ההתאחדות ארגנה סיור חשוב ומרגש לגליל העליון, אל הישובים והתושבים, אתרי התיירות והתקווה להתאוששות. דרך קרית שמונה, מטולה ומנרה המפונות, למלונות גליליון והגושרים, ולאגמון החולה בו הטבע שולט
השיר הזה, שאת מילותיו כתב יאיר רוזנבלום, מוכר במיוחד מהבית הראשון שלו: "קח מקל, קח תרמיל, בוא איתי אל הגליל, בוא איתי ביום אביב, נהלך סביב, סביב"… אך אני בחרתי לצטט כאן את הבית העוסק בחורף הגלילי:
"קח צעיף, קח מעיל,
בוא איתי אל הגליל.
בוא בחורף מילל
ונראה איך נשתולל"
אז לקחתי מעיל וצעיף, והצטרפתי לסיור חשוב ביותר ומרגש במיוחד, לגליל העליון, שארגנה התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל, מתוך מטרה להביע הזדהות והוקרה לתושבי הצפון ולעסקים שנפגעו במלחמה הקשה, וגם כדי ללמוד על מה שקרה, קורה וכיצד יוצאים מזה לדרך של התאוששות וצמיחה, בהדגש על ענף התיירות. ואם אחזור לשיר בו פתחתי, הרי שלשמחתנו, זכינו ביום אביבי שטוף שמש עד חמים, אז את המעיל והצעיף השארתי באוטובוס, היחידים שייללו היו חתול הביצות והתן (אותם פגשנו באגמון החולה, שאליו אתייחס לקראת סיום), וגם אם לא באמת השתוללנו, הרי שלמרות המצב, היתה תחושה של שמחה (מאופקת) להגיע לצפון ולחוש את האופטימיות (הזהירה) העולה מכאן.
סיור ההתאחדות
את הסיור (שהתקיים ביום ד' 15.1.2025) מלוות נשות ההתאחדות, שאירגנו את היוזמה הנהדרת הזו: רינה קמני – מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל, קרן בר – ראש מטה ההתאחדות וגילה מורד – מנהלת החשבונות. המנכ"לית רינה קמני מציינת: "לאחר הצלחת הסיור הקודם שקיימנו בהתאחדות לעוטף עזה, היה זה אך טבעי ליזום סיור נוסף של ענף הנסיעות, לצפון – במטרה לחזק את היישובים והתיירות באזור, שכידוע נפגעו קשה מאוד מאז פרוץ המלחמה".
את רינה קמני פגשתי לראשונה בכנס ההתאחדות שנשא את השם: "חוסן נפשי וכלכלי בזמן משבר", שהתקיים ב- 24.9.2024, בו גם נערך טקס חילופי המנכ"ליות, כשרינה קמני מקבלת השרביט מטלי לאופר. כבר אז הצהירה רינה: "ענף משרדי הנסיעות כאן כדי להישאר". ולמי שלא מכיר, אז בבקשה: רינה קמני כיהנה משנת 2019 ועד לאחרונה כמנכ"לית (ולפני כן כסמנכ"לית הכספים) של המכללה הטכנולוגית רופין. היא בעלת תואר ראשון בחשבונאות ובתקשורת מאוניברסיטת ת"א ותואר שני בחשבונאות מאוניברסיטת בר אילן, והחלה לכהן כמנכ"לית ההתאחדות ב 1.9.24.
את הסיור מוביל דדי סוויסה – היועץ האסטרטגי של ההתאחדות, ממקימי מטה משפחות החטופים, אשר מלווה גם את יישובי הצפון מאז פרוץ המלחמה. דדי משתף אותנו בחוויות האישיות שלו מפעילותו העניפה בישובי הגליל העליון בתקופת המלחמה, ומציף דילמות לגבי איזור הצפון, מצב התושבים והעסקים. לדבריו, רבים מתושבי הצפון (ולא רק הם) איבדו את האמון בממשלה ובמוסדות המדינה, אין תחושת ביטחון אישי וכללי, וחוששים שחלילה יקרה בצפון מה שקרה בישובי העוטף. אז אם התושבים המקומיים חוששים ועומדים בפני אתגרים כה מורכבים, האם כבר בשל המצב לעסוק בנשוא השבת התיירות לצפון? חומר למחשבה…
הדרך צפונה ירוקה ופורחת, והיא מתעתעת, כיוון שרק לפני תקופה קצרה התנהלה כאן מלחמה מדממת. מחלונות האוטובוס אנו משקיפים מזרחה אל הר הארבל עם הקימור המוכר, על הכינרת שהיא האגם הלאומי האהוב שלנו, וככל שאנו מצפינים, לפתע מציצה מולנו פיסגת החרמון עם הבלורית הלבנה והמבהיקה מהשלג שירד לאחרונה, במראה קסום שילווה אותנו מכל זוית.
