שר התחבורה ישראל כץ, חנך שלשום את נסיעת הבכורה, החליט כי בתקופת ההרצה של רכבת העמק, שתחל בערב סוכות, ניתן יהיה לעלות בכל אחת מתחנות רכבת העמק ולנסוע חינם במשך שלושה חודשים וחצי לכל יעד בארץ ולאחר מכן בחצי מחיר למשך שנתיים
שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ חנך אתמול את נסיעת הבכורה של רכבת העמק, בין תחנת כפר ברוך-מגדל העמק, ותחנת בית שאן, דרך עפולה. השר לווה בכיתת ותיקים מבית הספר היסודי "גלבוע" שבעמק בית שאן, שנסעו ברכבת העמק ההיסטורית, בסוף שנות ה-40. השקת רכבת העמק בוצעה 65 שנה אחרי שהפסיקה לפעול. לנסיעה הראשונה של רכבת העמק, הצטרפו גם ראשי ערים ומועצות מקומיות שבתוואי מסילת רכבת העמק, מנכ"ל רכבת ישראל, בכירי משרד התחבורה וחברת נתיבי ישראל שהקימה את קו רכבת העמק עבור רכבת ישראל.
עצירה בכפר ברוך
הרכבת שיצאה בבוקר מחיפה, עצרה בתחנת הרכבת מגדל העמק – כפר ברוך ומשם המשיכה לתחנת הרכבת בעפולה שם הצטרפו אליה כ-35 נוסעים מוותיקי העמק, בני כיתה אחת שנסעו ברכבת ההיסטורית לפני יותר מ-65 שנים. השר כץ, העניק לכל אחד מהם תעודת הוקרה וכרטיס רב-קו מיוחד שהונפק לרגל נסיעת הבכורה. מעפולה המשיכה הרכבת אל התחנה החדשה בבית שאן.
4 תחנות רכבת חדשות
לאורך מסילת העמק שהוקמה בין חיפה לבית שאן, נבנו ארבע תחנות רכבת חדשות מתוך שש תחנות שתוכננו על תוואי הקו: בית שאן, עפולה, מגדל העמק – כפר ברוך ויוקנעם – כפר יהושע. בשלב מאוחר יותר, מתוכננות שתי תחנות רכבת נוספות, האחת במרכזית המפרץ והשנייה בנשר.
הרכבת שתשמש להסעת נוסעים ומטענים, עוברת בחלקה סמוך לתוואי מסילת הרכבת ההיסטורי. תוואי המסילה הנוכחי מתפצל מתחנת לב המפרץ, ליד צומת הצ'ק פוסט, מזרחה ועובר בגשר מעל שדרות ההסתדרות לכיוון יגור ואזור צומת העמקים.
הקו ממשיך לאזור צומת התישבי לאורכו של עמק יזרעאל, עד עפולה ומשם ישירות לבית שאן. על פי התכניות העתידיות, המסילה תוארך בעתיד עד מעבר הגבול בגשר שייח חוסיין (נהר הירדן) ותתחבר לרשת הרכבות הירדנית. עלות הקמת הקו שאורכו כ-60 קילומטרים, נאמדת בכ-4 מיליארד שקלים.
השר כץ, החליט כי בתקופת ההרצה של הרכבת שתחל בערב סוכות, ה-16 באוקטובר 2016, ועד לתחילת פעילותה הסדירה ב-4 בנובמבר 2016, ניתן יהיה לעלות בכל אחד מתחנות רכבת העמק ולנסוע בחינם לכל יעד בארץ. הנוסעים יקבלו כרטיס נסיעה הלוך ושוב, ללא תשלום בעמדות הכרטוס של הרכבת.
שר התחבורה, קבע כי בתום תקופת ההרצה ניתן יהיה לנסוע ללא תשלום (הלוך ושוב), במשך שלושה חודשים ברציפות, מתחנות רכבת העמק, לכל יעד בארץ (באמצעות כרטיס רב-קו). הנסיעה מתחנת כפר יהושע ללא תשלום, תתאפשר לתושבי הסביבה בלבד.
בתום שלושה חודשים של נסיעת החינם תינתן הנחה של 50% (הלוך ושוב) במשך שנתיים נוספות, לנוסעים שיעלו בכל אחת מתחנות רכבת העמק (למעט, תחנת חיפה) לכל יעד בארץ. הנסיעה מתחנת כפר יהושע, בהנחה של 50%, תתאפשר לתושבי הסביבה.
חיבור ערים כמו מגדל העמק, עפולה ובית שאן לרשת המסילות הארצית יקצר באופן ניכר את זמן ההגעה למרכז הארץ ויעלה משמעותית את ערך הנדל"ן של הערים והישובים שבתוואי הרכבת. "מדובר במהפכה של ממש שתעלה את ערך הנדל"ן של ישובים אלה ותרחיב את אפשרויות המגורים והתעסוקה של התושבים" אמר כץ.
