"אנחנו מנסים לשנות את העולם". את הקונגרס יזם בית מורשה, והוא צפוי להתרחב בקרוב לקבוצות ברחבי העולם, כולל מרוקו, קנדה, ארה"ב, קנדה והאמירויות
הקונגרס העולמי למנהיגי דתות הוא פרויקט חדש המחבר בין מנהיגי הדתות המונותיאיסטיות, במטרה לפתח לראשונה הגות משותפת הנובעת ומבוססת על מקורות הדתות האברהמיות וקוד משותף בין דתי, כמו גם לקדם יוזמות ולספק פתרונות למצבי משבר. ההגות תשמש כתשתית דתית סמכותית, לעיצוב שותפות בין דתית ושלילת דה־לגיטימציה הדדית.
עמיתי הקונגרס בעולם יגובשו כקבוצות מחקר וילבנו יחד את המקורות הדתיים המשותפים המבססים אחדות, ולא פילוג, על רקע דתי-אתני. הקונגרס יכלול בתוכו מנהיגי דתות ממרכזים שונים בעולם ויארגן כינוסי מליאה משותפים, יפתח תכנים חינוכיים, הכשרה למנהיגי דתות ועוד. את הקונגרס יזם בית מורשה והוא צפוי להתרחב בחודשים הקרובים לקבוצות ברחבי העולם, כולל מרוקו, קנדה, ארה"ב והאמירויות.
הקבוצה הישראלית נפגשה למפגש ראשון אותו אירגן בית מורשה, בחסות בית הנשיא, שאף אירח את הנוכחים במשכן הנשיא לפגישה היסטורית, במסגרת מיזם "מחליפים מילה – יוזמות הנשיא למחר ישראלי משותף", העוסק בהפחתת הקיטוב והגברת הלכידות והחוסן החברתי. הקבוצה הישראלית הניעה את הקמתו של הקונגרס ומשם צפויות פגישות נוספות.
ככל שנוקף הזמן, רבים מבינים כי הסכנה הנובעת מן המתח הבין דתי, תוכל להיפתר אך ורק על ידי אנשי הדתות עצמם, במסגרת שיח בין דתי משותף ובהשראת המקורות הסמכותיים של הדת, ויצירת שפה דתית משותפת, המושתתת על ערכים יסודיים המשותפים לכל הדתות המונותיאיסטיות, "דתות אברהם".
יעדי הקונגרס ליצור שותפות בין הדתות השונות, כדי לכתוב יחד את ההלכה הדתית המשותפת לשלוש הדתות, שתהיה מעין קודקס הלכתי, כדי להכשיר את דור המנהיגים הדתיים בארץ ובעולם, לגבש את גישתם באופן מתון ביחס לדתות אחרות, ולהפחית את הזרמים הקיצוניים, במטרה למנוע אלימות ודה-לגיטימציה בין דתות ואנשים, זאת במטרה לפתח שפה דתית משותפת שתיצור מעגלי השפעה ממשיים ורחבים, שיתבטאו בפעולות בשטח, כגון ייעוץ למנהיגי מדינות וממשלות.
הקונגרס הבינלאומי צפוי להתכנס במהלך חודש דצמבר בעיר מונטריאול שבקנדה, שם ידונו בפיתוח תכנים חינוכיים הדוגלים בשלום, אחווה ושותפות, בסובלנות דתית ובהתנגדות לקיצוניות אלימות וכפייה דתית, יגבשו מסמכי מדיניות, יקימו מנגנון ליישוב סכסוכים אתניים ויקימו וועדה שתהיה מייעצת למנהיגי המדינות.
למפגש ייסוד הקונגרס הבינלאומי ולהנעת הקבוצה הישראלית, הגיעו (לפי סדר הא"ב): האב יוסף יעקב – ראש קהילת המארונים בחיפה, האב סאבא חאג' – כהן דת נוצרי של כנסיית הקדוש ג'ורג' ליוונים אורתודוקסים באעבלין, הבישוף הד"ר רפיק נהרא – נציג הפטריארך הלטיני בישראל, השייח' גסאן מנאסרה – מנהל בינ"ל של ארגון בני אברהם לשלום, השייח' ד"ר חאלד אבו ראס – אוניברסיטת בן אילן, השייח' ג'מאל אלעוברה – אימאם וראש המסגד הגדול ברהט, האימאם השייח' יונס עמאשה – מנהל הפורום הישראלי למנהיגי דתות וחבר במועצה הדתית הדרוזית, האימאם שייח' סאלח חטיב – אימאם ואיש דת דרוזי, שייח' יעקב סלאמה – איש דת דרוזי ומנהל האגף עדות דתיות לשעבר במשרד הפנים, הרב ד"ר עידו פכטר – בית מורשה, הרב ישראל סמט – ראש הגרעין התורני בלוד, הרב דוד ברייטקופף – אחוות תורה, הרב פרופ' יאיר ליפשיץ – מייסד ביהמ"ד לתרבות יהודית ונשיא לשעבר של התנועה העולמית ליהדות הומניסטית.
כמו כן, הקונגרס נתמך גם על ידי רבנים וכן על ידי ראשי העדות הנוצריות: כבוד הד"ר יוסף מתא – ארכיבישוף הכנסייה היוונית הקתולית בישראל, כבוד הד"ר שייח' מוואפק טריף – המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית ועוד.
פרופ' בנימין איש שלום, נשיא בית מורשה: "אנחנו מנסים לשנות את העולם. העולם הולך להרס עצמי, מאבקים אינסופיים שאנו לא יודעים מה הם משרתים, ואנחנו מבקשים ללחוץ על הבלם, לעצור ולהסיט את הספינה למקום אחר. אנו לא מבקשים להסתפק בדיון מנומס ובהגות תיאורטית. אנו מתכוונים לנסות לתרגם את הרעיונות והערכים שאנו מאמינים שצריכים להנחות את האנושות בכלל, ואת האזור שלנו בפרט לכיוון הנכון. זה דורש לא רק רעיונות אלא מעשים, מטרתנו היא לחולל שינוי, זו מטרת העל של הקונגרס הבינלאומי למנהיגי דתות".
תא"ל (במיל') אלי שרמייסטר, מי שהיה קצין חינוך ראשי ומוביל את הקונגרס: "מפגש מרתק ומחזק! ניכר שיש למנהיגי הדתות את הרצון ואת תחושת האחריות לחולל שינוי ביחס לפרשנות הקיצונית שניתנת לכתבי הקודש ולשימוש בהם לעידוד אלימות. המהלך הזה מספק תקווה. הוא בהחלט שונה מנסיונות העבר בכך שהוא חוצה גבולות מדיניים ותרבותיים, רותם את השותפים הראויים וזוכה לתמיכה של מקורות הסמכות הדתיים. המהלך יבחן בהתמדתו ובתוצריו שיופצו הן למנהיגי דתות בעולם והן לציבור הרחב, וחובתנו בבית מורשה להובילו בנחישות".
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=165809