אגמון חפר הפך לפארק טבע וצפייה בציפורים ונחל ציפורי ליעד למטיילים ורוכבי אופניים
ארבעה מיליוני שקלים הושקעו על ידי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל, לפיתוח אגמון חפר כפארק טבע וצפייה בציפורים לטובת הציבור הרחב. המקום פותח, שוקם והונגש להנאת הציבור הרחב במסגרת פרוייקט מיוחד שנועד להשיב בתי גידול לחי ולצומח וליצור אתר בילוי מהנה ואיכותי למטיילים.
פיתוח אגמון חפר הוא חלק מפרויקט שיקום נחל אלכסנדר והוא עוסק בשימור ובהעשרת בתי הגידול בעמק חפר, שיפוץ מאגר תפיסת מי שיטפונות והבטחת קיומו של ממשק אקולוגי בין השניים.
האתר נמצא במועצה האזורית עמק חפר, בצמוד לנחל אלכסנדר, דרומית לקיבוץ עין החורש ממערב לכביש 6 וממזרח לכביש 4, ומשתרע על שטח של כ-335 דונם. הפיתוח הוא פרי שיתוף פעולה בין רשות מקרקעי ישראל – הקרן לשמירה על שטחים פתוחים – רשות ניקוז ונחלים שרון, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית עמק חפר.
הקרן לשטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), הקצתה את המימון לטובת הכשרת שביל היקפי הכולל 6 עמדות מסתור ותצפית לרווחת המבקרים, שימור והעשרת בתי הגידול. אלה יסייעו בשמירה והגנה על השטחים הפתוחים והמערכות האקולוגיות, תוך שילוב ואיזון בין צרכי התושבים, המטיילים והסביבה בדרך של ממשק אקולוגי, שתאפשר שמירה על אופיו הייחודי של האזור גם לדורות הבאים.
גם אגמון חפר הוא אתר חנייה לציפורים נודדות
באגמון חפר מקננות אלפי ציפורי שיר ומעט עופות מים. זהו אתר חנייה בנדידה לעשרות אלפי ציפורים, בעיקר אלו החובבות סבך צמחיה וביצה ולאחרונה הופיעה בתחנת הטיבוע שבאגמון חפר גם קנית קטנה, ציפור שיר עם טבעת מהונגריה.
בסתיו ניתן לראות באגמון חפר אנפה אפורה ואנפית סוף, מגלן חום וביצניות, טבלן גמדי וקרקירים (ברווזים) ובסבך הצמחייה מקפצות קניות, סבכיים ובשולי הבריכות נחליאלים צהובים. עופות דורסים, שקנאים וחסידות חולפים מעל האגמון החל ממחצית הסתיו ואז ניתן לשבת בגבעת התצפית וליהנות מעוצמתה של נדידת הציפורים. בחורף, האגמון הוא בית-חם ועשיר במזון לברווזים, אנפות ועופות דורסים.
כחלק מהפרויקט, משוקם מאגר לתפיסת מי שיטפונות המאפשר ניצול כמות מי הגשמים במקום לטובת הנחל – לצרכי הפארק ולבתי הגידול שבו. המיזם משלב ראיה עתידית וחשיבה סביבתית המשלבת בין צרכי הטבע, בעלי החיים, הצמחייה והמערכות האקולוגיות הייחודיות של המקום אשר יזכו לשיפור משמעותי, לבין ההזדמנות הניתנת לציבור הרחב ליהנות ממסלול ייחודי סביב בריכות עין החורש ונקודות תצפית על המגוון הביולוגי הקיים במקום.
פארק אגמון חפר פתוח מהשעה 08:00 בבוקר ועד חצי שעה לפני שקיעה.
תוואי נחל ציפורי – שכיית חמדה למטיילים ולרוכבי אופניים
ואילו תוואי נחל ציפורי – בין אלון הגליל לראס עלי – נהפך בזכות הקרן לשכיית חמדה ומקור משיכה למטיילים, לרוכבי אופניים ולמשפחות המבקשות לטייל בחיק הטבע, בזכות עבודות שיקום וטיפוח נרחבות. פרויקט השיקום וההכשרה משתרע בתוואי נחל ציפורי מאלון הגליל ועד ראס עלי דרך כעבייה.
עבודות השיקום נעשו לאורך מספר קילומטרים וכללו הנגשת הנחל למטיילים ורוכבי אופניים, על ידי הכשרת שביל לאורכו של הנחל, שיקום מבני ואקולוגי של הערוץ והכשרת חניון יום במפגש הנחלים ציפורי-יפתחאל. כמו כן כלל הפיתוח שתי טיילות: את טיילת כעביה וטיילת ראס עלי וכן שיקום מעיין הסוסים. בנוסף, נבנו לאורך התוואי מסלולי רכיבה לרוכבי אופניים המתחברים במספר מקומות למערך שבילי אופניים ארציים ביער ציפורי וביער קרית אתא.
העבודות, בהשקעה של מיליוני שקלים, בוצעו בהשתתפות רשות ניקוז ונחלים קישון והרשויות המקומיות עמק יזראל כעבייה וזבולון.
הוחזרו מיני צמחים האופייניים לאזור
עבודות השיקום נעשו לאחר ביצוע סקר אקולוגי מקיף ושתילת צמחייה אופיינית של הנחל. מדובר על שלב נוסף בשיקום, לאחר שהקרן מימנה בעבר עבודות שיקום אקולוגי ופיתוח של תוואי נחל ציפורי במקטע ראס עלי, וכעת בוצע חלק נוסף בפרויקט של מקטע מעיינות נחל ציפורי ועד כעבייה, במסגרתו נעשתה הנגשה לציבור ע"י הכשרת שביל לאורכו של הנחל והכשרת חניון יום.
במסגרת הפרויקט הוחזרו מיני צמחים אופייניים לאזור ושוקמו בתי גידול. כמו כן טופלו גם מפגעים סביבתיים כדוגמת ערמות הפסולת הקיימות לאורכו של הנחל; הורחקו מינים פולשים (כגון קיקיון מצוי, לכיד הנחלים, אזדרכת מצויה, סולנום זיתני ועוד); נחסמו דרכי הגישה לרכבי שטח ונשמר חיץ מהשטחים החקלאיים הקיימים לצמצום זיהום מחומרי ההדברה.
"מדובר בפרויקט סביבתי חשוב שיתרום לרווחת כלל הציבור, שיוכל ליהנות מהפיתוח והתכנון, בו ישולבו ראיה עתידית וחשיבה סביבתית מתקדמת, וגם לדורות הבאים שייהנו מפירות הפרויקט וכמובן כל בעלי החיים, הצמחייה והמערכות האקלוגיות היחודיות של המקום." אמר עדיאל שמרון , יו"ר הקרן.
הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל, החוגגת 5 שנים להווסדה, פועלת מכוח חוק לשמירה על השטחים הירוקים במדינה. הקרן פועלת אל מול משרדי ממשלה, רשויות סטטוטוריות, גופים מוניציפליים, חברות ממשלתיות וגופים נוספים לתמיכה בפרויקטים בשטחים הפתוחים ולשימורם. במסגרת פעילותה, מקצה הקרן מדי שנה עשרות מיליוני שקלים לסיוע במימון פרויקטים העוסקים בשמירה, פיתוח סביבתי וטיפוח של השטחים הפתוחים שמחוץ לשטחים העירוניים הבנויים.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=87812