרים בה גדול מאשר בוונציה ואמסטרדם.
יומיים של כיף אין-סופי, מבלי לפסוח על רחובות אזור החטאים, הריפרבאן ( St. Pauli) מקום הולדתה וגיבושה של להקת הביטלס. מיניאטור וונדרלנד- האטרקציה התיירותית מספר 1 בגרמניה על פי סקר לשכת התיירות הגרמנית בקרב תיירים בינלאומיים. זו אטרקציה המתאימה לכל גיל במתחם סגור בן מספר קומות בו ניתן ליהנות גם בימים קרים או חמים בהשוואה למקומות אחרים בעולם, שם אטרקציות מסוג זה ממוקמות במתחם פתוח, דוגמת "מיני ישראל". אזור הנמל ושוק הדגים המרתק, בניין האופרה הייחודי הנשקף בקו הרקיע של העיר, שיט באגם אלסטר, בית העירייה בסגנון ניאו-רנסאנס ומשמאלו בית הקשתות המרשים, המחזיר אותנו לשלמה. מתברר שמשפחתה של רעייתו, בת המקום, תרמה כספים לבנייתו של הבית המיוחד לאחר השריפה הגדולה שפקדה את העיר ב-1842 וכילתה שטחים נרחבים.
לאתר האינטרנט של המסעדה
Neuer Wall 31, 20354 Hamburg.
תמונות מהמבורג:
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=82213