העיר הראשונה בישראל שנוקטת בצעד מקומי בכדי לפתור בעיה עולמית שנובעת מסיכוני הפלסטיק
מועצת העיר אילת אישרה אמש (ד') פה אחד, תיקון חוק עזר לאילת (רחצה על שפת הים), האוסר על שימוש במוצרים חד-פעמיים, כולל שקיות פלסטיק בחופי הים, לרבות מכירה במוצרים חד-פעמיים. במסגרת התיקון לחוק, יש בכוונת העירייה לקבוע דרגת קנס מרבית העומדת על 730 שקל.
מטרת התיקון היא למנוע את זיהום הים עקב שימוש במוצרים חד-פעמיים ושקיות נשיאה מפלסטיק, ובכך להצטרף למדינות העולם אשר אימצו חקיקה בנושא זה. העיר אילת היא הראשונה בישראל שנוקטת בצעד מקומי בכדי לפתור בעיה עולמית וכן להגן על ערכי הטבע, הסביבה ובריאות האדם מפני סיכוני הפלסטיק. ראש העירייה, מאיר יצחק הלוי: "העיר אילת ניחנה במשאבי טבע ייחודיים, ביניהם מפרץ אילת שהוכתר מבין היפים בעולם ואלה מהווים אבן שואבת למיליוני תיירים מהארץ ומהעולם וכר פורה למחקר ופיתוח בתחומי הביולוגיה והביוטכנולוגיה הימית וכן לאנרגיה בת קיימא. חובתנו לשמור עליהם בכל דרך".
כחלק משמירה על מפרץ אילת, שהוכתר מבין המפרצים היפים בעולם ולצד פעולות הסברה, ניקיונות תת-ימיים ואכיפה לאורך החופים, פועלת כאמור העירייה באמצעות היחידה האזורית לאיכות הסביבה ובשיתוף הוועדה העירונית לשמירה על איכות הסביבה בראשות חבר המועצה שמואל שלם, לצמצם את השימוש בפלסטיק בים האדום גם על ידי חקיקה. לפי תיקון סעיף 1 לחוק, יוגדרו "מוצרים חד-פעמיים" כמוצרים מכל חומר שהוא כגון פלסטיק, אלומיניום, קרטון, נייר וכיו"ב, שלא נועדו לשימוש חוזר באמצעות החזרתם ליצרן, או לא עוצבו במקור על ידי היצרן למטרת שימוש חוזר בהם. זאת לרבות כלי אוכל, צלחות, כוסות, קשי שתיה, שקיות, מכסים, בוחשנים ואריזות.
בקבוקי משקה הוחרגו מהחוק
בסעיף 14 לחוק העזר העיקרי, יופיעו בסופו האיסורים, לפיהם לא יכניס אדם לשפת הים מוצרים חד-פעמיים למעט בקבוקי משקה, ולא ילכלך, לא יזרוק, לא ישאיר, לא יפזר ולא יטמון בה מוצרים אלה.
העילה לחקיקה היא העובדה שמוצרים חד-פעמיים מתפרקים ביבשה ובים לחלקיקים בגדלים שונים ובכך פוגעים בבעלי חיים ימיים ויבשתיים הטועים לזהות את הפלסטיק והחלקיקים כמזון או לחילופין נקלעים ומסתבכים במוצר ומתים כתוצאה מחנק או מפגיעה פנימית. בנוסף, מוצרים חד-פעמיים מהווים מפגע חזותי לאורך החופים, בציפה על פני הים, ובשקיעה על קרקעיתו. מדינות רבות בעולם כבר אימצו חקיקה האוסרת ומונעת שימוש במוצרים חד-פעמיים. המובילות הן מדינות האיחוד האירופי, מדינות מתקדמות באפריקה, בדרום אמריקה ומחוזות שונים באוסטרליה, קנדה וארצות הברית.
בדברי ההסבר לחוק נאמר עוד כי "למען הדגש חשיבות האוצר הטבעי בו ניחנה אילת, ראוי לציין את שכנתה סיני שבמצרים, אשר העבירה לאחרונה חוק האוסר על שימוש, ייצור, או החזקה בכל אופן שהוא של מוצרי פלסטיק חד-פעמיים לאורך חופי הים האדום. בישראל טרם ניתן מענה חקיקתי בעניין זה, אולם המשרד להגנת הסביבה מעודד את הרשויות המקומיות לפעול לצמצום מפגעי הפסולת הימית על ידי הגברת הניקיון בחופים, הגברת האכיפה, העמקת ההסברה והפרסום וכן וקידום שינוי חקיקה מקומית".
שימוש בכוסות רב-פעמיות
מטרת התיקון המוצע היא למנוע את זיהום הים עקב שימוש במוצרים חד פעמיים ושקיות נשיאה מפלסטיק, ובכך להצטרף למדינות העולם אשר אימצו חקיקה בנושא זה. בעשותה כן, תהיה אילת חלוצה במדינתה, לנקוט בצעד מקומי בכדי לפתור בעיה עולמית וכן להגן על ערכי הטבע, הסביבה ובריאות האדם מפני סיכוני הפלסטיק.
עוד כחלק מפעולות אלה מעודדת העירייה שימוש בכוסות רב-פעמיות, בשלב ראשון באירועים ופסטיבלים. פעולה זו הוכתרה בהצלחה בפסטיבל הג'אז ובפסטיבל הבירה האחרונים, במהלכם בחרו אלפים לשתות בירה בכוס הרב פעמית RED SEA CUP. פעולה נוספת, היא הפסקת השימוש בקשים לאורך החופים. במסגרת זו, מובילה היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשיתוף הבית לעסקים שמפעיל האגף לפיתוח כלכלי ויזמות בעירייה, מהלך מול בעלי העסקים לאורך החופים, שיסייע בידם להיערך להפסקת השימוש בפלסטיק. במסגרת זו, ראש העיריה, שמוביל את המדיניות של שמירה על הסביבה, הנחה את מנכ"ל העירייה להפסקה מדורגת בשימוש בכלים חד-פעמיים בעיריה ובכל מוסדותיה עד ינואר 2020 ומעבר לכלים רב-שימושיים.
עוד במסגרת השמירה על המפרץ, פועלת באילת תנועת נוער ייחודית "שומרי המפרץ", בה חברים עשרות בני נוער הפועלים לשמירה על המפרץ במהלך כל השנה, בפעולות הסברה בחופים ובמבצעי ניקיון חופיים ותת-ימיים. גם שומרי המפרץ ביחד עם חברי מועצת נוער עירונית, נכחו אמש בהצבעת המועצה וברכו על אישור החוק, שיסייע בידם להמשיך לשמור על מפרץ אילת.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=101966