מועצת רשות נחל הירקון אישרה את תוכנית "ירקון נקי", אשר לראשונה כוללת מערך הגנות על הנחל מפני מקרי זיהומים עתידיים, ובנוסף אישרה להמשיך ולקדם את הפסקת הזרמת מי קולחים (מי ביוב מטוהרים) בנחל והזרמת מים שפירים במקומם.
שלבי התוכנית:
רשות נחל הירקון גיבשה תוכנית להקמת מערך הגנות לנחל, כדי למנוע מקרי זיהומים עתידיים שעלולים להגיע ממקורות שונים, כגון מכונים לטיפול בשפכים, מי נגר, מוצאי ניקוז, אזורי תעשייה ועוד. התוכנית להגנה על הירקון מציעה לבודד את הירקון מסכנת זיהומים פוטנציאלים, ויישומה אף יתרום למיתון ומניעת הצפות, בכך שתיצור שטחי איגום להשהיית מים והצפת שטחים פתוחים במעלה הנחל. מועצת רשות נחל הירקון אישרה את התוכנית.
שלב נוסף, שמקודם על ידי רשות המים, ביחד עם רשות נחל הירקון, הוא הסטת מי הקולחים מהירקון, והזרמת מים שפירים במקומם. רשות נחל הירקון הקימה צוות היגוי בהשתתפות נציגים מרשות המים, מקורות, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ואנשי תכנון, ומלווה את התקדמות תהליך הוצאת הקולחים. במסגרת התהליך תוגדל הזרמת המים השפירים מקידוחים מקומיים מ-15-14 מלמ"ק (מיליון מטר מעוקב) לשנה ל-22 מלמ"ק לשנה.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו ויו"ר רשות נחל הירקון: "למעלה משני עשורים אנחנו פועלים לשיקום נחל הירקון. איכות המים הזורמת בנחל טובה, אפשר לשוט בביטחון בנחל ולאורכו הוקמו פינות חמד לתיירות ולפנאי, נסללו שבילי אופניים והוצבו מתקני ספורט, בילוי ונופש. גם תושבי השכונות הסמוכות לנחל הירקון נהנים מאיכות חיים גבוהה יותר. המשך התוכנית להפיכת הנחל לנקי, שכוללת המרת מי הקולחים במים שפירים וקביעת ההגנות מפני זיהומים עתידיים, הוא הזדמנות היסטורית לקדם ולשמור על מי הנחל, ואף לשפר את איכותם, ובכך להמשיך בהפיכת הירקון למקום של איכות חיים, קהילה וסביבה, ובעתיד הלא רחוק אפילו למקום לרחוץ בו לכל אורכו".
באמצעות התכונית, הירקון יהפוך לנחל נקי, זורם ונגיש. שבע הרשויות המקומיות שסביבו ייהנו ממשאב הטבע הייחודי, אשר מהווה את הריאה הירוקה והרצועה האקולוגית המשמעותית ביותר לאורך מטרופולין גוש דן, המטרופולין הצפוף במדינה. ניקוי הנחל מהווה גם בשורה אקולוגית משמעותית. בזכות פעילות הענפה של רשות נחל הירקון בשנים האחרונות, שבים אל הנחל מיני דגים, יונקים וצמחים שנעלמו במרוצת השנים. עם ניקויו של הירקון ומניעת זיהומו לאורך זמן, המערכת האקולוגית תמשיך להתפתח ולהתעשר לאורך 28 הקילומטרים של הנחל.
נחל הירקון מחולק כיום לשלושה מקטעים בהיבט של איכות המים
הירקון העליון: שתחילתו במקורות הירקון באזור גן לאומי ירקון ובריכת הנופרים, ליד ראש העין, לשם מוזרמים מים שפירים (באיכות מי שתיה) מקידוחי מקורות בכמות של כ- 15 מיליון מ"ק בשנה. הירקון העליון שבו זורמים מים שפירים בלבד מסתיים באזור הוד השרון, במפגש הנחלים של הירקון עם נחל קנה. מנקודה זו, מתחיל הירקון התיכון ובו נמהלים המים השפירים יחד עם מי קולחים (באיכות מעולה) וזורמים עד לאתר שבע טחנות בתל אביב.
הירקון התיכון: שהינו המקטע העיקרי העובר באזור האורבני, זורמים כאמור מי קולחים באיכות מעולה, משמעות הדבר שניתן לקיים שייט על הירקון, ניתן לבוא במגע אקראי עם המים, אך המים מסוכנים למגע רציף כמו רחצה, וכמובן אינם ראויים לשתייה.
הירקון התחתון או הירקון המלוח: הינו המקטע שבין סכר שבע טחנות ועד המוצא לים. במקטע זה זורם תמהיל של מי המקטע התיכון ומי הים.
כיום, עם השינוי במאזן המים בארץ, הגדלת כמויות ההתפלה והקטנת התלות של משק המים במקורות מים טבעיים בלבד, נוצרה הזדמנות היסטורית להחזיר את הירקון למקורותיו. כדי לממש הזדמנות זו, רשות נחל הירקון ורשות המים מקדמות באמצעות המתכנן גיל שגיא, פרויקט מורכב, שבסיומו יוזרמו בירקון מים שפירים בלבד. הוצאת הקולחים מהירקון מקודמת על ידי רשות המים. עבודה זו כוללת ביטול מכוני טיהור שפכים אזוריים (כפר סבא – הוד השרון, דרום השרון המזרחי, קולחי השרון) ואיחודם למכון טיהור מרחבי באזור דרום השרון.
במקביל לעבודת רשות המים, אישרה רשות נחל הירקון תוכנית אב לירקון, אשר קובעת את המנגנונים הדרושים להבטחת רציפות הזרמת המים לירקון בהתאם לצרכי הנחל. כמו כן, הגדירה רשות הנחל מחדש את מערכות ההגנה הנדרשות לשמירה על הנחל מפני סכנת זיהומים חיצוניים (גלישות ביוב, תשטיפים מאזורי תעשיה וכו'), וקבעה בתוכנית את ההגנות הנדרשות לכך, לרבות איגומי חירום, תעלות וסכרים וכן אמצעים לתחזוקה שוטפת ואמצעי אכיפה למניעת זיהום. לצורך קידום התוכנית, הוחלט להקים צוות היגוי הכולל את המשרד להגנת הסביבה, רשות נחל הירקון ורשות המים.
עם הוצאת הקולחים מהירקון, רשות המים עתידה להגדיל את הזרמת המים השפירים לכמות שתבטיח את הקיום האקולוגי, תוך החזרה וחיזוק בתי גידול טבעיים. מהלך זה יהפוך את הירקון לנחל נקי, אולם חשוב לציין שמי הירקון לא "ילכו לאיבוד", אלא ישאבו המים לפני כניסתם לאזור המלוח במורד הירקון ויופנו לשימוש חוזר לגינון העירוני (במקום ההשקיה בקולחים), ולחקלאות באזור מקורות הירקון ובאזורים בעלי רגישות הידרולוגית.