רשת הרכבות המהירות באיחוד האירופי כמעט הוכפלה בעשור, על פי הנתונים הרשמיים האחרונים. קווים המסוגלים לשאת רכבות במהירות של 250 קמ"ש ויותר חצו 8,556 ק"מ ברחבי היבשת בשנת 2023, על פי Eurostat, עלייה מ-5,812 ב-2013.
עם זאת, רשת הרכבות הכוללת של הגוש הצטמצמה ב-1.3 אחוזים באותה תקופה, ונמתחה רק על 200,947 ק"מ בשנת 2023. "אירופה לא משדרגת את מסילות הברזל שלה מספיק מהר", טוענים אנשי מקצוע בתחום.
למרות שקווי הרכבת הם עמוד השדרה של מעבר לתחבורה ירוקה באירופה, הנתונים האחרונים חושפים מפה של התקדמות לא אחידה.
באיזו מדינה אירופית יש את הצפיפות הגבוהה ביותר של קווי רכבת?
לצ'כיה יש את רשת הרכבות בצפיפות הגבוהה ביותר באירופה, עם 123.2 מטרים של קווי רכבת לקמ"ר. כמעט כל הקווים שלה נבנו תחת שלטונה של המלוכה מהמאה התשע-עשרה ואילך והשתלטו על ידי המשטר הקומוניסטי שהעדיף תחבורה רכבת על כבישים. אחריה בלגיה (119.2 מ'/קמ"ר), גרמניה (109.5 מ'/קמ"ר) ולוקסמבורג (104.8 מ'/קמ"ר).
מהנתונים עולה כי המדינות עם הצפיפות הגבוהה ביותר של רשתות רכבת נמצאות כולן במרכז צפון אירופה, מה שמשקף הן את צפיפות האוכלוסין הגבוהה שלהן והיקפי הובלת מטענים גבוהה יחסית.
בקצה השני של הספקטרום, צפיפות רשת הרכבות הנמוכה ביותר נמצאה ביוון (14.0 מ'/קמ"ר), ובפינלנד (19.4 מ'/קמ"ר) – בעלת צפיפות האוכלוסין הנמוכה ביותר באיחוד האירופי. שבדיה (26.8 מ'/קמ"ר), אסטוניה (27.2 מ'/קמ"ר), פורטוגל (27.8 מ'/קמ"ר), לטביה (28.9 מ'/קמ"ר) ואירלנד (29.8 מ'/קמ"ר) סוגרת את הרשימה.
עד כמה חשובה צפיפות רשת הרכבות?
צפיפות רכבות גבוהה מתורגמת בדרך כלל לנגישות גבוהה יותר למסילות רכבת, עם זאת, עצם קיום התחנה בקרבת מקום אינו מבטיח נסיעה נוחה. כדי שמערכת רכבות תוביל היא צריכה להיות זולה ואמינה. אם הרשת גדולה מאוד אבל התדרים גרועים, המחירים גבוהים מדי והעיכובים חוזרים על עצמם, היא לא תוכל לתפוס ביקוש משמעותי. צ'כיה רושמת הישגים טובים בחזית הסבירות, עם מחירי כרטיסים נמוכים ותעריפים מיוחדים. אבל הדייקנות מאכזבת.
באיזו מדינה אירופית יש הכי הרבה קווי רכבות מהירות?
בתוך האיחוד האירופי, קווי רכבות מהירות משתרעים לרוב על גבולות לאומיים, ומאפשרים נסיעה חלקה ברחבי הגוש. רשת זו ראתה צמיחה משמעותית, כך מדווח Eurostat, עלייה של 47 אחוזים בעשור עד 2023.
ספרד מובילה עם 3,190 ק"מ של קווים מהירים, עלייה של 66 אחוזים מ-2013. זה משקף את מעמדה כמעניקה הגדולה ביותר של קרנות האיחוד האירופי לרכבות מהירות בין השנים 2000 ל-2017, שקיבלה כמעט מחצית מהמימון המוצע עבור כל הגוש. זה גם תוצאה של עלויות בנייה נמוכות מאוד בהשוואה למדינות אחרות.
עלויות קרקע ועבודה נמוכות יותר מורידות את המחירים בספרד, אך גם יתרונות לגודל שיחקו תפקיד משמעותי. העלויות הנמוכות ביותר לקילומטר הושגו כאשר במדינה הייתה הכמות הגדולה ביותר של פרויקטים בפיתוח במקביל.
צרפת די קרובה מאחור עם 2,748 ק"מ של קווים מהירים, עלייה של 35 אחוזים משנת 2013. אחריה גרמניה עם 1,163 ק"מ ואיטליה עם 1,097 ק"מ.
כיצד נוכל להגביר את יעדי הרכבת של האיחוד האירופי?
לרשת הרכבות של אירופה יש עוד דרך ארוכה לעבור כדי לתמוך ביעדי האנרגיה והאקלים של היבשת. בית המשפט האירופי לביקורת הזהיר בשנת 2020 כי רשת התחבורה הטרנס-אירופית (TEN-T), מדיניות המפתח של אירופה לרכבות חוצות גבולות, לא צפויה לעמוד ביעדיה בזמן.
T&E דוחקת במדינות להזרים מספיק כספים לאומיים לפרויקטים אלה. הנציבות האירופית, לטענתה, צריכה לממן השקעות בראש סדר העדיפויות המעודדות קשרים בין-לאומיים. הרכבת מייצגת רק 0.4 אחוז מפליטות הגזים על ידי התחבורה באיחוד האירופי, תוך הסעה של 7 אחוזים מהנוסעים.
מומחים טוענים כי הרכבות תתרומנה להפחתת הפחמן בתיאום עם חשמול כבישים ודלקים נקיים לתעופה ולספנות. כדי לממש את פוטנציאל הרכבות, אנו זקוקים לתחרות מוגברת, רכישת כרטיסים חוצה גבולות פשוטה ומערכת איתות נפוצה באירופה (ETCS). חלק אחרון זה בפאזל יאפשר קישוריות ושירותים טובים יותר ללא צורך בתשתית חדשה.