לקראת בואם הצפוי של אלפי תיירים מאירופה לתחרות האירוויזיון שתיערך ב-18 במאי בת"א, המועצה לצרכנות הכינה מדריך מיוחד וטיפים לתיירים לקראת האירוויזיון. המדריך מפורסם באנגלית, צרפתית, גרמנית ורוסית וניתן גם להוריד ולהדפיס אותו. כמו כן נשלח המדריך לארגוני הצרכנות באירופה, עימם יש למועצה לצרכנות שיתוף פעולה, לצורך הפצתו לתיירים הבאים
וזה נוסח המדריך:
תיירים יקרים, ברוכים הבאים לישראל לקראת תחרות האירוויזיון התקיימת השנה בתל אביב אנו שמחים לארח אתכם במדינתנו, מקווים שתבלו היטב, תטעמו את מיטב מאכלינו במסעדות ברחבי הארץ ואתם כמובן גם מוזמנים לערוך שופינג בחנויות ובקניונים.
המועצה הישראלית לצרכנות, ארגון הצרכנים היציג במדינת ישראל, ערכה עבורכם מספר טיפים בנושאי צרכנות שיכולים להקל על השהות שלכם. מדריך המתאים, אגב, גם לתייר הישראלי בארצו.
אופן הצגת מחירים
הצגת מחירי מוצרים בחנויות: החוק בישראל מחייב כל בית עסק להציג מחירים על גבי המוצרים בשקלים בלבד ולא במטבע זר (אירו, דולר וכד') פרט לחנויות דיוטי פרי. המחיר על המוצר אמור לכלול בתוכו את כל המרכיבים, כולל מע"מ אגרות ותשלומי חובה. לא ניתן לדרוש מכם לשלם יותר! החוק קובע כי במקרה של אי התאמה בין המחיר המוצג על התוית, השלט או המצרך, ובין המחיר בקופת העסק, ישלם הצרכן את המחיר הנמוך מביניהם.
מחירי שירותי מלונאות ורכב: אין חובה להציג מחירים לתיירים בשקלים. החוק קובע כי בית מלון רשאי להציג בכל מקום שבו מוצג מחיר, מחיר לתייר הכולל לינה ושירותים נוספים אגב לינה, בניכוי המסים שתייר פטור מהם, במטבע חוץ, ובלבד שצוין במפורש ובאופן בולט לעין כי מחיר זה הוא לתייר בלבד. מחיר לתייר בעבור לינה בבית מלון, יוצג ליד דלפק קבלת האורחים ובכל חדר והמחיר של שירותים נוספים, אגב לינה הניתנים לתייר, יוצג בכל מקום שבו הם ניתנים, לפי הענין.
הצגת מחירים במסעדות ובפאבים: בכל מסעדה או בית קפה או פאב חובה להציג מחירון בשקלים במקום הנראה לעין. גם בתפריט במסעדה, חובה להציג מחיר בשקלים לצד כל מנה או שתיה. לא ניתן לדרוש מכם לשלם יותר. תשלום טיפ למלצר ייעשה בהתאם לשיקולכם. בישראל נהוג לתת טיפ בגובה 12% במסעדות ולנותני שירות. חשבונית לתשלום שכוללת בתוכה דמי שירות או דמי אבטחה, בנוסף למחירי המזון והמשקאות שהוזמנו, מהווה עבירה על החוק. בנוסף, לידיעתכם, החוק בישראל קובע בכל מסעדה ניתן מחייב להגיש לסועד קנקן מים צוננים ללא עלות.
ביטול עסקה
ביטול עסקה לרכישת פריטי ביגוד והנעלה: החוק בישראל קובע כי במידה ורכשתם פריט ביגוד בחנות ניתן לבטל את העסקה ולקבל את כספכם בחזרה, בניכוי דמי ביטול בגובה 5% או 100 שקלים, הנמוך מבינהם, תוך יומיים מיום הרכישה (לא כולל יום הרכישה) ובתנאי שלא נעשה שימוש במוצר ושתוית המחיר לא הוסרה. ההחזר יתבצע תוך 7 ימים, במזומן או באותו אופן שבו בוצע התשלום. לגבי החלפת הפריט, החוק בישראל קובע כי בכל חנות בגדים בסמוך לקופה חובה להציג שלט "מדיניות החזרת מוצרים". במידה ולא מופיע שלט שכזה זכותכם לבטל את העסקה תוך 7 ימים מיום הסירוב ללא דמי ביטול.
ביטול עסקה לרכישת מוצרי חשמל: אם החלטתם לרכוש מוצר חשמלי כלשהו בישראל (טלפון סלולארי, אוזניות, מכונת גילוח, טאבלט וכד') החוק בישראל קובע כי במידה והמכשיר חובר לחשמל או נעשה שימוש במכשיר – לא ניתן כלל לבטל את העסקה. אם לא נעשה שימוש במוצר ניתן לבטל את העסקה תוך 14 יום מיום קבלת המוצר בניכוי 5% דמי ביטול או 100 ₪ לפי הנמוך מביניהם. ההחזר יתבצע תוך 7 ימים, במזומן או באותו אופן שבו בוצע התשלום. בכל מקרה, מומלץ לבדוק את תקינות המוצר מייד עם קבלתו. הודיעו מיידית על כל ליקוי או פגם או על כל אי התאמה ודרשו החלפתו לאלתר.