שירות אוטובוסים
עם תחילת פעילותה של רכבת העמק, יופעל שירות אוטובוסים מישובי הסביבה לתחנות רכבת העמק. מדובר ב-38 קווי שירות, מתוכם כ-19 קווי הזנה שיופעלו מישובים שונים לאורך המסלול. קווים אלה יגיעו לתחנת הרכבת לפני יציאתה וימתינו לנוסעי הרכבת. קווי ההזנה יפעלו בין השאר מבית שאן, עפולה, שדי תרומות, מכללת עמק יזרעאל, מגדל העמק, רמת דוד, כפר החורש ויוקנעם עלית.
יצור זמני נסיעה
עם הפעלת רכבת העמק צפוי קיצור משמעותי בזמני הנסיעות, בהשוואה לאוטובוס או רכב פרטי. הדרך מבית שאן ללב המפרץ, למשל, צפויה להימשך כ-45 דקות, בהשוואה לנסיעה ממושכת של כשעה ועשרים דקות באוטובוס. החיבור לרכבת העמק צפוי להשפיע דרמטית גם על יקנעם, שהנסיעה ממנה ללב המפרץ בשעות העומס תעמוד על רבע שעה בלבד – לעומת כ-45 דקות באוטובוס כיום.
מנכ"ל חברת רכבת ישראל, בעז צפריר ציין כי מסילת העמק תוכננה להנעה חשמלית שקטה, נקייה
וחסכונית ותאפשר תנועת רכבות במהירות שיא של 160 קמ"ש. זמן הנסיעה מחיפה לבית שאן, כולל עצירה בכל אחת מארבעת התחנות, יעמוד על כ-50 דקות בלבד.
במסגרת חידוש קו רכבת העמק, מוקם בימים אלה מסוף מטענים זמני בבית שאן, בצמוד לתחנת הרכבת, זאת עד להקמתו של מסוף המטענים הקבוע מול שדה נחום. המסוף ישרת את רכבות המשא שינועו על הקו ויובילו מטענים גם ממזרח לירדן, דרך נמל חיפה, בדרכם לאירופה.
הקמת מסילת הרכבת עבור מטענים וחיבורה לנמל חיפה ומרכז הארץ תאפשר לצמצם את תנועת רכבות המשא בקו החוף ולהפחית את תנועת המשאיות בכבישים. בכך היא גם תקטין את עומסי התנועה ומעורבותן של המשאיות בתאונות דרכים.
לאורך הקו נבנו 26 גשרים, באורך כולל של 5.5 קילומטרים, נחצבו 3 מנהרות תת-קרקעיות, באורך כולל של כקילומטר, והוקמו מעברים חקלאיים, גשרים להולכי רגל, מחלפים, הפרדות מפלסיות ועוד. במסגרת העבודות הושקע מאמץ רב בשמירה על הסביבה ועל ערכי הטבע והנוף. אלפי פקעות ומעל 600 עצים, חלקם בני מאות שנים, הועתקו ונטעו מחדש. ערוצי הנחלים החוצים את התוואי הוסדרו, ביניהם נחל חרוד ששוקם וחודשה בו זרימת המים.
שימור מבנים היסטוריים
לצד עבודות התשתית שופצו ושומרו מבנים היסטוריים רבים, בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, נתיבי ישראל, רכבת ישראל, רשות הטבע והגנים והרשויות המקומיות. בין היתר שומרו התחנות היסטוריות של בית שאן, כפר יחזקאל, עין חרוד, אלרואי, כפר יהושע, צמח וחמת גדר. כמו כן שוקמו גשרוני אבן, מעבירי מים ומבנים אדריכליים נוספים.
יו"ר חברת נתיבי ישראל עודד שמיר ציין, כי סיום בניית מסילת רכבת העמק מהווה עבור החברה נקודת ציון. זהו הפרויקט הרכבתי הראשון של חברת נתיבי ישראל מאז ומעולם. הפרויקט, שעלותו הכוללת 4 מיליארד שקל, עובר לידי רכבת ישראל בלוח הזמנים שתוכנן מראש. אנחנו גאים להיות חלק מהפרויקט המדהים הזה, שאין לי ספק שישפר משמעותית את איכות החיים שלנו ויקרב עוד את הפריפריה למרכז. תודה לעושים במלאכה, עובדי החברה ובראשם המנכ"ל, ניסים פרץ".
הרכבת החיג'אזית
רכבת העמק היתה שלוחה של הרכבת החיג'אזית, הוקמה בשנת 1950 ונסעה בין חיפה, דרך צמח עד לדמשק בסוריה. במהלך השנים הפכה הרכבת למיתוס בתולדות הישוב היהודי בארץ, בעיקר בשל סיפורים ואגדות שנקשרו אליה. רכבת העמק תרמה לפיתוח העיר חיפה והישובים סביבה ופעלה בהצלחה עד קום המדינה.
בימי מלחמת העולם השנייה פעלו בקו שש רכבות יומיות ששימשו בין היתר להסעת הצבא הבריטי במערכה לכיבוש לבנון וסוריה בשנת 1941. לקראת סיום המנדט (מרץ 1948), חיבל ארגון "ההגנה", ברשת מסילות הברזל בכל הארץ וערב הכרזת המדינה פוצץ גם הגשר מעל הירדן. בתום המלחמה חודשה תנועת הרכבות באופן חלקי, אך הקו לא שוקם ובנובמבר 1951 נערכה הנסיעה האחרונה מחיפה לעפולה.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=71590