Site icon IAS

לקראת חגי תשרי – איום טרור כלפי ישראלים בחו"ל

אזהרות המסע לישראלים בחו"ל צילום freepik

לקראת חגי תשרי, המטה לביטחון לאומי מפרסם לציבור את הערכת האיום לישראלים בחו״ל מצד גורמי טרור. זאת, לטובת הגברת המודעות של הציבור הישראלי לאיומי הטרור הנשקפים כלפיו במקומות שונים בעולם ונקיטת פעולות בהתאם. יודגש כי מדובר בסיכום עדכני של המגמות המרכזיות בפעילות גורמי הטרור בעולם והשפעתן על רמת האיום הנשקפת לישראלים בחו"ל ולא באזהרות מסע חדשות.

במסגרת זאת, מוצגת רשימה מעודכנת, של אזהרות המסע לישראלים בחו"ל בכלל מדינות העולם והמלצות להתנהלות במדינות בעלות רמות סיכון שונות. רשימה זו מעודכנת ומתעדכנת באופן רציף ומונגשת לציבור 24/7 במשך כל ימות השנה הן באמצעות אתר המל"ל והן באמצעות מענה אנושי (מספר טלפון 02-6667444).

עיקרי המגמות:
איראן

*איראן עודנה מחוללת הטרור העולמי המרכזית וממשיכה בפעילותה לקדם פגיעה באזרחים ישראלים וביהודים ברחבי העולם, באופן ישיר ובאמצעות שלוחות וגורמי פרוקסי שהיא מפעילה במדינות שונות בעולם, תוך הפרת ריבונותן.

*כמו כן, גורמי טרור איראניים ממשיכים בניסיונותיהם ליצור קשר עם אזרחים ישראלים, בארץ ובחו"ל, בכסות עסקית או התחזות לגורמים אחרים, לשם שליפתם וקידום פגיעה בהם. במסגרת זו נחשפו וסוכלו בשנה האחרונה מספר כוונות איראניות לפגוע ביעדים ישראלים ויהודים בעולם.

ג'האד עולמי

*ארגוני הג'האד העולמי והאסלאם הרדיקלי השונים, ממשיכים לפעול ולבצע פיגועים ומתקפות באתרים שונים בעולם. כמו כן, הארגונים מגלים עניין מוגבר בפגיעה בישראלים ויהודים וכן קוראים לתומכיהם לפגוע ביהודים ברחבי העולם. איום מרכזי הינו מצד מפגעים בודדים, אשר פועלים בהשראת הארגונים ועלולים לממש פיגועים כנגד ישראלים ויהודים.

*יוזכר כי ארגונים אלו ממקדים את עיקר פעילותם כיום בזירות אפריקה, מזה"ת, אסיה ואירופה לצד ניסיונות ספורדיים יותר לקדם פעילות במדינות נוספות בעולם.

חמאס וגא"פ

*חמאס וגא"פ: בתקופה האחרונה, מזוהה מוטיבציה גבוהה של גורמי חמאס וגא"פ לבצע פיגועי חטיפה בפנים הארץ בכדי להגדיל את "קלפי המיקוח" של התנועה מול ישראל. לא מן הנמנע כי הארגונים ישאפו לקדם פיגועי חטיפה של ישראלים/יהודים מחוץ לגבולות המדינה. זאת על רקע תפיסת חמאס כי המגעים בסוגיית השבויים והנעדרים נקלעו למבוי סתום, לצד הגברת הלחץ על התנועה לקדם פתרון לסוגיה. יו"ר חמאס, איסמאעיל הניה, אף הצהיר בפומבי כי "חמאס לא תבחל בקידום חטיפות" וכי "יש ברשותנו ארבעה אסירים ואם זה לא מספיק לשכנע את ישראל לבצע עסקה, אז נחטוף נוספים באמצעות זרועותינו הנמצאות בכל מקום".

ימין קיצוני

*קהילות יהודיות (לצד מיעוטים אחרים) מהוות יעד מרכזי גם מבחינת טרור הימין הקיצוני, כאשר מוסדות דת וקהילה הינם יעד מועדף וימי חג ומועד רגישים במיוחד. בשנים האחרונות בוצעו פיגועים למול מוסדות דת ברחבי אירופה ואמריקה, מתוך מניעים אידיאולוגיים אנטי שמיים כנגד יהודים.

זירות מאוימות:

*זירות בעלות סבירות גבוהה יותר לפעילות הטרור האיראני הן מדינות עוטף איראן (כגון גאורגיה, אזרבייג'ן, תורכיה והחבל הכורדי) מדינות אגן הים התיכון, מדינות באפריקה ובאמל"ט.

*זירת סיני עדיין טומנת בחובה איום ואנו מציעים לישראלים השוהים בסיני לשהות אך ורק באתרי תיירות מוכרים (רצועת החופים המאובטחת ושארם) בהם קיימת נוכחות של כוחות אבטחה מצריים ולהימנע מקיום טיולים בעומק סיני או שהייה באתרים מבודדים ושאינם מוכרים.

*בתקופה האחרונה, מסתמנת עלייה בפוטנציאל איום הטרור בשוודיה ובדנמרק בשל אירועי שריפת הקוראן במדינה. בתוך כך, העלתה שוודיה את רמת האיום הפנימי לרמה גבוהה. יש לעקוב אחר האירועים בערוצי התקשורת (גם לאור פוטנציאל הזליגה למדינות אחרות).

איסור כניסת ישראלים למדינות אויב

*עפ"י החוק הישראלי, חל איסור מוחלט על נסיעת ישראלים למדינות אויב (לבנון, סוריה, עיראק. תימן ואיראן), גם לבעלי אזרחות נוספת העושים שימוש בדרכון כפול. בעת שהייה במדינות אלו נחשף האזרח הישראלי לסיכון גבוה יותר לאירועי חטיפה ו/או פגיעה בחייו.

