נועז בר ניר מנכ"ל התאחדות המלונות בישראל ביריד התיירות :IMTM "הבעיות בתחום המלונאות דומות לתחום הדיור. משרד התיירות נותן אקמול, במקום לעשות טיפול שורש בענף"
במושב "שימושים מעורבים- שינויים בחוק התכנון והבנייה", אמר היום נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות המלונות בישראל: "השוק היום משוכלל ביותר. בתחום המלונאות יש מעל 200 ספקים המתחרים על ליבו של הצרכן, אך אין כדאיות כלכלית לבנות בית מלון, כיוון, שהתשואות נמוכות. אפילו ברשתות המצטיינות, התשואה מגיעה ל- 2%-3%, ובמלונות אחרים היא מגיעה לרמות שליליות. מדיניות משרד התיירות לדחוף את המחירים כלפי מטה – תפגע עוד יותר ברווחיות ובכדאיות להפעלת בית מלון בישראל".
בר ניר אמר בהמשך דבריו במושב: "הפתרון האמיתי לעידוד בניית בתי מלון הוא בשני מקומות: 1. להוזיל את ההשקעה. 2. ובעיקר להוזיל את עלויות התפעול.
להפעיל בית מלון דומה בישראל בתחום כוח האדם, עולה פי 2.25 ! יותר מאשר בית מלון בגרמניה, למרות שעלות כוח האדם בארץ זולה יותר. זהו נתון של רשת מלונות ישראלית, שמנהלת בתי מלון בארץ וגם בגרמניה, ולכן הרשת יכולה להשוות את המספרים.
כדי להגיע לאותה רמת רווחיות וכדאיות כלכלית צריך לגבות בארץ 60% מחיר גבוה יותר מאשר בגרמניה"!
בר ניר התייחס לדברי דורון אהרון, סמנכ"ל פיתוח תשתיות והשקעות במשרד התיירות, שהנחה את המושב בכנס, ואשר סיפר על מאמצי המשרד להוזיל עלויות הקמת בתי מלון.
לדברי בר ניר: "הפתרון שאתם (משרד התיירות) מציעים הוא עקום. במקום לטפל טיפול שורש, אתם נותנים אקמול. יש פה פספוס. הוזלת עלויות התפעול זה הטוויסט לשינוי, זה לב העניין. יזם, שבונה מלון, מסתכל 20 שנה קדימה ורואה בדרך 10 משברים תיירותיים. יודע שיהיה תקוע עם אותו כוח אדם, גם כשהתפוסה בבית המלון תרד ב- 80%.
באירופה אין משברים כאלו. כל דרך להוזלת ההשקעה היא מבורכת, אבל העיקר זה הטיפול ברגולציה העודפת. כשיזם בונה תכנית עסקית, ויודע, שגם ב- 20% תפוסה במלון ריק הוא עדיין צריך לשלם למציל בבריכה, למפעיל בריכה, ארנונה יקרה, הוצאות קבועות שלא יורדות גם בשוק משברי – הוא נרתע, ולכן הרגולציות מהוות חסם הכניסה הגדול ביותר למשקיעים חדשים.
היום אנחנו במשבר בתיירות. בתי המלון מורידים מחירים, אבל לא יותר מידי, כי במצב הקיים הם לא יכולים להוזיל יותר מזה, בלי להיפגע בגלל מבנה העלויות".
בר ניר הדגים ואמר: "בכל בית מלון בארץ צריך לבנות בכל קומה מרחב מוגן. יש לכם במשרד התיירות מושג כמה זה עולה? התוצאה היא ש- 20% מהמחיר הנגבה מהלקוח בבית המלון – זה הרגולציה, ולכך יש להוסיף מע"מ גבוה לישראלים. למדינת ישראל לקח הרבה זמן לטפל בבעיית הדיור. אותה בעיה קיימת בתחום המלונאות. תפתחו מלונות חדשים, ובינתיים ייסגרו האחרים. זהו משחק סכום אפס. לצערי, כל רגולטור בארץ מסתכל על הדברים שלו, ואף אחד לא מסתכל על התמונה הכוללת".
בסיום המושב אמר אלי זיו, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל-אביב: "בתל אביב יש היום בבניה 2,000 חדרי מלון ועוד 6,000 דירות של Airbnb, שהן כלכלה שחורה. התפוסה במלונות תל אביב הולכת ויורדת, כשנגיע ל- 65% אחוזי תפוסה בתל-אביב ומטה מזה, כבר לא יהיה יזם שירצה לבנות בעיר! ".
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=72507