סיכומי נתוני התיירות ערב ראש השנה תשע"ח לוקים בחסר, מכוון שהם מתנהלים על פי לוח השנה הלועזי- מחודש ינואר ועד סוף חודש דצמבר. חסרים בערב ראש השנה נתוני הרבעון השלישי של השנה, הנחשב לעונת שיא בתיירות וכמו כן נתוני חגי ישראל – ראש השנה וסוכות, שנחשבים גם הם לעונות תיירותיות טובות. רוב נתוני סיכום השנה מתבססים על שנת 2016 ולמרות זאת, מניתוח המגמות שהתפתחו ניתן להסיק שתשע"ח הייתה שנת תיירות טובה.
גידול של 30% בתנועה הנכנסת
יוסי פתאל מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל אמר: "מדיווחים שאנחנו מקבלים מחברי הלשכה, צפויים ביקושי שיא לחודשים אוקטובר-נובמבר הקרובים במספר התיירים המבקשים לבקר בישראל. להערכתנו, השנה תגדל התנועה בחודשים אלו בכ-30%. מארגני התיירות לישראל נלחמים על כל חדר פנוי וניכר מחסור בחדרים. לקבוצות שסגרו עם חברי הלשכה עסקאות טרם אושרו חדרים לאור הלחץ הרב. תנופת התיירות לישראל עולה שלב גם בזכות מאמצי השיווק בהיקפים חסרי תקדים של משרד התיירות, השקט אצלנו והעובדה שבמציאות הבינלאומית, ישראל נתפסת בצדק היום כמקום בטוח".
"חשיבה אסטרטגית"
חני סובול מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות מציינת, כי "השנה שחלפה תיזכר לטובה בזכות הישגיה הרבים, אולם השינויים המואצים בענף התיירות אינם מניחים לנו לנוח על זרי הדפנה ומחייבים אותנו לחשיבה אסטרטגית על מנת להיערך לאתגרים ההולכים וגדלים. אין ספק שהשנה הבאה מציבה בפנינו רף עשייה גבוה ביותר. אנו בהתאחדות נכונים לאתגרים, גם השנה נמשיך את העשייה במגוון הנושאים ונתחיל מחדש את המסע להבטחת זכויות החברים והלקוחות על מנת לייצר ללקוחות שלנו חוויות וזיכרונות מחופשות חלומיות".
שיעור גידול האוכלוסייה השנה עמד על 1.8%
ערב ראש השנה תשע"ח מנתה אוכלוסיית ישראל 8.743 מיליון נפש ולפי מגמות, אוכלוסיית ישראל צפויה להגיע בשנת 2024 לכ-10 מיליון נפש. האוכלוסייה היהודית מונה 6.523 מיליון תושבים, שזה 74.6% מכלל האוכלוסייה, האוכלוסייה הערבית מונה 1.824 מיליון תושבים, שזה 20.9% ואוכלוסיית האחרים מונה 396 אלף תושבים שזה 4.5%. יש לציין, כי מאז ראש השנה שעברה גדלה אוכלוסיית ישראל בכ-156 אלף תושבים, שיעור גידול של 1.8%.
הכנסות משקי בית ומפרנסי תעשיית התיירות בארץ
ההכנסה הממוצעת של משק בית הייתה במחירים שוטפים 18,671 שקל, כאשר בחודש יוני השנה היה השכר הממוצע למשרת שכיר, במחירים שוטפים, 10,546 שקל. חבל רק שהכנסתה הממוצעת של אישה שכירה הייתה 68.3% מהכנסת גבר. אם היה שוויון, יתכן שההכנסה הממוצעת של משק בית הייתה יותר מ-20 אלף שקל בחודש. נכון, הממוצע מטעה, כי הרבה משקי בית נמצאים מתחת לרמות הממוצעות האלה והם כמעט לא מסוגלים להשתתף בחוויה התיירותית. משקי הבית שכן נמצאים ברמות ההכנסה האלה, הם אלו המפרנסים את שירותי התיירות בארץ ובחו"ל.
העשירונים הגבוהים – 9 ו-10, נהנים מ-43.9% מכלל הכנסות משקי הבית, בעוד ש-8 העשירונים האחרים מתחלקים ב-56.1% הנותרים. על פי נתנוי הלמ"ס מאוקטובר 2016 בעשירון העליון מרוויחים בממוצע כ-31 אלף שקל בחודש, פי 42.6 מאשר בעשירון התחתון. במעמד הביניים בעשירון השביעי מרוויחים 9,054 שקל בחודש, כ-70.5% פחות ממה שמרוויחים בעשירון העליון.
התקווה – גידול בתיירות הנכנסת
ב-8 החודשים שחלפו השנה נרשמו 5.1 מיליון יציאות ישראלים לחו"ל, עלייה של 13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במקביל נכנסו לארץ 2.263 מיליון תיירים, עלייה של 23.9%. על פי הלמ"ס רק ברבעון השני של השנה, הסתכם יצוא שירותי התיירות (תיירות נכנסת) – לאחר ניכוי השפעת העונתיות וללא הוצאותיהם של עובדים זרים בישראל ב- 1.4 מיליארד דולר.
התקווה היא שהתיירות הנכנסת תעבור השנה את 3 מיליון התיירים (ב-2016 נכנסו 2.9 מיליון תיירים). היות וקצב הגידול בתיירות נכנסת היה גדול ב-10.9% מקצב הגידול של יציאת הישראלים לחו"ל, ישנה תקווה שבתום 2017 יושג היעד הזה.
סיכום יציאת ישראלים לחו"ל בתום 2017 יהיה 7.6 מיליון איש
על פי הערכות, יציאת הישראלים הגדולה לחו"ל תמשך ותגדל, על חשבון תיירות הפנים ארצית הישראלית. אם בשנת 2016 נרשמה עלייה של 15% בסך היציאות, כולל יציאות של אזרחים ישראלים המתגוררים בחו"ל (3%) והגיעה ל-6.8 מיליון איש, בתום השנה יהיו כ-7.6 מיליון יציאות ישראלים לחו"ל. הנתון בולט בגידול של 12% שחל בחודשי הקיץ השנה (ביולי-אוגוסט), כאשר נרשמו כ- 2 מיליון יציאות ישראלים לחו"ל, ורואים זאת בשני הנתונים הבאים של הלמ"ס:
נתונים מנוכי עונתיות – על פי נתונים מנוכי עונתיות נרשמו בשלושת החודשים יוני, יולי ואוגוסט השנה, 631 אלף יציאות של ישראלים לחו"ל בממוצע לחודש, שזה 7.6 מיליון יציאות ברמה שנתית – עלייה קלה לעומת שלושת החודשים הקודמים, מרץ, אפריל ומאי, שבהם נרשמו 627 אלף יציאות בממוצע לחודש, שזה 7.5 מיליון יציאות ברמה שנתית.
נתוני מגמה – מניתוח נתוני המגמה של מספר היציאות לחו"ל מתברר, כי בשלושת החודשים יוני, יולי ואוגוסט השנה, נרשמה עלייה של 3% בחישוב שנתי, שזה 0.2% בממוצע מדי חודש, ועלייה בהשוואה לגידול שנרשם בשלושת החודשים הקודמים, מרץ, אפריל ומאי, בהם נרשמה עלייה של 10% בחישוב שנתי, שזה 0.8% בממוצע מדי חודש, כלומר קצב הגידול ביציאות ישראלים באביב (כולל חופשת הפסח), גדול מקצב הגידול בחודשי הקיץ.