קִרְיַת שְׁמוֹנָה – מפונה ועצובה
קרית שמונה היא העיר הצפונית ביותר בישראל, שוכנת באצבע הגליל ושייכת מנהלית למחוז הצפון. כעיר הגדולה באצבע הגליל ומיקומה לצד כביש 90, היא משמשת כמרכז אזורי ליישובי הסביבה, בשירותי בריאות, תעשייה, עסקים ומסחר. עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הוחלט על פינוי קריית שמונה מחשש למתקפה מצד צפון בידי ארגון הטרור חיזבאללה. אנו חולפים לאורכה של העיר הדוממת, כיוון שרבים מתושביה לא שבו עדיין לבתיהם. והלב נצבט.
הַגּוֹשְׁרִים – מלון בטבע קסום, שאו טו טו נפתח מחדש
אנו ממשיכים לתחנה הראשונה, "הגושרים מלון בטבע". אנו פוגשים כאן את איתן רחימי, שהיה מנכ"ל המלון והיום משמש כיו"ר המלון, ולצידו המנכלית המחליפה, בילי. השניים נרגשים מאד, מציינים שהאוטובוס בו הגענו הינו הראשון עם קבוצה שהגיעה לבקר, והם ממתינים כבר בקוצר רוח לעם ישראל שיגיע להתארח כאן, לכשיפתח ב 16.1.2025. קיבוץ הגושרים נמצא בסמוך לכביש המקשר בין קריית שמונה לקיבוץ דן. בתחומי הקיבוץ מספר נביעות ונחלים, בהם אחד מפלגיו של נחל דן. מתחם המלון יפייפה, וחשים את השקט והשלווה שמציע הטבע במלוא הדרו. כאן, בין המרחבים הירוקים ושמורות הטבע הפראיות, ניתן לחוות אירוח שאין שני לו.
כל רגע כאן, בין הנחלים הזורמים, המפלים המרהיבים והשבילים שמזמינים לצאת לחקור אותם, הוא הזדמנות להתחבר מחדש לטבע ולשלווה שתמלא את חדרי הלב. האירוח במלון מציע לא רק לינה מפנקת, אלא חווית חיים שלמה: מתחם ספא יוקרתי בלב הטבע, מרכז ספורט ובריאות, בריכה מקורה, בריכה חיצונית עונתית, חדר כושר חדיש ובמגרשי ספורט, חדרים המעוצבים בקפידה, שיתאימו לכל צורך ולכל משפחה או זוג. זהו אכן המקום המושלם להתחיל את הבוקר בכייף ולסיים אותו ברוגע. המקום המושלם להתרווח ולהתמלא באנרגיות חדשות. תגיעו, לא תרצו לעזוב…
כפר סאלד – אירוח כפרי "בכפר"
למיפגש בגושרים מצטרף גם נציג מתיירות קיבוץ כפר סאלד הקרוב, שמציג בפנינו את האטרקציות שלהם. כפר סאלד הוא קיבוץ באצבע הגליל, על מורדות הגולן בשולי עמק החולה, 7 ק"מ ממזרח לקריית שמונה, בתחום המועצה האזורית הגליל העליון. יש להם את האירוח הכפרי "בכפר" – 31 יחידות אירוח ממוזגות ומאובזרות, מוקפות מדשאות, עצי נוי וגינות פורחות, ומציעות את כל הדרוש לחופשה זוגית או משפחתית מפנקת. מכאן הגישה קלה לכל האטרקציות באזור: אתר החרמון, אגמון החולה, טיולי סוסים, שמורות הטבע תל דן, הבניאס, חרמון, עיון, שיט קיאקים, מרכז קנדה, טיולי ג’יפים, טיולי טרקטורונים ועוד. שרק יהיה שקט ושיחזרו לכאן האורחים.
