אייר אינדיה תפעיל מחר, בתמרוץ משרד התיירות, טיסה ישירה בקו ניו דלהי-תל אביב. הקו נפתח בהמשך למאמצי שיווק של המשרד, שכוללים מתן מענק לצרכי שיווק הקו החדש, פתיחת לשכת תיירות בהודו וקמפיינים ייעודים, שהביאו לעליה מתמדת בכניסות תיירים מהודו לישראל. ב-2018, מגמת העלייה נמשכת כאשר מתחילת השנה נרשמה עלייה של 33% במספר התיירים הנכנסים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
חידוש טיסות אייר אינדיה לישראל במסלול המקוצר, תוך חציית המרחב האווירי של ערב הסעודית, החל בשיחות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה דמוסדרדס מודי, בעת ביקורו של נתניהו בהודו.
מענק נוהל נתב"ג
במשרד התיירות רואים בהפעלת הטיסות הישירות של החברה ההודית פיתוח של תנועת תיירים מהודו לישראל. לאור זאת תיהנה אייר אינדיה ממענק "נוהל נתב"ג", שלפיו על כל טיסה שבועית מיעד חדש תקבל החברה מענק של 250 יורו. אייר אינדיה צפויה להפעיל יעד חדש מדלהי ב-3 טיסות שבועיות ולכן היא תקבל מענק חד פעמי של 750 אלף יורו.
באשר לטענת אל על על הפלייה בגין האיסור שחל עליה לטוס מעל ערב הסעודית, מסתמנת לאחרונה אפשרות שהיא תדרות פיצויים בסכום של כ-10 מיליון שקל, אם כי האוצר מתנגד לכל מתן פיצוי. אם החברה לא תפוצה – מתגבשת הערכה שאל על תפנה בעתירה לבג"ץ בנושא.
מאמצים מ-2016
כבר ב-2016 נפגש מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי, בהודו עם מנכ"ל חברת התעופה והציג בפניו את הפוטנציאל העסקי של פתיחת קו ישיר לישראל. כיום ניתן להצביע על התחלת מימוש הפוטנציאל, ובין היתר עליה של 47% בכניסות תיירים מהודו בשנת 2017 בהשוואה לשנת 2015, לצד המציאות בה למעלה מ-50 מיליון הודים בעלי דרכונים.
מסקר תיירות נכנסת שביצע משרד התיירות מתברר, כי תייר הודי שוהה בישראל 6.2 לילות בממוצע ומוציא כ-1,066 דולר בביקורו. כמו כן, ממחקר שוק שבוצע על ידי המשרד עולה, שליותר מ-350 מיליון איש, שחלקם גולשים באינטרנט – רואים בישראל "סטארט-אפ ניישן" ומדינה מובילה בקולינריה, ובסגנון חיים.
אייר אינדיה (צילום: אתר החברה)
גידול במספר התיירים מהודו
לאור זאת, ניתן לראות עלייה מתמדת במספר התיירים המגיעים לישראל מהודו בשנים האחרונות:
בשנת 2014 הגיעו כ- 34,600.
בשנת 2015 הגיעו כ-39,300 – עלייה של 13.5% ביחס לשנה הקודמת.
בשנת 2016 כ-44,500 – עלייה של 13.2% ביחס לשנה הקודמת.
בשנת 2017 כ- -58,000 עלייה של 23.2% ביחס לשנה הקודמת.
גם ב-2018, מגמת העלייה נמשכת, כאשר בחודשים ינואר ופברואר נרשמה עלייה של 33% במספר התיירים הנכנסים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ועלייה של 54% ביחס לאותה תקופה לפני כשנתיים.
לאחר שזיהה את הפוטנציאל התיירותי הגדול, הגדיל משרד התיירות את תקציב השיווק בהודו ופתח לפני כארבע שנים לשכה ייעודית במומביי לטובת קידום הנושא, כאשר היעד העתידי שהציב לעצמו משרד התיירות הינו בין 80 – 100 אלף תיירים בשנים הקרובות.
היות והתיירות היוצאת מהודו גדלה בקצב המהיר ביותר בעולם, הודו מהווה פוטנציאל תיירות נרחב. כבר היום הודו הינה מדינת המקור השנייה בגודלה במזרח הרחוק לתיירות נכנסת לישראל לאחר סין. מעמד הביניים ההודי מונה כ-300 מיליון אנשים, כאשר 34% מההודים מעדיפים לנצל את כספם הפנוי על חופשות ונסיעות.
שר התיירות יריב לוין: "אני שמח שהמאמצים הגדולים שעשינו מול אייר אינדיה בשנתיים האחרונות נושאים פרי ונפתח קו תעופה ישיר מניו דלהי לישראל. הקו החדש יתרום להגדלת תנועת התיירים מהודו, אשר נמצאת בתנופה משמעותית. פתיחת הקו הינה חלק ממהפכת השיווק אשר הובלתי במשרד והביאה לשיאים חדשים בתנועת התיירות לישראל".