*בהקשר זה תצוין חטיפתה של אליזבת צורקוב, אזרחית ישראלית בעלת דרכון רוסי, ששהתה בעיראק בניגוד לחוק, במסגרת מחקר אקדמאי, ע"י המיליציה השיעית כתאאב חיזבאללה.

אנו קוראים לציבור הישראלי להמשיך לצאת לחו"ל אך להיות ערני, לנהוג באחריות בהתאם לרמת הסיכון במדינה בה הוא מבקר ולהקפיד על ההמלצות המפורטות בהמשך. במדינות בעלות רמת סיכון גבוה, לנקוט באמצעי זהירות מוגברים ולהימנע מהחצנת סממנים ישראלים/ יהודיים  כמו כן, אנו ממליצים לציבור לעקוב אחר סטטוס אזהרות המסע של המטה לביטחון לאומי. כפי שהומחש בשנה האחרונה, אזהרות אלו מבוססות ומשקפות פוטנציאל איום מוחשי ותקף. אנו שבים וקוראים לציבור המתכנן נסיעה לחו"ל לבדוק את סטטוס אזהרת המסע ליעדים הנבחרים, טרם רכישת הכרטיסים ליעד.

ניתן להתעדכן בכלל אזהרות המסע באתר האינטרנט של המטה לביטחון לאומי ולשאלות ותשובות ניתן  לפנות למטה לביטחון לאומי בטלפון 02-6667475.
מדרג אזהרות המסע:

אזהרות מסע. צילום freepik

ההמלצות לאמצעי זהירות קבועים בעת שהייה בחו"ל:

*בעת תכנון הנסיעה לחו"ל מומלץ לוודא כי מסלול הטיסה הנבחר אינו עובר מעל מדינות אויב (ובהן- לבנון, איראן, סוריה, תימן ועיראק) ומדינות ברמת איום גבוהה שאינן מקיימות קשרים עם ישראל, להלן: אפגניסטן, לוב, סומליה ופקיסטן.

*למסור את פרטי הטיול/ביקור (מסלול, מקומות שהייה, טיסות) ודרכי יצירת קשר לקרוב משפחה בארץ (רצוי מקרבה ראשונה).

*להישמע להוראות כוחות הביטחון המקומיים.

*לברר מהם מספרי הטלפון של שירותי החירום ביעד בו מבקרים (כוחות ביטחון/רפואה) והנציגות הישראלית אם ישנה.

*להתרחק מהפגנות ומחאות.

*שמירה על ערנות בעת השהייה ביעד, שימת לב למתרחש סביבכם.

*מוצע לא לקיים שיח אודות שירות במערכות הביטחון של ישראל, כולל צבא, עם גורמים שאינם מוכרים.

*לשקול האם למסור פרטים אישיים ו/או אודות הנסיעה, שלא לצורך, לזרים.

*הגברת זהירות והצנעת הזהות הישראלית למול נותני שירותים מקומיים במדינות בהם מבקרים.

המלצות לאמצעי זהירות מוגברים בעת שהייה בחו"ל במדינות בעלות רמת אזהרת מסע 2 ומעלה (מתווספים לאמצעי הזהירות הקבועים):

*להכיר באופן כללי את היעד אליו הולכים: הרכב אוכלוסייה, מצב בטחוני, משטר.

*לצמצם למינימום את התיעוד והמסמכים המזהים עימם נוסעים ליעד (למשל, ללא תעודות של מקום העבודה, ללא רישיון נהיגה אם אין צורך וכו')

*להימנע מהחצנת סממנים ישראלים.

*להימנע מהשתתפות באירועים רבי משתתפים שאינם מאובטחים על ידי המקומיים.

*להימנע מפרסום פרטי הנסיעה ברשתות חברתיות ופרסום תמונות ופרטי ביקור טרם הנסיעה ובזמן אמת.

*להימנע מיצירת קשר עם זרים שאינם מוכרים לכם (לא מתייחס לנותני שירותים, אלא לגורמים שאינם קשורים ישירות לביקור/שהייה ביעד).

המלצות לאמצעי זהירות ברשת, במידה וקיבלתם פניה מגורם שאינו מוכר לכם או מגורם מוכר לכם שלא סביר שיפנה אתכם ללינקים/ אתרים חשודים.

*בדיקה ראשונית על הגורם שיצר את הקשר, האם יש לו חשבונות פייסבוק/אינסטגרם/טיקטוק/לינקדין/אתר אינטרנט וכו' שנראים אותנטיים.

*לבדוק האם כתובת המייל/טלפון ממנה התקבלה ההודעה תואמת מידע המופיע באינטרנט אודות שולח ההודעה (לוודא שלא שונה אף לא פרט קטן מהמידע שמופיע באינטרנט, כולל סיומת מייל או שינוי אחת האותיות).

*לבדוק האם מספר הטלפון של הגורם שיצר אתכם קשר, תואם את המספר של המדינה בה הוא שוהה לטענתו.

*ניתן להתעקש לקיים שיחת וידאו/שיחה קולית על מנת לוודא את זהות הפונה.

*אין להעביר פרטים אישיים (צילום דרכון/ת"ז, פרטי בני משפחה, כתובות, מקום שהייה נוכחי) או למלא טפסים עם פרטים אישיים.

*אין לפתוח קבצים, כולל תמונות, ללא ווידוא כי מדובר בפניה אותנטית ואמינה.

*מומלץ להתייעץ עם חברים/קולגות אודות אמינות הפנייה.

Exit mobile version