Site icon IAS

רבע מאה מלאה לפסטיבל "ימי ענף הזית"

מוחמד זוהד, איש דת דרוזי מבית ג'אן, מסביר על עצי הזית. צילום שוש להב

ריחות הסתיו באוויר ומסיק הזיתים מתחיל במלוא המרץ. השטחים החקלאיים שוקקים, המסיק בכרמים מתקיים בכל השיטות – החל מידניות ועד טכנולוגיות מתקדמות – בתי הבד הומים שמן זית משובח שנאצר בבקבוקים, ולכבודם נולד פסטיבל לפני 25 שנים.
כמדי שנה, עם תחילת עונת מסיק הזיתים הגלילי, מתקיים פסטיבל "ימי ענף הזית" ברחבי הגליל, הגולן והעמקים במשך כשלושה שבועות, השנה בין ה-1.11 – 16.11. הפסטיבל הייחודי, החוגג רבע מאה, משלב בין תרבויות, מגזרים, דתות, מורשת ואוכלוסיות רבות ברחבי הגליל ושם לו למטרה לפתח ולקדם את תעשיית החקלאות, התיירות והתרבות ברחבי הגליל.

שפע זיתים, שחורים וירוקים, בתקופת המסיק. צילום שוש להב

תעשיית שמן הזית בישראל מתפתחת וצומחת. הפסטיבל מקדם את פיתוחו הכלכלי של הגליל בהיבט החקלאי, התיירותי והתרבותי. ייחודו של פסטיבל הזית מתאפיין בגווניו השונים, עתיק לצד מודרני, מסורתי לצד מתקדם, שיטות מסיק והפקת שמן שונות. פסטיבל "ימי ענף הזית" הינו שיתוף פעולה ותיק ופורה בין הרשות לפיתוח הגליל, ענף הזית במועצת הצמחים, משרד התיירות, המשרד לשוויון חברתי והמשרד לשיתוף פעולה אזורי. אז בואו לחוש ולהתרשם ממסורת, חדשנות, זהות, בריאות וטעם גלילי משובח.

ענף הזית במועצת הצמחים

נושא שמן הזית קיבל בשנים האחרונות תנופה, בעיקר בעקבות מחקרים המצביעים על התכונות הבריאותיות של הזית. ענף הזית עומד בקשר ישיר עם המגדלים, כדי לסייע במחקר והדרכה, ידע מקצועי, שיתוף בפיתוח טכנולוגיות ומידע לגבי מיכון חדיש. ענף הזית אמון על שמירת איכות שמן הזית בישראל ומקיים בקרה קבועה על בתי הבד. כל מיכל או בקבוק שמן זית החתום בחותמת תו האיכות של ענף הזית, מעיד על בקרה ואיכות השמן. כמו כן נלחמים בענף בזיופים, הן בשמנים ישראליים והן בשמנים מתוצרת חוץ. ענף הזית מקיים קורסים והשתלמויות בייצור ושמירה על איכות השמן. רבים חושבים שניתן לזהות את איכותו של השמן לפי צבעו, אך האיכות מגיעה דווקא מטריות הזיתים, מאיכות הכבישה שלהם וכל זאת מעצי זית משובחים של הגליל. בגליל קיימים כיום מעל ל-250 אלף דונם של עצי זית, מיליוני עצים, שחלקם מהעתיקים בישראל, בני אלפי שנים, שעדיין משמשים כמקור לשמן הזית האיכותי הגלילי.

להקת דבקת ג'באל חזור – מכפר מג'אר, תופיע בפסטיבל. צילום שוש להב

מה בפסטיבל?

המבקרים בפסטיבל יכולים להתרשם מגוף ראשון, מחגיגת המסיק ועצירת השמן ובנוסף לחוויית הביקור, גם לפתור לעצמם כמה מהשאלות הנפוצות העולות תדיר בכל שיחה על שמן זית: מה הם ההבדלים בין שמן זית ישראלי טרי לשמן זית מיובא? האם השמן שאני קונה הינו ממסיק חדש או ממלאי ישן? האם שמן הזית שלי מעורבב או ממקור אחד? בימי הפסטיבל ניתן יהיה להתארח בעשרות בתי בד, להשתתף בסיורים ובפעילויות לכל המשפחה, לחוות וללמוד כיצד מגדלים ומוסקים זיתים, מפיקים שמן זית וכובשים זיתים. במסגרת הפסטיבל יתקיימו טיולים וסיורים מודרכים בכרמי הזיתים וביישובי הפסטיבל, שלל מופעי פולקלור ומוזיקה וכמובן מגוון רחב של מסעדות יציעו אוכל מסורתי בשילוב שמן הזית הגלילי בתפריט.

מסיק עתיק ומודרני בבית הבד "סבא חביב" בקיבוץ פרוד. צילום שוש להב

הפעילויות יתקיימו בעשרות מוקדים ויישובים ברחבי הגליל:
* "החוויה הבדואית": ביר אלמכסור, עראמשה, בוסמת טבעון, זרזיר, כעביה, שיבלי אום אלג`נם, ואדי סלמה, בועינה נגידאת ואלבטוף.
* "כפר ביקרתם" – החוויה הדרוזית והצ`רקסית: מג`אר, כיסרא סמיע, אבו סנן, ראמה, ג`ת – יאנוח, חורפיש, ג`וליס, סאג`ור.
* "מרחבא – חווית התיירות הערבית בגליל": בכפרים סכנין, דיר חנא.
* חווית שמן ביישובים היהודים: פרוד, כלנית, בית לחם הגלילית, כפר קיש, גשור, גורן, יודפת, בית הלל ועוד.

תצפית על כפר מג'אר, נוף אל מול כינרת והרי גולן. צילום שוש להב

כפר מג'אר – האירוע המרכזי של פסטיבל הזית

לקראת הפסטיבל ביקרתי בכפר מג'אר (או מע'אר), בו יתקיים האירוע המרכזי של הפסטיבל. האוכלוסיה של הכפר הגלילי היפה מורכבת מדרוזים, ערבים מוסלמים ונוצרים. בכפר כרמי זיתים ובתי בד, מחלבות וגידולים חקלאיים נוספים, גלריות לאמנות והנוף הנשקף ממנו אל הכינרת והרי הגולן מרהיב. ביום שישי ה-16.11 ייצא סיור מיוחד לפסטיבל מרחבת אשכול פיס בשכונת ראס אלח'אביה (בווייז לרשום אשכול פיס מג'אר), בה יתקיים שוק אוכל אותנטי ומופעי פולקלור. קרוב לתחנה, ברחבת המתנ"ס, יתקיים פסטיבל הפיסול הבינלאומי בעץ, אבן וציור. מהרחבה ייצאו סיורים מודרכים למספר נקודות במג'אר. בין המקומות בסיור: בית בד חדש להפקת שמן, בית בד עתיק מתקופת המנדט הבריטי, מעיין אלמנסורה, דוכנית מכירה, פעילות יצירה, מופעי רחוב ואירועים לכל המשפחה. לפרטים: נמר: 052-8830504

כל האירועים והפעילויות בפסטיבל באתר.

Exit mobile version