מהמחקר המקיף ביותר שערכה עד היום החברה בנושא תיירות גאה עולה כי 78% מהתיירים הישראלים השייכים לקהילה הגאה מציינים שביטחון ורווחה נפשית הם שיקולים הכרחיים עבורם בבחירת יעד לנסיעה, עלייה של 50% לעומת 2022
כחלק מהמשימה של Booking.com לעזור לכולם ולכולן לחוות את העולם, ולא משנה את מי הם אוהבים או איך הם מגדירים את עצמם, החברה מציגה היום את המחקר המקיף ביותר עד כה בנושא תיירות של הקהילה הגאה, החושף לצד התקדמות עקבית בכמה תחומים, גם נסיגה מסוימת שנרשמה בכל הקשור לחוויית התיירות של הקהילה. למרות שבענף התיירות גוברת ההכרה במגוון ובהיקף החוויות של תיירות ותיירים מהקהילה הגאה, רבים מהם עדיין ממשיכים להתמודד עם אתגרים משמעותיים, ועניין הבטיחות האישית חוזר לקבל מקום מרכזי: 78% מהתיירות ומהתיירים הישראלים מהקהילה הגאה העידו שהם חייבים לקחת בחשבון את תחושות הביטחון והרווחה הנפשית שלהם כשהם בוחרים יעד לנסיעה – עלייה משמעותית לעומת 50% בשנה שעברה. העלייה הזו קיימת גם אצל מי שהזדהו בסקר הגלובלי כאינטרסקס (90%), ג'נדרפלואיד (90%), נשים טרנסיות (89%) וגברים טרנסים (87%).
המחקר המקיף נערך בקרב 11,555 תיירים ותיירות מהקהילה הגאה מ-27 מדינות וטריטוריות מרחבי העולם, והוא מצביע על כך שגופי תקשורת העוסקים בתיירות, ספורט, לייף סטייל, רכילות, סלבס ומוזיקה, התמקדו גם בחקיקה ובהשקפות מפלות והפכו אותן לנושאים מרכזיים, שמשפיעים גם על השיקולים בתכנון חופשה. 62% מהנשאלים הישראלים הודו שלמחלוקות בחדשות סביב נושאים כמו יחס, אפליה ואלימות כלפי אנשים שמזדהים כלהט"ב, הייתה השפעה גדולה על בחירת היעד שלהם.
מהפכה בנסיגה
המציאות הזו היא למעשה נסיגה לאחור והיא באה לידי ביטוי בכך שהביטחון האישי הפך לנושא בולט יותר בקרב הקהילה הגאה, בהקשר של תכנון נסיעות וטיולים, ובמיוחד בקרב טרנסג'נדריות וטרנסג'נדרים. ברחבי העולם יש עדיין 64 מדינות שבהן מערכות יחסים חד–מיניות הן בניגוד לחוק – כולל 11 מדינות שבהן קיים עונש מוות. יעדים כאלה לא באים בחשבון עבור רוב התיירות והתיירים מהקהילה הגאה, למרות שבחלקם מתקיימים אירועים בינלאומיים גדולים. כמעט שני שליש (61%) מהנשאלים הישראלים העידו שיש יעדים שהם לחלוטין מחוץ לתחום עבורם. הנתון הזה עולה ל-74% בקרב תיירים ותיירות מהקהילה הטרנסית ברחבי העולם, שעל פי הדיווחים מתמודדים עם שיעור גבוה יותר, באופן לא פרופורציונלי, של אפליה ואלימות ברחבי העולם. גם אחרי הזמנת הנסיעה, התיירות והתיירים הגאים הישראלים נשארים ערניים – 49% ביטלו נסיעה במהלך השנה האחרונה אחרי שראו שביעד אין תמיכה במי שמזדהים כלהט"ב.
אפליה היא עדיין מקור עיקרי לדאגה בכל הקשור לחוויית התיירות בכללותה ו-69% המשיבות והמשיבים הישראלים העידו שחוו אפליה במהלך נסיעה:
*27% מהנשאלים הישראלים שיתפו שהתייחסו אליהם באופן סטריאוטיפי.
*26% מהנשאלים הישראלים העידו שתיירים אחרים בהו בהם, צחקו עליהם או התעללו בהם מילולית.
*מספר די דומה של נשאלים ישראלים (23%) סיפרו שחוו מקרים דומים, מצד התושבים המקומיים.