מְטוּלָה – ישוב מפונה, שהתיירות הנהדרת בתרדמת
מטולה היא מועצה מקומית ומושבה בגליל העליון והיישוב הצפוני ביותר במדינת ישראל. היא שוכנת על גבעה בגובה 580 מטרים המשקיפה על הרי הגליל, על החרמון, על עמק החולה ועל עמק עיון. את הסיור במטולה, שהיא עדיין שטח צבאי סגור, אנו עושים באוטובוס, מלווים ע"י סרן אביב מכיתת הכוננות, שמסביר לנו מה קרה כאן במלחמה. אנו יורדים לתצפית מהר הצפייה, מתצפתים על החרמון המושלג, הכפרים בלבנון, על הבופור שלמרגלותיו כפר כילא, וגם נחשפים לבתים ההרוסים במטולה מהפגזים שנפלו כאן, ומתוודעים, שוב, למושג "ישוב נטוש". עצוב.
מטולה מוקפת בגבול עם לבנון ממזרח, מצפון וממערב, ולמרות הפסקת האש, תחושת הביטחון רחוקה. רבים מתושבי מטולה מתפרנסים – ליתר דיוק, התפרנסו – ממטעי פרי, בתי הבראה ופעילות תיירותית, בעיקר בתי אירוח (צימרים) וכן בתי קפה ומסעדות ברחוב הראשונים. בתחומי המושבה נמצאים נחל עיון והמפלים "מפל עיון", "מפל הטחנה", "מפל האשד" ו"מפל התנור", וכן מרכז קנדה, שהוא מרכז ספורט ונופש הכולל משטח החלקה על הקרח ואולם באולינג. כמו כן, ישנו תל ארכאולוגי גדול, תל אבל בית מעכה. מתפללים לשקט ולביטחון, ואז, מקווים שהתיירות תשוב ותפרח במטולה.
מְנָרָה – אולי בעוד שנתיים הם ישובו חזרה
אנו ממשיכים לקיבוץ מנרה, בה נבקר באישור מיוחד מהצבא. גם כאן אנו מלווים ע"י לובש מדים, שמוליך אותנו היישר אל חורבות בתי הקיבוץ (המראות כמו בסרטים, אבל זו המציאות המרה), ואל הנופים המרהיבים הנשקפים ממנרה. תצפית על לבנון מבהירה לנו היטב, שכל זמן שהחיזבאללה מתצפת על הקיבוץ מההר הגבוה ממול, היישר על הקיבוץ, תחושת הביטחון מעורערת. מנרה היא קיבוץ הנמצא באזור הגליל העליון, מערבית לקריית שמונה. הקיבוץ נמצא ברכס רמים שבהרי נפתלי וממוקם סמוך להר שנאן, פסגת הרכס. הנקודה הגבוהה בקיבוץ היא בגובה 880 מטרים מעל פני הים.
בימים כתיקונם פעל כאן מלון מנרה לודג' – 55 חדרי אירוח לזוגות ולמשפחות, שנהנו מהטבע ומהנוף, מחוויה של פארק אתגרי המלא בהרפתקאות, פעילויות אקסטרים ואדרנלין בצוק מנרה, זאת לצד מתחם אירוח ולינה במרומי הצוק בגובה 900 מטר. המתחם הציע יחידות אירוח קיבוציות מקסימות בפשטותן ונוחותן, אזורי אתנחתא ומדשאות ולצידם מתחמיי בישול שטח, כשבחדר האוכל הוגשה ארוחת בוקר גלילית כהלכתה. אטרקציות נוספות שהוצעו באיזור, היו שייט קיאקים, טיולי גיפים, טרקטורונים, רכיבת סוסים, רכיבת אופנים, צפרות, מוזאונים, גלריות, יקבים, שוקולטיירים, ומגוון של מסעדות מקומיות מרכזי קניות ועוד. כרגע המקום נטוש, חרב ברובו, ואם ישתקם – זה יקח לפחות שנתיים. קורע לב.
