סקר ארגון פעמונים שבדק היבטים שונים של השפעת המלחמה על משקי הבית בישראל מצביע על צניחה בתחושת הביטחון הכלכלי, פגיעה בחוסן התעסוקתי וחשש מפגיעה כלכלית. ארגון פעמונים: "משפחות רבות צריכות כעת לחשב את צעדיהם מחדש"
35% מהמשפחות שהתפנו בעקבות הלחימה, מדרום ומצפון, נכנסו למינוס בחשבון הבנק, כך עולה מסקר שביצע ארגון פעמונים, בו בדקו בארגון היבטים שונים של השפעת המלחמה על משקי הבית בישראל מבחינה כלכלית. כמו כן, 56% מתושבי הדרום העידו על גידול בהוצאות שלהם בעקבות הלחימה, וכך גם 54% מכלל המפונים שהתפנו מבתיהם. כל זאת לצד העובדה כי 40% מהנשאלים כלל אינם בטוחים שיכולו לאתר ולממש את הזכויות אשר מגיעות להן מטעם המדינה.
על פי הסקר, המלחמה לא פגעה רק במצבם הכלכלי של תושבי עוטף עזה ותושבי הצפון, אלא במשפחות רבות נוספות. על פי הסקר, שנערך בחודש נובמבר ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה, 62% מאזרחי ישראל חוו פגיעה בהכנסות בעקבות המלחמה ו6% מהמשיבים איבדו לחלוטין את מקור ההכנסה שלהם. כמו כן, 80% מהנסקרים העצמאיים דווחו על פגיעה בהכנסות שלהם, וכך גם 77% מהמפונים מבתיהם. בנוסף, 50% מהנשאלים העידו על הרעה במאזן השוטף מתחילת הלחימה, כולל 18% מתוכם אף מעידים כי נכנסו למינוס בשל כך.
נתוני הסקר מצביעים גם על צניחה בביטחון הכלכלי של אזרחי ישראל. 30% ממשיבי הסקר ציינו כי הם אינם חשים ביטחון ביכולתם לנהל בהצלחה את ענייניהם הכלכליים המשפחתיים. מדובר בעלייה של פי 2 ביחס לנתונים שעלו בסקר הקודם שערכו בארגון בינואר 2023. בנוסף, ישנה פגיעה משמעותית גם בתחושת החוסן התעסוקתי. 45% מהמשיבים חוששים שלא יוכלו למצוא בקלות הכנסה חדשה מתעסוקה, במקרה של איבוד הכנסתם הנוכחית. גם במקרה זה, מדובר בזינוק משמעותי ביחס לסקר הקודם, שפורסם אשתקד, אז עמדו המספרים על 26% מהנשאלים.
עוד עולה מהסקר של כי הפגיעה הכלכלית מביאה לכך שמשפחות רבות נמנעות מצריכת מוצרים בסיסיים בהם גם תרופות ומזון חיוני. הנתון הזה גדול אף יותר כאשר מדובר על משקי בית בהם לפחות אחד מהמפרנסים גויס למילואים. על פי הנתונים, 24% מהמשיבים נמנעו מצריכת מוצרי יסוד בסיסי ותרופות, ו-36% במשפחות המגויסים. כמו כן, 27% מהמשיבים ציינו כי הם אינם יודעים כמה זמן הם עוד יוכלו להתנהל מבלי לקחת הלוואה, לפדות חיסכון או למכור נכסים, בעוד 30% מציינים שיוכלו להתנהל כך לכל היותר עוד חודשיים נוספים בלבד.
נתונים מדאיגים נוספים מראים שמחצית מהמשיבים חוששים שהמלחמה תפגע בהם כלכלית, כאשר רק 14% מהמשיבים מאמינים שהמדינה תפצה אותם בעקבות הפגיעה הכלכלית. נתון זה מצטרף גם לחוסר הביטחון ביכולת למצות את הזכויות המגיעות להם מצד המדינה. 40% מהנשאלים כלל אינם בטוחים ביכולתם לאתר את הזכויות המגיעות להם ולממש אותן. נציין כי מדובר בסקר אינטרנטי, שנערך בקרב 504 משיבים ומשיבות בגילאי 21 ומעלה ומהווה מדגם מייצג של גולשי האינטרנט מקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל.
מנהלת ההסברה של ארגון פעמונים, שרון לוין, אומרת בתגובה לסקר כי הנתונים שעולים מהסקר מאוד מדאיגים מכמה הביטים. לדברי לוין, "נתוני הסקר מראים כי השלכות המלחמה פוגעות ברוב גדול של משקי הבית בישראל. אנו רואים צניחה בתחושת הביטחון של אזרחים לנהל את העניינים הכלכליים, זאת לצד הנתון שחצי מהאוכלוסייה מעידה על הרעה במאזן הכלכלי, וכמובן רואים פגיעה משמעותית בתחום התעסוקה ובעיקר פגיעה של העצמאיים. המשמעות היא שמשפחות רבות צריכות כעת לחשב את צעדיהם מחדש, להבין על מה מוציאים את הכסף, לוודא שיש מספיק כסף לשלם את מה שצריך ולתכנן היטב את התקופה הקרובה".