*22% דיווחו שחוו איומים מצד גורמי אכיפת החוק המקומיים.
עבור הקהילה הטרנסית, לחוויית התיירות יכולות להתלוות בעיות נוספות, כמו מקרים שבהם אין התאמה בין הזהות המגדרית, השם או המראה לבין מה שמופיע בדרכון. 65% מהנשאלים הישראלים הודו שהזהות הלהט"בית השפיעה על המראה שלהם במהלך טיול או חופשה, למשל בבחירת הלבוש והאיפור.
חופשות וטיולים יכולים לתת תחושה של חופש וביטוי עצמי, אבל רבים מקהילת הלהט"ב לא יכולים לחוות את התחושה הזו באופן מלא. רבע מהנשאלים הישראלים העידו כי חשו צורך לשנות את ההתנהגות שלהם כדי להימנע משיפוטיות או מאינטראקציות מביכות עם אנשים אחרים (עלייה מ-16% בשנת 2022), בעוד שכשליש (31%) מהמשיבים הישראלים הרגישו שהם צריכים לשנות את המראה שלהם כדי להימנע מחוויות כאלה (עלייה מ-14% בשנת 2022). הנושא הזה משפיע בעיקר על הדור הצעיר יותר – %29 מהתיירות ומהתיירים הישראליים הגאים בדור ה-Z מרגישים צורך לשנות את ההתנהגות שלהם, ו-34% מרגישים צורך לשנות את המראה החיצוני.
גם בנסיעה ליעדים שתיירים גאים מרגישים שיש בהם מספיק חוקים המגינים על הזכויות שלהם, רבים עדיין מרגישים חוסר נוחות במהלך שלבים שונים של הטיול – והתחושה הזו מתגברת במקרים מסוימים כשמדובר במדינות שבהן אין חקיקה מספקת בנושא. לדוגמה:
תיירות ותיירים מהקהילה הגאה שמרגישים חוסר נוחות במדינות שבהן יש חקיקה מספקת: | תיירות ותיירים מהקהילה הגאה שמרגישים חוסר נוחות במדינות שבהן אין חקיקה מספקת: | |
במהלך בדיקות ביטחוניות בשדה התעופה | 21% | 23% |
בזמן עצירת מונית ברחוב | 20% | 22% |
בזמן ארוחה מחוץ למלון | 15% | 24% |
בהצגת תעודה מזהה באירועים שונים | 22% | 33% |
ביציאה לבילוי בשעה מאוחרת בערב | 14% | 31% |
בהשתתפות בסיורים מודרכים יחד עם קבוצה של תיירים אחרים | 21% | 24% |
הופכים את ההתנהלות הזהירה לתחושת ביטחון
בעוד שדאגה לביטחון האישי היא שיקול מכריע בבחירת היעד עבור ישראלים גאים לא מעטים (27%), יש עוד סיבות לנסוע ולטייל, וגם להן יש חשיבות גדולה. נופים וטבע (37%), אוכל מקומי טעים (33%) וחופים מצוינים(32%) היוו גם הם גורמים חשובים בהחלטה לגבי היעד לגבי הנשאלים הישראלים.
למרות הסיפורים שבכותרות והאתגרים המתמשכים ביעדים רבים, 65%מהמשיבים הישראליים מרגישים שהחוויה שלהם כלהט"בים דווקא תורמת לתחושת הביטחון כתיירים (עלייה מ-53% בשנת 2022). מעודד לגלות שבכל הקשור לחוויות בחופשה, 75% מהתיירים הישראליים הגאים מרגישים ביטחון להשתתף בכל פעילות שירצו. רוב התיירות והתיירים מהקהילה הישראלית (כ-61%) העידו שיש סיכוי גדול יותר שיחפשו אטרקציות ופעילויות שמותאמות למי שמזדהים כלהט"ב. למשל, ב-Booking.com יש מגוון "פעילויות גאות" שזמינות לתיירות ולתיירים מרחבי העולם – החל מסיורי הליכה מודרכים ברחובות התוססים של רובע המארה בפריז או בשכונות אסאקוסה ושינג'וקו ני-צ'ומה בטוקיו, ועד לסיור בניו יורק שמראה איך הקהילה הגאה עזרה להפוך את שכונת צ'לסי לאזור העירוני המשגשג שהוא היום.
