Site icon IAS

"הגליל גלה לי שביל": חוזרים לנפלאות האתרים והאנשים המיוחדים

נופי הגליל מחוות רום, במעלה הר כמון. צילום שוש להב

"קח מקל, קח תרמיל,

בוא איתי אל הגליל,

בוא איתי ביום אביב

נהלך סביב, סביב"…

(מילים: אהוד מנור / לחן: יאיר רוזנבלום)

לגליל הגעתי ביום שטוף שמש בחורף, לאחר כשנה וחצי של מלחמה שלא איפשרה חיי שגרה, לא לתושבים ולא לעסקים. אתרי התיירות התרוקנו כמעט לחלוטין, והירוק המאפיין את חבל הארץ היפה הזה, חרוך בחלקים גדולים מפגזים שנורו אליו ומשריפות. אבל אין לי ספק שהצפון ישתקם במהרה, והציבור הישראלי, שכ"כ אוהב את הגליל והתגעגע לשוב אליו – להתארח, לטייל ולבלות באטרקציות שלו, אכן יחזור לכאן. אני הגעתי לגליל לחוות מספר עסקים תיירותיים, החברים בעמותת 'זמן גליל מערבי'.

זמן גליל מערבי, עמותה לקידום התיירות, הוקמה במטרה לקדם יחדיו את העושר התרבותי, ההיסטורי והגיאוגרפי של האזור ושמה לה למטרה לקדם את תרבות הטיול באזור, על נופיו המרהיבים המחברים בין ההר לים, בשילוב תרבות היין והכהלים, האוכל, התוצרת המקומית ומלאכת יד מסורתית. נמצא כאן פסיפס אנושי המורכב משלל דתות, עדות ומגזרים, היסטוריה ומורשת, מוקדי תיירות וסיפורים גליליים ומפגש בלתי אמצעי בין המטיילים והאנשים היוצרים באזור, הסיפורים שלהם והחלום שהגשימו. העמותה עובדת בשיתוף פעולה עם ארגונים העוסקים בתיירות באזור, כולל משרד התיירות, עם מועצות ועיריות ועם מלונאים ובעלי צימרים.

מי שמלווה אותנו, מסבירה ומלהיבה, היא כרמית ארבל רומבק, מדריכת טיולים משנת 1997 ומורת דרך משנת 2011. בעלת תואר שני בביולוגיה עם התמחות באקולוגיה גנטית. לאורך השנים הדריכה כרמית חוגי משפחות ותיירים, ארגנה והדריכה טיולים באיסלנד, הקימה את סינמטק דימונה, ועבדה בחוגי סיירות בתפקידים רבים. היא מחברת בין אנשים, מצחיקה בהדרכות תאטרליות לכל הגילאים, ומעבירה סדנאות והרצאות בתחום הקיימות. בקיצור: ערך מוסף ליום קסום בגליל. טל': 072-3971215.

הגבינות המשובחות של חוות רום. צילום שוש להב

חוות רום: אירוח מגוון במעלה הר כמון

צוות חוות רום בחר לעבוד בחווה מתוך חיבור עמוק לערכים העומדים בבסיס העשייה החקלאית במקום, והם מבקשים להיטיב עם הטבע ולחיות קרוב לאדמה. חוות רום, הממוקמת במעלה הר כמון, משקיפה על רכס המירון, מן הים ו(כמעט) עד לכנרת. בכל ענפי החקלאות של חוות רום, הכוללים גידול עזים, בוסתנאות, גני ירק אורגניים ועוד, צוות החווה בבחינה מתמדת של דרכים המיטיבות עם הסביבה ומביאות לאיזון נכון בין צרכי הטבע לצרכי האדם. בהתאם לתפיסה זו, העדר המקומי יוצא בכל יום למרעה ממושך על הר כמון, וכתוצאה מכך החלב הופך עשיר יותר, והגבינות בריאות ואיכותיות במיוחד.

מאז הקמת החווה, פועלת מחלבת בוטיק המייצרת גבינות איכותיות מחלב עיזים מרעה משובח. במחלבה מיוצרות גבינות קשות, חצי קשות, חצי רכות, רכות ומוצרי חלב טריים. מלאכת הגבנות נעשית כמו פעם, בשיטות מסורתיות עבודת יד, והגבינה ארטיזנלית ומשובחת בטעמיה, ללא חומרי שימור, ללא צבעי מאכל או ציפויי שעווה. את הגבינות המשובחות ניתן למצוא במעדנייה בחווה וכן בתפריט עשיר במסעדת שף חדשה, "מסעדת חוות רום מהשדה לצלחת", בניצוחו של השף רונן וולדמן, ומנוהלת ע”י שרון פרז ואמיר צמח בר.