רכישת כרטיסים לאירועים: מומלץ לרכוש כרטיס מאתרים רשמיים בלבד (ישנם אתרי ספסרות נגדם התקבלו תלונות רבות). בישראל חל איסור לרכוש כרטיסים בספסרות. במידה ואתם רוכשים מאדם פרטי החוק לא מגן עליכם. וודאו היטב שהכרטיס אינו מזויף ושעלותו תואמת למחיר שכתוב עליו.
ביטול רכישת הכרטיס ניתן לבצע באמצעות הודעה למשרד הכרטיסים/האתר ממנו נרכשו הכרטיסים, בתוך 14 ימים ממועד ביצוע העסקה, ובתנאי שהביטול ייעשה עד לא יאוחר מ–7 ימים, שאינם ימי מנוחה, לפני מועד האירוע. גם על כרטיסים תהיו זכאים להחזר כספי בהתאם למחיר ששולם בפועל, בניכוי דמי ביטול בסך של 5% ממחיר העסקה או 100 ש"ח הנמוך מביניהם. לא ניתן לבטל עסקה לרכישת כרטיסים 7 ימי עסקים או פחות, טרם האירוע, ולא ניתן לבטל אם עברו שבועיים ממועד הרכישה.
נסיעות
נסיעה בתחבורה ציבורית: באוטובוסים במרכז הארץ (גוש דן) וברכבות בישראל לא ניתן לרכוש כרטיס נסיעה אצל הנהג. עליכם להצטייד בכרטיס שנקרא 'רב תו' אותו ניתן לרכוש ולטעון במקומות רבים. לרשימת עמדות טעינה והנפקת כרטיס בת"א לחצו על הקישור
כמו כן, ניתן לרכוש בעמדות אלו כרטיס עבור נסיעה בודדת. נכון ל-1.3.2019, עלות נסיעה בודדת בתל-אביב באוטובוס היא 5.90 שקל. במידה ורכשתם רב קו, עליכם לדאוג שהוא יהיה מוטען בסכום מספיק לנסיעה. מידע נוסף (בשפה העברית) ניתן למצוא בקישור זה
נסיעה במוניות: חובה על נהג המונית להציג לכם מחירים בשקלים. מומלץ לבקש מהנהג להפעיל מונה הלקוח יכול לוותר על הפעלת המונה ולסכם איתו על מחיר מראש בטרם הנסיעה.
ביציאה מנתב"ג מומלץ לנסוע עם מוניות מורשות בלבד בהתאם לשילוט ביציאה מהטרמינל. כמו כן, ניתן להגיע לת"א באמצעות רכבת ישראל.
חשוב לדעת: בנסיעות בין עירוניות שלא הופעל המונה על פי בקשת הלקוח, קיים מחירון בפיקוח ממשלתי.
מומלץ תמיד לדרוש חשבונית עבור הנסיעה כבר בתחילתה.
טיפים נוספים לשימושכם
אי קבלת המזוודה: נחתם בישראל אך המזוודה לא הגיעה? אל תעזבו את שדה התעופה לפני שתמסרו טופס הצהרה בדלפק המיועד לכך באולם קבלת המזוודות. תהיו בקשר טלפוני עם חברת התעופה ובררו מול חברת התעופה מה צפי הגעת הציוד ומה גובה הפיצוי המגיע לכם לכיסוי ההוצאות הראשונות (בגדי החלפה, ציוד רחצה, תרופות וכו') עד לאיתור המזוודה והחזרתה.
החזר מע"מ לתיירים: החוק בישראל קובע כי תייר זכאי בעת יציאתו מישראל, להחזר מס ערך מוסף (מע"מ) ששילם בעת רכישת מוצרים בבית עסק בישראל. ערך עסקה מינימלי ביום הרכישה המזכה את התייר לקבל החזר מע"מ, עומד על סך 125 שקלים. בעת רכישת המוצר, עליכם לוודא שכל פרטי המוצר ופרטיכם האישיים מולאו כראוי במסמך הייעודי ובחשבונית המס. בעת היציאה מישראל, על התייר לגשת לדלפק החזר המע"מ, להציג את: דרכונו, הטובין בצרוף חשבונית המס והמסמך לאישור החזר המע"מ.
פיצוי בגין איחור או ביטול טיסה: החוק הישראלי דומה לחוק האירופאי אולם ייתכן כי עדיף לכם לתבוע את חברת התעופה במדינה שלכם באירופה ולא בישראל. במקרה של איחור בטיסה, יש לפנות לנציגי חברת התעופה בשדה התעופה ולדרוש מהם מענה מיידי באשר לסיבת העיכוב ומתי צפויה הטיסה לצאת. במקרה של איחור של מעל שעתיים אתם זכאים למזון, משקאות ושירותי תקשורת. במקרה של איחור של 5 עד 8 שעות אתם זכאים בנוסף לכך, לכרטיס חלופי ולחזר כספי. אם הטיסה נדחתה ליום המחרת אתם זכאים גם לשירותי לינה. במקרים מסוימים הצרכן זכאי גם לפיצוי כספי, בהתאם למרחק הנסיעה.