חוויות תיירות חיוביות הופכות לנפוצות יותר ויותר, ואין ספק שהן מגדילות את תחושת הביטחון בקרב חברות וחברי הקהילה הגאה. שיעור עצום של 86% מהתיירות ומהתיירים הגאים הישראלים מספרים שהם חוו אינטראקציה חיובית כלשהי, במיוחד במקומות האירוח שבהם שהו:
*33% אמרו שקיבלו יחס ידידותי ומידע מועיל בהתכתבות עם מקום האירוח לפני ההגעה (עלייה מ-19% בשנת 2022)
*39% העידו שקיבלו רושם ראשוני נהדר כשהגיעו למקום האירוח, למשל כי הצוות היה ידידותי או כי הגישו להם משקה בקבלת הפנים (עלייה מ-21% בשנת 2022).
תמיכה פעילה בקהילה הגאה מצד ענף התיירות
לענף התיירות יש חלק משמעותי בשינוי היחס והגישה. 68% מהתיירים הישראליים הגאים מרגישים יותר בנוח לנסוע ולטייל, בזכות הגישה המכילה והסובלנית שהולכת ומתחזקת בענף. 71% מהם נהנים מעצם החוויה של הזמנת הנסיעה.
ועדיין, המחקר מראה שיש עוד הרבה מה לעשות כדי לתת מענה לקהילה הגאה. אמנם מקובל לתת ייעוץ ומידע כללי על האזור במהלך הצ'ק-אין (כ-27% מהנשאלים הישראלים היו שמחים לקבל מידע שכזה), אבל זה נפוץ פחות לייעץ בנושאים ספציפיים לקהילה. כ-31% מהנשאלים הישראליים היו רוצים לקבל מידע על מצבה של הקהילה הגאה באזור, בנושאים כמו חוקים מקומיים, רגישויות דתיות וטיפים לגבי מקומות שאליהם אפשר ללכת ולהרגיש בטוחים.
יש צורך ברור בתמיכה של חברות התיירות וביישום של מדיניות סובלנית ומכילה כלפי תיירות ותיירים מהקהילה הגאה. המסקנות מתשובות המשיבים הישראליים בנושא זה הן:
*61% מהם בוחנים מותגים וחוויות מתחום התיירות לפני הנסיעה, כדי להבין מהי רמת התמיכה שהם מציעים לאנשים שמזדהים כלהט"ב.
*61% אמרו שיש סיכוי גדול יותר שהם יעדיפו להזמין נסיעה וחוויות שונות דרך מותגים שבבעלות אנשים מהקהילה הגאה, על פני כאלה שלא (עלייה מ-37% בשנת 2022).
*62% הסכימו שיש סבירות גבוהה יותר שהם יעדיפו חברות תעופה ומותגים עם מדיניות בנושא סובלנות והכללה (למשל, מדים אחידים לכל המגדרים).
מאז שהושקה ב-2021 , תוכנית Travel Proud של Booking.com מספקת הכשרה בחינם בנושאי הכללה וסובלנות לצוותים במקומות אירוח, כדי לעזור להם להבין טוב יותר את האתגרים הספציפיים שאיתם מתמודדת הקהילה הגאה, ולקבל כלים שבעזרתם יוכלו לגרום לכל האורחות והאורחים להרגיש רצויים, ולא משנה מאיפה הם מגיעים, את מי הם אוהבים או איך הם מזדהים. נכון לעכשיו, תוכנית ההכשרה זמינה באנגלית ובמספר שפות נוספות. כיום, יש ב-Booking.com יותר מ-24,000 מקומות אירוח מרחבי העולם – ביותר מ-7,030 ערים ב-118 מדינות וטריטוריות – שהם 'Proud Certified', אחרי שעברו הכשרה וקיבלו את תווית .’Travel Proud’
"אנחנו ב-Booking.com מאמינים שלכולן ולכולם יש זכות לחוות את העולם בדיוק כמו שהם. למרות שבשנים האחרונות יש התקדמות משמעותית מבחינת נראות, הבנה וקבלה של אנשים מהקהילה הגאה, ענף התיירות צריך לשאוף להיות מקור השראה שיוביל את תחום הסובלנות וההכלה, ולעזור לטפח סביבה שבה כולן וכולם יוכלו לשגשג וליהנות, גם במקומות קרובים לבית וגם בנסיעות ובטיולים בצד השני של העולם", אמר אלסנדרו קאלארי, מנהל אזור ב- Booking.com".
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=140753