ההצעה קובעת כי הממשלה תוכל להכריז רק על אילת ואזור ים המלח כ"איי תיירות" ולא על אזורים נוספים כפי שהוצעה בהצעה המקורית. תגובת עיריית אילת
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) תיקון מספר 3 התשפ"א – 2020 של ח"כ איתן גינזבורג וקבוצת חברי כנסת. לאחר שנדחו כל ההסתייגויות, בקריאה שלישית תמכו בהצעה 26 חברי כנסת ללא נמנעים.
ההצעה קובעת כי הממשלה תוכל להכריז רק על אילת ואזור ים המלח כ"איי תיירות" ולא על אזורים נוספים כפי שהוצעה בהצעה המקורית. הממשלה נענתה לדרישת ועדת חוקה והיא תחויב לשקול הקלות שיאפשרו פתיחת מסעדות, אטרקציות ועסקי תיירות במקום פתיחתם של מלונות בלבד. תושבי האזור, העובדים בו וחריגים נוספים הנכנסים לעיר יחויבו בבדיקות רק אחת לשבוע במקום כל 72 שעות כפי שנקבע בנוסח הקודם, ויוכלו לעשות זאת גם כבדיקות מידיות בחינם במחסום הכניסה. בנוסף, לדרישת ועדת חוקה על הממשלה יהיה לשקול הקלות שונות למי שיישא "אישור החלמה" בקביעת הגבלות על המרחב הציבורי או על אזור מוגבל אך הוועדה קבעה כי הדבר ייעשה בתנאי שהובאה בפניה עמדת שר הבריאות וחוות דעת של משרד הבריאות.
כזכור, ביום שני הובאה לאישור המליאה הצעת חוק ממשלתית בנושא, אך שר הבריאות יולי אדלשטיין משך את ההצעה לפני ההצבעה בקריאה השנייה והשלישית מכיוון שנדחתה הסתייגות שהגיש הוועדה למנוע את הרחבת ההצעה לאזורים נוספים. משכך התבטל מיזוג ההצעה הממשלתית עם הצעות החוק הפרטיות שהוגשו, והן אלה שאושרו כעת במליאה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: " המשמעות הישירה של ההגבלה האוסרת על תושבי ישראל להגיע לעיר אילת, היא אבטלה של כ-22,000 תושבים המהווים שיעור של כ-80%. הנזק הכלכלי והחברתי לעיר עלול להיות בלתי הפיך, אם לא יימצא פתרון לאפשר את הפעילות התיירותית בעיר בצורה בטוחה ולאורך זמן"
יו"ר ועדת חוקה ח"כ יעקב אשר הציג את ההצעה ואמר: "הצעת החוק שעלתה במליאה לפני יומיים היא הצעה טובה יותר. ההצעה הזו היא פרי של פשרה שנעשתה כדי לא למשוך את הצעת החוק פעם נוספת. האשימו אותי ואת חבריי שעיכבנו את העניין משיקולים פוליטיים ולא כך, עיכבנו כי רצינו תשובות. החלטנו לאשר את החוק מתוך תקווה שהממשלה תדע להתארגן."
שרת התיירות אורית פרקש הכהן: החוק הזה שעובר היום אכן חזר למתכונת המאוזנת בין שיקולי הבריאות, התיירות והכלכלה. כפי שהיה צריך להיות. החוק נותן מענה לעשרות אלפי ישראלים בתקופה מורכבת. זה לגיטימי שהממשלה תגיד גם לכנסת שאם אנחנו מרגישים שעובר חוק שפורם את העקרונות הבריאותיים שאנחנו מחוייבים להם , אנחנו מושכים אותו. אני שמחה שהענייניות ניצחה את הפוליטיקה.
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר: "יש לי הרבה מה לומר על מה שהתרחש כאן ביומיים האחרונים אבל אני לא רוצה להרבות מחלוקת בישראל. במשך שנים יעצתי לחברי כנסת חדשים שנבחרו מה לעשות ומה לא חלק קיבלו את עצותיי וחלק לא, אבל מעולם לא לימדתי חברי כנסת לשקר, לא חשוב מה הוויכוח.
אני רוצה לפנות לתושבי אילת, סוף טוב הכל טוב. החוק הזה נועד להציל את אילת, על הדרך הצלחנו לעזור גם לאזור המלונות בים המלח. אני שמח שכל הניסיונות להלביש על החוק הזה נושאים נוספים לא הצליחו. אני שמח שבסופו של דבר התגברנו על המכשולים והכשלים.
הודעת עיריית אילת:
"החוק המגדיר את העיר אילת כ״אי ירוק״ עבר הלילה (ד׳) פה אחד, בקריאה שניה ושלישית, לאחר שאושר פה אחד גם בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת ואושר כאמור הלילה פה אחד במליאת הכנסת. ראש עיריית אילת – מאיר יצחק הלוי, שבילה בשבועיים האחרונים, ימים שלמים במסדרונות הכנסת, הודה לכל הגורמים שפעלו ללא ליאות למען העיר אילת: ״העיר אילת ערוכה ומוכנה לוגיסטית לטפל במשימות שבתחום אחריותה. אנו מצפים, כי גם הגורמים האמונים על תחום הבדיקות המהירות בממשלת ישראל יפעלו בדחיפות ובמהירות להפעלת מערך הבדיקות. זהו יום שמח במיוחד ובשורה נהדרת שאנו מביאים לעיר אילת, לתושביה ולכלכלת העיר.
חשוב להבין שאלמלא החוק, פתיחת העיר לא הייתה נראית באופק והמשמעות הכלכלית והחברתית והנפשית הייתה קשה. המתווה שעבר בחקיקה, מקדים משמעותית את פתיחת העיר ומאפשר לנו רציפות של פעילות וחיים כלכליים, תוך שמירה על בריאות התושבים והנופשים בה. לצד זאת נפעל להביא לפתיחה מהירה ככל האפשר גם של המעטפת התיירותית לטובת תושבי העיר ולרווחת הנופשים בה״.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=111556