מהלך המיזוג של אל על וישראייר נדחה היום (ד') ע"י עו"ד אורי שוורץ, מ"מ הממונה על הרשות להגבלים עסקיים בשל סיבות שונות שעלו באחרונה ע"י גורמים שונים במשק . בין המתנגדים העיקריים למיזוג היו ארקיע, התאחדות המלונאים, רשות שדות התעופה, עיריית אילת וסוכני הנסיעות.
שתי הסיבות העיקריות לדחייה היו תלות חברת ארקיע בשירותי האבטחה הניתנים באופן בלעדי ע"י אל על והדואופול של ישראייר וארקיע בטיסות לאל על.
תגובת אל על
מאל על נמסר כי מדובר לטעמה בהחלטה שגויה אשר בראש ובראשונה משמרת את המונופול של ארקיע על הקו לאילת, שמחזיקה ב-70% מהטיסות. אל על הציגה בפני הרשות תחשיב כלכלי שמבהיר מדוע מדובר בפעילות הפסדית עבורה ושאין בכוונתה בלי קשר למיזוג להיכנס לפעילות באילת. יתרה מכך – היא בחרה לצאת ממנה לפני כמה שנים.
החברה אף התחייבה בפני הרשות כי לאחר הרכישה ישראייר תרכוש שני מטוסים נוספים לצורך הפעילות באילת, מה שיוסיף תדירויות לטיסות לאילת ויפחית מחירים בקו לתועלת כלל הציבור.
ההחלטה המצערת שהתקבלה היום מעידה כי רשות ההגבלים העסקיים בישראל, בשונה מכל רשות אחרת בעולם, בוחרת להשקיע אך ורק בעידוד תחרות בינלאומית כנגד חברות התעופה הישראליות ומקשה עליהן להתמודד אל מול בריתות ענק בתעופה העולמית.
היה מקום לטעמנו שהרשות תנהג ביתר זהירות בבחינת טיעונים שהובאו בידי בעלי אינטרס, כפי שנוהגות רשויות תחרות בעולם במצבים דומים. את מחיר ההחלטה ישלם הציבור.
תגובת ישראייר
מחברת ישראייר נמסר: "קיבלנו את החלטת הממונה על ההגבלים ואנו ממתינים לנימוקי ההחלטתו. משיצאנו לדרך, היה לנו ברור כי מדובר בהליך מורכב וארוך המלווה בעליות ומורדות. מול אופציה עתידית כביכול, במסגרתה, תחדש אל על את טיסותיה לאילת, דחה הממונה, הצעה מחייבת לפיה תכפיל ישראיר את כמות מטוסי ה-ATR הפועלים בקו לאילת.
"הכפלת כמות המטוסים יכולה היתה לחזק את התעופה ישראלית, אך יותר מכך, לשנות אחת ולתמיד את שיווי המשקל בקווים הפנים ארציים. התחייבות זאת הייתה גוררת ירידה מיידית של כ-7% עד 10% במחירים לטובת הצרכנים, החיילים, הגימלאים ותושבי העיר אילת. ישראיר היא חברה חסונה, שדורגה לראשונה בשנת 2017 בין חמש החברות המובילות בנתב"ג. הנהלת החברה ועובדיה יציבים וחסונים, ויכולים להתמודד ולהתאים עצמם במהירות לסביבה תחרותית ומשתנה".