מלון גליליון – חלקת גן עדן
אנו שבים דרומה, אל מלון גליליון, לארוחת צהריים במסעדה המרווחת שלו, עם מטבח משובח, מנות טריות וטעימות בהגשה אסתטית. גליליון ממוקם בעמק החולה, והוא המלון הראשון בגליל העליון שפתח שעריו לקהל הרחב (9.1.2025), לאחר סגירה של שנה וחודשיים, בעקבות המלחמה. במהלך תקופת המלחמה, ניצלו את התקופה שהיה סגור כדי לערוך שיפוץ ושדרוג מקיף בכל מתקניו, בהשקעה הנאמדת בכ- 5 מיליון ש"ח, בכדי לשפר את חווית האירוח ולהתאים עצמו לסטנדרים הגבוהים ביותר. שיפוץ המלון כלל בין היתר: שידרוג החדרים והסוויטות, השקעות בשטחים הציבוריים, כמו שיפוץ הלובי, חידוש מתחם הספא, הרחבת אזור הבריכה, שידרוג אולמות הכנסים והאירועים, שדרוג הגינות והמדשאות, שתילת צמחים, תאורה ועוד.
מלון גליליון מזמין אתכם להתארח מול הנופים המרהיבים של עמק החולה, החרמון, הרי הגליל והגולן. המלון מציע 120 חדרים וסוויטות לאירוח זוגי ומשפחתי, בכולם תוכלו להנות ממרפסת עם פינת ישיבה הצופה לטבע ירוק ואוויר צח. כדי להבטיח חוויית אירוח שלווה, רגועה ונעימה, עוצבו החדרים בסגנון כפרי, אלגנטי ועדכני. המתחם היפייפה, עם הבריכה התכולה במרכזו, מקנה לאורחים תחושה של חופש אמיתי, ניתוק מ"המצב", כך שמאד מומלץ להגיע לכאן, ולהתענג.
אגמון החולה – פנינת טבע המככבת גם בעולם
אגמון החולה, הדובדבן שעל העוגה, ממתין לנו מרחק נסיעה קצר מגליליון. לאחר יותר משנה בה היה סגור למבקרים בשל המלחמה, נפתח בחודש דצמבר 2024 לקהל הרחב, אגמון החולה המופעל ע"י קק"ל. ככל שבני האדם מדירים את רגליהם מאתרי הטבע, הרי שהטבע – על הצמחיה ובעלי החיים – ממשיך את מהלכו ומחזור חייו, ומשתבח. וכך חזרתי אליו בהתרגשות ובגעגוע, באירוע הפתיחה החגיגי (ביום שטוף גשם), ועתה בסיור של התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל (ביום אביבי בעיצומו של ינואר).
פארק אגמון החולה הוא אתר תיירות אקולוגי ייחודי בעולם, שמציע למבקריו חווית טבע נדירה המשולבת בסיפורי היסטוריה וחלוציות. קק"ל הקימה פארק צפרות באגמון שמצוי בליבו של השבר הסורי-אפריקני. פעמיים בשנה חולפים בו למעלה מ- 500 מיליון עופות מים, עופות דורסים וציפורי שיר. חלקן החליטו להפוך את האגמון לביתם, ונשארו בו. ברור שהעגורים גונבים את ההצגה והם מקדמים את פנינו בקונצרט-קקופוניה של צרחות מסירת רכילות ממעללי יומם. ואנחנו מרותקים לקולותיהם ולמעופם ולדישדושם במימי הביצה. וגם גאווה ישראלית: האגמון הוכר כאתר צפרות השמיני בחשיבותו בעולם.
במתחם אגמון החולה מרכז מבקרים חדש, המאפשר להתוודע לערכי הטבע ולמידע מרחיב על האגמון, אך אנו מיהרנו אל הסיור המודרך בעגלת מסתור הרתומה לטרקטור, המאפשר תצפית קרובה על הציפורים ובעלי החיים בסביבתם הטבעית באגמון החולה. הסיורים מתקיימים במהלך כל שעות היום, מסיור זריחה בו מתעורר הטבע לחיים, ועד סיור שקיעה בו שבות להקות להקות של ציפורים ללינת לילה בשטחי האגמון, וגם בשעות שבין לבין. זכינו לראות תן משחר לטרף בין העגורים, וגם בחתול ביצות שנע בביטחון רב בגדת הביצה ומתכנן את ארוחת הערב שלו… וואו!
אז מה היה לנו? סיור מרתק בגליל העליון, שמלקק את פצעיו לאחר המלחמה ואנו חדורי תקווה גדולה שיחלים, ובמהרה.
אישית, אין לי ספק שהצפון ישתקם, והציבור הישראלי, שכ"כ אוהב את הגליל ומתגעגע לשוב אליו – להתארח, לטייל ולבלות באטרקציות שלו – אכן יחזור לצפון, שממנו תיפתח הטובה.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=168701