הוועדה סיירה היום (חמישי) בנמל התעופה בן גוריון. חברי הוועדה אורחו ע"י מנכ"ל נתב"ג שמואל זכאי וקיבלו סקירה מקיפה בשטח על הליך הקליטה בנתב"ג של היוצאים והנכנסים לארץ
הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח"כ עפר שלח, סיירה היום (חמישי) בנמל התעופה בן גוריון. חברי הוועדה אורחו ע"י מנכ"ל נתב"ג שמואל זכאי וקיבלו סקירה מקיפה בשטח על הליך הקליטה בנתב"ג של היוצאים והנכנסים לארץ. כמו כן, סיירו יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח וחברי הכנסת, עמית הלוי, הילה שי וזאן ושלמה קרעי בעמדות הדיגום לקורונה ובמעבדה שהוקמה במקום.
יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח: ״הוועדה ביקרה היום בנתב״ג, למדה על התהליך של בדיקת הנוסעים וסיירה במעבדה המשוכללת שהוקמה בשדה. התרשמנו מהתהליך היעיל שהובילה הנהלת השדה, ומן האפשרויות שהוא פותח לחידוש מקסימלי של התעופה לישראל וממנה. ישראל צריכה להוביל בתחום זה את החיים בנוכחות הקורונה. התנאים המיוחדים של המדינה והיכולות שהוצגו בפנינו עשויים להפוך אזורים ירוקים בישראל למרכז משיכה לאנשי עסקים, ויישומו של תהליך מלא ומהיר של בדיקה לכל נוסע עשוי להפוך אותנו לדוגמה לעולם כולו איך טסים בביטחה. בשבועות הקרובים תמשיך הוועדה לקדם נושא זה לטובת הציבור והכלכלה".
מנכ"ל נתב"ג, שמואל זכאי סקר בפני הוועדה את השינויים במבנה הטיסות שבשדה התעופה בן גוריון, "המקום כאן הוא עם התרומה הגדולה ביותר בתל"ג של מדינת ישראל. המדינה לקחה מהמקום דיבידנדים של 5 מיליארד ₪ בשנה. אך בשנה האחרונה אנו בירידה – אחרי שמאז החתימה על הסכם שמים פתוחים, הכפלנו את התנועה בנתב"ג ל-25 מיליון נוסעים, ב-2020 אנו בירידה של 79% בנוסעים. ב-2019 טסו לנתב"ג ל-60 מדינות ב-200 יעדים – נמל התעופה שפעלו בו הכי הרבה תחנות תעופה מכל העולם – עכשיו אנחנו עם טיסות רק ל-25 מדינות".
זכאי הציג לחברי הוועדה את תהליך הקליטה של נוסע יוצא, "נכנסים רק אנשים עם כרטיס לטרמינל, מתויגים עם צמיד ורישום לטיסה. כל המדינות דורשות מסמכים וזה חברות התעופה בודקות וצריך בדיקה בשפה בינלאומית – ויזה רפואית. משמרים כאן ריחוק חברתי והיגיינה וגם בבקר הגבול, הדרכון אפילו שאינו ביומטרי אינו עובר במגע בין אנשים. בתהליך נוסע נכנס, זרים עדיין לא יכולים להגיע למדינת ישראל".
בנקודה זו, קרא זכאי לחברי הוועדה להפעיל כניסת אנשי עסקים ותיירים ביתרון הגדול שישראל יכולה לייצר איים ירוקים ולהכניס רק לשם את הנכנסים לארץ לאחר שיעברו בדיקות קורונה.
זכאי אמר כי "בזכות דיוני הועדות בכנסת בנושאי פתיחת הטיסות, נוצר מומנטום מול משרד הבריאות ולכן חשוב להתקדם גם באפיק זה. כמו כן, אנו במאמצים לקצר את הבידוד של הנכנסים לארץ כאשר יערכו בדיקת קורונה טרם עלייתם למטוס, בשדה התעופה ולאחר שהותם בבית – בטווח של שלושה ימים 3 בדיקות וככה יקוצר הבידוד ל-7 ימים. כרגע נראה שיש התנגדות בגלל הבידול והבלבול שייווצר בין שאר חייבי הבידוד אך עקרונית זהו מתווה נכון שיש ליישמו".
לירן קרסין, הזכיין של מעבדות הקורונה בנתב"ג, הציג לחברי הוועדה את שלושת התחנות בדיגום הקורונה לטסים ולנכנסים – עמדות קליטה, עמדות הדיגום והמעבדה עצמה. לדברי קרסין, "בשבוע הקרוב כבר יאושר לנו תוצאות בדיקות מהירות יותר – 4 שעות. אנחנו עדיין בשלב ההרצה ובלי פרסום בכלל וכבר בקצב של 400 בדיקות בכל יום במחיר מוזל של 44 ₪ לבדיקה. בעוד במדינה אחוז החיוביים הוא 1.7% אך כאן בכל הבדיקות החיוביים הוא 0.5% וזה בגלל הכלכלה ההתנהגותית האומרת שאדם ששילם על הטיסה ומגיע להיבדק הוא א-סיפטומטי ובסבירות נמוכה לקורונה".
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=111806