הממשלה אישרה היום (א') את הצעת שר התיירות ד"ר עוזי לנדאו ושר הפנים גדעון סער להעסקת 1,500 עובדים ירדנים במלונות באילת עקב מצוקת כוח אדם
הממשלה אישרה היום (א') החלטה להעסקתם של עד 1,500 עובדים אזרחי ירדן בבתי המלון באילת. העובדים הירדנים נדרשים במטרה לספק פתרון יציב וזמין של כוח אדם עבור בתי המלון, בהתאם לתפוסת המלונות. על פי ההחלטה העובדים הירדנים יהיו עובדים יומיים היוצאים מישראל בתום יום עבודתם, תוך שיועסקו בעבודות ניקיון, חדרנות ושטיפת כלים בבתי מלון באילת בלבד. הסדרה זו צפויה לתרום גם ליחסים בין ישראל לבין ירדן, כחלק מפירות השלום.
ד"ר עוזי לנדאו, שר התיירות: "בחרנו לקדם את נושא אישור אשרות העבודה לעובדים ירדנים באילת מתוך רצון לחזק את ענף המלונאות. במלונות באילת קיימת מצוקת כוח אדם, ההולכת וגוברת ככל שקרבה עונת הקיץ, מצוקה העלולה להוביל לפגיעה משמעותית בענף התיירות באילת ובכך, לפגיעה במקור ההכנסה והתעסוקה של עשרות אלפי משפחות, בעיקר מהשכבות הפחות מבוססות. חשיבותה של תעשיית התיירות היא ביצירת מקומות תעסוקה רבים שיובילו לצמצום הפערים החברתיים כלכליים. אישור הצעת ההחלטה ייתן מענה למחסור הגדול בידיים עובדות ואני משוכנע שהמהלך אף יחזק את יחסי השלום בין ישראל לבין ירדן".
על פי ההחלטה, תוקם ועדה מייעצת בראשות נציג רשות האוכלוסין וההגירה ובהשתתפות נציגי משרד רוה"מ, משרד התיירות, משרד הכלכלה, משרד החוץ ומשרד האוצר, אשר תמליץ בפני שר הפנים בעניין היקף ההיתרים להקצאה ומועדי הקצאתם. כמו כן על פי ההחלטה, המכסות המוגדרות בהחלטה זו יעמדו בתוקף עד לסוף שנת 2019 או עד למועד בו יעלה שיעור האבטלה באילת על 7.5% לפי נתוני שירות התעסוקה. ההחלטה מפרטת, כי שר הפנים יוסמך להקצות 500 היתרים לפעימה ראשונה ולהורות, בהסכמת שר הכלכלה ובתיאום עם שר התיירות ושר האוצר, על הקצאת מכסת היתרים נוספת להעסקת העובדים, עד ל- 1500 היתרים. תהליך זה יאפשר לממשלה לבחון את היתרונות והחסרונות בהעסקת העובדים הירדנים וכן חופש פעולה בהפעלת מנגנוני תמריצים לעובדים ישראלים.
באזור אילת ישנם כ-12,000 חדרי מלון. לביצוע עבודות של חדרנות, שטיפת כלים וניקיון שטחים ציבוריים, נדרשים אלפי עובדים, וזאת במיוחד על רקע העדר עורף אורבני לעיר אשר יוכל לסייע בגיוס עובדים. במשך השנים ניתנו פתרונות שונים בעלי אופי זמני לסיפוק כוח האדם הנדרש.
יצוין כי עד כה המאמצים שהושקעו ע"י משרדי הממשלה וענף המלונאות לעידוד ישראלים לעבוד בעבודות אלו לא צלחו. כך למשל, משרד התיירות, בשיתוף משרד האוצר ונציגי המלונות ניסו בעבר למשוך ישראלים לעבודה במלונות באילת באמצעות הטבות בשכר ובתנאים מיוחדים כגון מלגות לימודים, מענקים שנתיים, כלכלה, מגורים ומעונות יום, אולם גם פעולות אלו לא הביאו לתוצאות מספקות.
במשרד התיירות אומרים, כי איכות המוצר התיירותי, ובכלל זה השירות בבתי המלון באילת, הוא קריטי לעתיד התיירות בעיר. מאחר שכלכלת אילת מבוססת על תיירות – כל פגיעה בתעשייה זו, בעקבות מחסור בכוח אדם, תהווה פגיעה ישירות בכלכלת העיר ובתושביה. יצוין כי על סמך הסכם שנחתם בין ממשלת ישראל לירדן בעבר, מועסקים היום בענפים שונים עד 300 פועלים ירדנים באזור אילת על בסיס יומי. הסדר זה פועל בצורה טובה משנת 2000 כאשר מידי יום נכנסים כ-170 פועלים ירדנים לביצוע העבודות הללו וחוזרים לירדן בתום יום עבודתם.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=75510