לאחר עבודות שימור ושיפוץ במרכז ההנצחה המוקדש לצנחנית והמשוררת חנה סנש, מוזמן הקהל להגיע, להתוודע ולהיזכר
"אֵלִי, אֵלִי
שֶׁלֹּא יִגָּמֵר לְעוֹלָם
הַחוֹל וְהַיָּם,
רִשְׁרוּשׁ שֶׁל הַמַּיִם,
בְּרַק הַשָּׁמַיִם,
תְּפִלַּת הָאָדָם"
הליכה לקיסריה (המוכר במילות הפתיחה שלו, אֵלִי, אֵלִי) הוא שיר עברי שכתבה חנה סנש ב-24 בנובמבר 1942. השיר הולחן ב-1945 בידי דוד זהבי, והפך למזוהה עם דמותה של חנה סנש.
במסגרת אירועי 100 שנים להולדתה של חנה סנש, נחנך אמש (ב') באירוע מרגש, שאורגן ע"י המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל וקיבוץ שדות ים, בית חנה סנש בקיבוץ שדות ים, לאחר שהסתיימו עבודות השימור, השיפוץ והעמדת התצוגה על הצנחנית בת הקיבוץ, שהוצאה להורג על-ידי הנאצים. את הטקס כיבדו בנוכחותם נשיא המדינה, יצחק (בוז'י) הרצוג ורעייתו מיכל, וכן בני משפחתה של חנה סנש, לאה גולדין (אמו של הדר הי"ד), נדיה כהן (אלמנתו של המרגל אלי כהן), יחידה של צנחנים צעירים ואורחים רבים נוספים. באירוע הושמעו ברכות וסיפורים, הוצגה תוכנית אמנותית והוצע כיבוד מרענן, וקטע מרגש במיוחד היה כשהמקהלה שרה את "אלי אלי" ואליה הצטרפו רקדני "קול ודממה", שתרגמו את השירה לשפת הסימנים.
בית חנה סנש המחודש הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, משרד התרבות והספורט, החברה הממשלתית לתיירות, אגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת, המועצה האזורית והקיבוץ. לזכרה של חנה סנש, הקימו חברי קיבוץ שדות ים את מרכז ההנצחה הקרוי על שמה – בית חנה סנש. בבית, שיכול עתה, לאחר השימור והשיפוץ, לארח קבוצות ויחידים, נמצאים כתבי יד אותנטים של חנה ומיצג המתאר את קורות חייה. במרכז המבקרים מוצג חיזיון אורקולי המספר את סיפור חייה, שליחותה ומותה של חנה סנש (החיזיון בשש שפות), ובאולם גם פינה המוקדשת לסיפור חייהם של ששת הצנחנים האחרים שנרצחו בשליחות, כולל תצלומיהם, וכן אנדרטה שהובאה מבית העלמין בבודפשט.
חנה סנש, הצנחנית והמשוררת, נולדה בהונגריה ב-1921. כציונית נלהבת עלתה לארץ ישראל, למדה שנתיים בבית הספר החקלאי בנהלל והצטרפה כחברה לקיבוץ שדות ים. בעיצומה של השואה יצאה בשליחות הצלה כאחת ממשלחת צנחני היישוב. בחצותה את הגבול להונגריה נתפסה, עונתה והוצאה להורג. בת 23 שנים הייתה במותה. בעיזבונה של חנה סנש נמצאים יומן מרתק, מכתבים רבים, מחזה וכ-40 שירים ביניהם "הליכה לקיסריה", "אשרי הגפרור", "קול קרא והלכתי" ועוד.
מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, עמרי שלמון, הביע תקווה ש: "בית חנה סנש המשופץ יהפוך למוקד ביקורים של חיילי צה"ל וקורסי מפקדים, כמו גם תלמידים שילמדו על מורשת הגבורה של חנה וחבריה, שצנחו אל מעבר לקווי האוייב הנאצי". כן הוסיף שלמון: "הבית נועד להנגיש את מורשת הגבורה היהודית במלחמת העולם השניה לציבור הרחב". ואכן, דמותה של חנה סנש ומאורעות חייה הקצרים אך הטעונים, משמשים מופת, עליהם חונכו דורות. חנה סנש כסמל להקרבה למען המדינה, גבורתה ועם זאת הרגישות והרוחניות אשר בוקעת משיריה וזיכרונותיה, מהווים השראה לכל.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=117906