הדו"ח החדש מצביע על מגמות חדשות בענף התעופה והתיירות: 50% מהמשיבים ציינו שהם מחפשים יעדים עם עלות מחיה נמוכה יותר מזו שבמדינתם ו-83% מהמטיילים כיום מעדיפים לנהל בעצמם את תכנון הטיול

דו"ח חדש שערכה חברת מאסטרקארד בקרב 16 אלף תיירים מ-24 מדינות, חושף את מגמות התיירות והתעופה בשנת 2025, כאשר המגמה היא המעבר מכלכלת מוצרים לכלכלת חוויות עם דגש על פעילויות מרגשות וייחודיות שיותירו חותם רגשי.
לצד כלכלת החוויות, המטיילים דורשים כיום יותר דיגיטציה ושליטה עצמאית על מסלול הנסיעה שלהם. בעוד שבעבר הסתמכו על סוכני נסיעות, 83% מהמטיילים כיום מעדיפים לנהל את תכנון הטיול בעצמם תוך שימוש בכלים דיגיטליים מתקדמים ובינה מלאכותית שמספקת המלצות מותאמות אישית בזמן אמת.
Value for Money
היבט נוסף שמעסיק את התיירים החדשים הוא הערך הכלכלי של נסיעותיהם. הדו"ח מצביע על כך שתיירים נוטים להעדיף יעדים עם עלויות מחיה נמוכות יותר, בעיקר באירופה. ערים כמו בוקרשט, ורשה, בודפשט ופראג רושמות עלייה במספר התיירים המגיעים אליהן, בין היתר בשל מחירים משתלמים יותר בהשוואה לערים מערב אירופיות כמו פריז ולונדון. הנתונים מצביעים על כך ש-50% מהמשיבים ציינו שהם מחפשים במכוון יעדים עם עלות מחיה נמוכה יותר מזו שבמדינתם.
הטרנד הזה מורגש במיוחד בענף המסעדנות, כאשר נרשמה דרישה רבה יותר ל"אוכל רחוב" על פני מסעדות יוקרה.
תיירות ירוקה בעלייה
מעבר להעדפות הכלכליות, הדו"ח חושף כי קיימות הפכה לשיקול מרכזי בקרב התיירים של היום עם 71% מהמשיבים שציינו כי הם מעוניינים להשאיר את היעד שבו ביקרו במצב אפילו טוב יותר מזה שמצאו אותו, מה שמעודד מדינות להשקעה באטרקציות ירוקות.
ספרד, למשל, מיישמת אסטרטגיות שיווק המבוססות על קיימות. במסגרת פרויקט רחב היקף שבוצע עם Mastercard נמצא כי70% מהתיירים מוכנים לשלם 5% יותר עבור חוויות תיירות בנות-קיימא אך רבים מהם מדווחים כי חסר להם מידע נגיש על האפשרויות הקיימות.
אירועים גדולים – מנוע כלכלי משמעותי ליעדים תיירותיים
הדו"ח גם מציג כיצד אירועים בינלאומיים גדולים, כמו מופעים והופעות, משפיעים על הכלכלה המקומית. ניתוח כלכלי שנעשה על הופעותיה של טיילור סוויפט בסיבוב ההופעות "The Eras Tour" בארה"ב, מגלה כי הוצאות על מסעדות באזורים סמוכים לאצטדיונים עלו ב-68% בממוצע במהלך ימי ההופעות בעוד שהוצאות על מלונות עלו ב-47%. נתונים אלו מדגימים כיצד יעדים יכולים לתכנן ולהיערך לאירועים כדי למקסם את הרווחים המקומיים.
Bleisure: כשהעסקים והפנאי נפגשים
אחת המגמות הצומחות במהירות בעולם התיירות היא ”Bleisure” שילוב בין נסיעות עסקיות לפנאי. אם בעבר נסיעות עבודה היו ממוקדות בפגישות, כנסים וסגירת עסקאות בלבד, הרי שכיום יותר ויותר אנשי עסקים מנצלים את ההזדמנות להאריך את שהותם ולהפוך את נסיעת העבודה לחוויה עשירה ומהנה. מגמה זו משנה את הדרך שבה יעדים תיירותיים, בתי מלון וחברות תעופה מתכננים את שירותיהם, תוך התאמה לצרכים החדשים של המטיילים העסקיים.
על פי הדו"ח, 75% מהנוסעים העסקיים משלבים גם פנאי בנסיעותיהם, נתון המשקף שינוי עמוק בהרגלי הצריכה של אנשי עסקים בעולם. מי שמובילים את הטרנד הם בני דור ה-Z והמילניאלס, כאשר 43% מהם מתכננים מראש לכלול בילויים ופעילויות פנאי במהלך נסיעות עסקיות. עבורם, העבודה אינה עוד מגבלה, אלא הזדמנות להכיר מקומות חדשים, ליהנות מאטרקציות ייחודיות ולהשיג איזון בין מחויבויות מקצועיות לזמן אישי.
הסיבה העיקרית להתרחבות ה- Bleisure היא הגמישות החדשה בשוק העבודה. המעבר לעבודה היברידית מאפשר לאנשי מקצוע לעבוד מכל מקום, וכך הם יכולים להמשיך לתפקד מקצועית גם כשהם רחוקים מהמשרד. במקום לחזור הביתה מיד לאחר פגישה או כנס, רבים בוחרים להאריך את השהות, לשלב ימי חופשה ולהפוך את הנסיעה העסקית להזדמנות לחוויות חדשות.
מדינות שכבר זיהו את המגמה פועלות בהתאם: סקוטלנד, למשל, מקדמת מסלולי תיירות ייחודיים הכוללים נסיעה ברכבת הקיטור של הארי פוטר ולינה בטירות עתיקות, בעוד הודו השיקה פלטפורמה חדשה לחוויות מותאמות אישית כגון שיעורי יוגה פרטיים עם מומחים וסיורי אוכל קולינריים. בהתאם, קיימת עלייה בהוצאות התיירות על חיי הלילה (12% מסך הוצאות התיירות).
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=171728