העמק הוא חלום, ומאחורי כל חלום יש מציאות. במקרה של קיבוץ עין חרוד, הממוקם בעמק חרוד שבעמק יזרעאל, גיליתי שחלום מקימיו התממש ומעורר השתאות.
עין חרוד הוקם בשנת 1921 על ידי אנשי העלייה השנייה והשלישית והיה הקיבוץ הגדול הראשון בארץ. שמו ניתן לו בשל קירבתו למעין חרוד. בשנת 1938 הוקם בקיבוץ המשכן לאמנויות ע"ש חיים אתר, המהווה כיום אתר מרכזי חשוב לאמנות ישראלית. בשנת 1941 הוקם מוזיאון נוסף בקיבוץ על שם חיים שטורמן, בו מוצגות תערוכות בנושאי טבע ובעלי חיים שבאזור, הארכיאולוגיה וההיסטוריה של עמק יזרעאל, ובייחוד תולדות ההתיישבות היהודית במאה ה-20.
בתקופה הסוערת ההיא, כמה מהקיבוצים הגדולים בעמק התפלגו: גבת, תל-יוסף, בית-השיטה, אך דומה כי לא היה לעומק ולכאב כמו פילוג עין-חרוד – 'פנינת העמק הגדולה'. לאחר קרע שנמשך שנים, ב- 1955 קם היישוב של תומכי מפא"י על "גבעת קומי", ונקרא "עין חרוד איחוד" – השומר על אופי השיתוף הקיבוצי עד היום. תומכי מפ"ם נשארו על אדמת עין חרוד ושינו את השם ל"עין חרוד מאוחד", שכיום הוא מופרט. בנייני הציבור נשארו משותפים לשני הקיבוצים והיוו קו מפריד בין הקיבוצים.
באזור הפורח ושופע המים של עמק חרוד והרי הגלבוע, נמצא שפע אטרקציות תיירותיות. במרחק נסיעה קצרה מעין חרוד ישנם אתרים מדהימים ביופיים וגנים לאומיים יחודיים. ניתן לשלב טיולים רגליים, רכובים, טיולי אופניים ורכבי שטח, פעילויות אקסטרים חווייתיות עם ג'יפים, בהם נגיע לפינות חמד נסתרות, סנפלינג מהרי הגלבוע, שייט קיאקים אתגרי בנהר הירדן, גלישה מרהיבה מהר הגלבוע באמצעות מצנחי רחיפה ואטרקציות רבות אחרות, כיד הדמיון הטובה.
תיירות אירוח ואטרקציות בעין חרוד איחוד:
נתחיל בארוחה טובה בחדר האוכל של הקיבוץ. טעים, טרי, במבחר עצום, ובמחיר קטן של 45 שקל שתמורתם מצפה הפתעה גדולה. כל אחד יכול להזמין מקום ליד השולחן וליהנות מחוויה קולינרית-קיבוצית של ממש. מתחם האירוח של עין חרוד איחוד נראה כמו גן טרופי. כולו טובל בירוק – עצים עבותים וכרי דשא. בתי העץ מציצים מתוך הצמחייה ומכל זוית מתנשאים ברקע הרי הגלבוע והעמק, המפוספס בבריכות הדגים התכולות. מאיר דורון, מנהל המתחם, מספר שלכאן הגיעו ב-2018 כ-20 אלף מתארחים, מהם 12 אלף תיירות פנים ו-8 אלף תיירות נכנסת.
מתחם הנופש מעוצב ברמה גבוהה ביותר: ניתן למצוא אפשרויות מגוונות לאירוח ולינה בשלושה סוגי צימרים: בקתות עץ, סוויטות מפוארות ומאובזרות בכל טוב וחדרי אירוח קיבוצי. חדרי האירוח צמודי קרקע, מטופחים ומאובזרים בכל הדרוש לשהייה מהנה וחווייתית, כולל טלוויזיה בכבלים, פינת קפה, כרי דשא, פינת ברביקיו ומיזוג אויר. המתחם כולל חדר אוכל נעים וטעים, בריכה אולימפית חיצונית, וכן ניתן לבקר באורוות וברפת. האזור הפורח והשופע במעיינות ופעילויות של עמק חרוד והרי הגלבוע מאפשר לשלב טיולים רגליים וברכבים אל האטרקציות שבעמק. וכמובן – אחת מגולות הכותרת כאן הוא הביקור במשכן לאמנות עין חרוד.
פרטים להזמנות לבית הארחה: 046486083
המשכן לאמנות בעין חרוד חוגג 80:
בעיצומו של תהליך הבניה של המשכן לאמנות, התחולל הפילוג בקיבוץ, ל"איחוד" ול"מאוחד", אך באופן חריג הוחלט על שמירת המוזיאון כמוסד משותף של שני הקיבוצים, דבר המעיד על היחס המיוחד של חברי הקיבוצים למשכן.
זה המוזיאון המוביל בצפון הארץ לתערוכות אמנות עכשוויות והיסטוריות של טובי האמנים בארץ ובעולם, ונחשב כשלישי בחשיבותו בישראל. במשכן שוכן אחד האוספים הגדולים של אמנים יהודיים, לצד אוסף של אמנות ישראלית וחפצי יודאיקה. בימים אלה מוצגת התערוכה 'מאוצרות המשכן לאמנות' המציינת את יובל ה-80 להיווסדו של המוזיאון.
משכן לאמנות מתקיימת גם פעילות עשירה לילדים, הן במסגרות לימודיות והן בפעילות משפחתית. הילדים מקבלים כרטיסיות שמאפשרות להם ליהנות מהתערוכה ולפתח נקודת מבט ביקורתית, והן מנגישות ומתווכות עבור הילדים את התערוכה. גם המבנה האדריכלי של המשכן מיוחד במינו ומאפשר שימוש באור השמש, בכדי להאיר את האולמות, מבלי שיהיה צורך להשתמש בתאורה לא טבעית. אדריכלים מכל העולם מגיעים למשכן בכדי ללמוד מהמבנה הזה.
משך ההדרכה כ-85 דקות. להזמנת הדרכה ומידע נוסף: 04-6486038
אתר.
עין חרוד מאוחד – בית קברות וחנות "יד אחרת":
עין חרוד מאוחד הוא הקיבוץ שהתפצל מעין חרוד איחוד, ויש שיתוף פעולה ביניהם בנושאי תיירות. הספקתי לבקר בשתי אטרקציות:
* בית הקברות של עין חרוד – בית העלמין נפתח ב-1922 והוא מעין "ספר היסטוריה" של הקיבוץ והעמק. בהדרכתה של חנה לויטה, חברת קיבוץ עין חרוד מאוחד, היכרנו את מייסדי הקיבוץ (לפני הפיצול), את אנשי הרוח של המקום (משוררים, מוזיקאים והוגים), את אנשי האדמה והפיננסים. בבית הקברות כ-500 קברים וכל אחד מהם מספר סיפור חיים שמתקשר לקיבוץ. יש כאלה שנפלו בקרבות ואחרים בתאונות או במוות טרגי. בכניסה למתחם הקימו החברים קיר זיכרון לבני משפחותיהם שניספו בשואה. טורי עצים עבותים מלווים את המבקרים בבית העלמין והרי הגלבוע שממול, מטילים צל דרמטי.
* חנות "יד-אחרת" היא חנות לחפצים יד-שניה, באווירה נוסטלגית ומיוחדת, אותה הקימה ומנהלת מ-1995 רבקהל'ה רובל, חברת קיבוץ עין חרוד מאוחד, מעצבת פנים במקצועה ומספרת סיפורים מרתקת. תבקשו לשמוע את מה שמסתתר מאחורי החפץ? רבקה'לה תרתק אתכם בסיפוריה. בחנות מגלים עולם קסום ומופלא של פעם, בעיצוב רב השראה. החפצים מסודרים בקפידה וטוב טעם, רהיטים, חפצי נוי, כלים משומשים, תכשיטים ספרים ועוד, הכל מעורבב, אך מסודר. למבקר בחנות מזומנת חוויה מיוחדת, אפשר לבלות בה שעות – לדפדף, לרפרף ולחמוד. החנות נמצאת על הכביש בדרך למשכן לאמנות ובית-שטורמן, פתוחה בשבתות וחגים משעה 11:00 עד 15:00. בשאר הימים בתיאום טלפוני: 04-6485373 052-3700973.
מטיילים ונהנים באטרקציות שבאזור:
במרחק נסיעה קצרה מעין חרוד, באזור עמק חרוד, ישנן אטרקציות תיירותיות וכן אתרים מרתקים וגנים לאומיים, כמו: גני חוגה, הגן היפני שהקימו חברי כת המקויה, מצנחי רחיפה כתף שאול, סקי בגלבוע, רוב רוי – שייט קאנו בירדן הדרומי, מרכז הצפרות על ציר נדידת הציפורים, הגן הלאומי בית שאן עם שפע ההיצע שלו, גן לאומי מעיין חרוד, מיני מוזיאון חנקין, גן לאומי גן-השלושה הסחנה, גן לאומי תל מגידו, גן לאומי כוכב הירדן, גן לאומי בית אלפא, טיסה בכדור פורח עם Sky trek כדורים פורחים. ולמשפחות עם ילדים יתאימו: גן גורו גן חיות אוסטרליות מקסים, דבורת התבור במושב שדמות דבורה, מוזיאון המרציפן בכפר תבור, ברווזים בכפר, פינת החי בקיבוץ בית השיטה ועוד.
* מרכז "סימה סלימה" שבכניסה לקיבוץ חפציבה, הוא סטודיו מרווח בו ניתן לחוות סדנא ייחודית ומקורית לקליעת סלים מחומרים טבעיים, בשיטות מסורתיות להעצמה, כשהסלים לשימוש והקליעה להנאה. סימה אורן – אומנית ומנטורית בהעצמה אישית, קבוצתית וקהילתית באמצעות קליעת סלים מן הטבע. הפעילויות בקליעת סלים מתקיימות בכל הארץ, בבית פרטי, בחוף הים, ליד הנחל, בחדר המורים, באולם אירועים – סימה תגיע עם כל הטמפרמנט שלה ותפתיע ב"קריאה בסלים" – מה הסל שקלעת מספר עליך? קריאת עוצמות הקולעת מן הסל שיצרת.
סימה: 0506464205 אתר.