בראשית שנות האלפיים הוקם בחוות רום מפעל מוגן של משרד הבריאות המעסיק בכל יום, כמה עשרות מתמודדי נפש. העובדים במפעל השיקום מגדלים, מייבשים ואורזים צמחי תבלין, ושקקי תה מצמחי מרפא, מייחרים סקולנטים וקקטוסים בחממה מפוארת, עובדים בעץ ומכינים מגשי אירוח, קרשי חיתוך וקוביות עץ – בהן הם שותלים את הסקולנטים והקקטוסים. במקום ניתן לרכוש גם מגוון מוצרים המיוצרים ע”י המשתקמים.

סדנאות, סיורים, מפגשים משמעותיים, הם נקודות מפגש בלתי אמצעיות בינינו, ביניכם לבין האדמה. אפשר לחלוף ולאסוף גבינה משובחת, אפשר להישאר לארוחת צהריים ולמשוך עד שהשמש יורדת בין ההרים, אפשר להישאר ללילה בסופי שבוע במתחם לינה המחובר לטבע, ולהתעורר עם ריח האדמה הלחה וציוץ הציפורים. ניתן לתאם כנסים, אירועים, סדנאות מגוונת וכן סיורים בגן הירק ובבוסתנים, בחממת הסקולנטים ובמפעל השיקומי, ולסיים בטעימת גבינות משובחות מול נוף גלילי עוצר נשימה. לפרטים:  072-3971468.

טעים וססגוני באוהל אל עין בכמאנה. צילום שוש להב

אוהל אל עין: חווית אירוח בידואית בכמאנה

אוהל אל עין בכמאנה, הינו מתחם אירוח יפהפה וממוזג, המעניק חווית אירוח בדואי כשר מלאה בצבע, טעמים וסיפורים. אוהל אל עין, בבעלות בני הזוג עיד ואח’לאס, ממוקם בפאתי כפר כמאנה הבדואי, במרומי הר כמון, במועצה האזורית משגב ונטוע במרחב ירוק גלילי, עם נוף המשקיף על כל הגליל המערבי.

בעלי המתחם, עיד ואח’לאס מארחים במקום קבוצות וקהל פרטי, לחוויה בדואית גלילית הכוללת מפגש, טקס קפה וכיבוד מסורתי, ארוחה בדואית כשרה וכן סיפורים והסברים על המורשת הבדואית ועל החיים המשותפים של הקהילה הבדואית והיהודית על הר כמון. בנוסף, יוזם עיד סיורים מודרכים בהדרכתו לכפר ולמעיין עין אל כמאנה הסמוך. ניתן להזמין את אוהל אל עין לאירועים פרטיים, לחווית לינה באוהל הבדואי או רק להגיע לארוחה מעשה ידיה של אח’לאס, בתיאום מראש. טל': 072-3941094.

סלון מלכה: בירה תשמח לבב בכליל

אסף לביא היה בעליהם של שני פאבים בתל אביב, והחליט לעזוב את העיר הגדולה לטובת הישוב האקולוגי כליל, שם הוא החל לחקור ולהתנסות בבישול הבירה. בשנת 2006 החל את דרכו עם מבשלת בירה מלכה, מתוך אהבה לטבע ורצון לקדם את תרבות הבירה בארץ. הבירות הראשונות שבישל אסף, עברו סדרת טעימות אצל אנשי מקצוע מתחום הקולינריה. לאחר שגובשו המתכונים, העמיס אסף ארגזים של מלכה אדמונית, מלכה בהירה ומלכה כהה על הטנד,ר ועשה את דרכו לחלוקה בתל אביב.

בשנת 2008 התמקמה המבשלה בקיבוץ יחיעם, למרגלות המבצר, בתוך נוף גלילי מול הים. ומאוחר יותר עברה לאזור התעשיה תפן. מאז ועד היום, מתמחה המבשלה בייצור בירות מסוג אייל בשיטה המסורתית ובכמויות קטנות. תהליך הייצור מתחיל בשימוש בחומרי הגלם האיכותיים ביותר וממשיך בבקרת איכות קפדנית, ואי התפשרות על רמת הבירה הסופית.

סלון מלכה נפתח במתחם הייצור החדש של המבשלה, שעברה מקיבוץ יחיעם לאזור התעשיה תפן. פאב מסעדה מעוצב כסלון ביתי, פתוח בימי חמישי מ 8:00-24:00. HAPPY HOUR  בין 18:00-20:00. ניתן לערוך סיור מודרך במבשלה בתיאום מראש, טל': 072-3971214.

קמ"ה: הילה מרפאת בהרדוף. צילום  עומר הרפז

קמ"ה: הילה מרפאת בהרדוף וקפה גלריה

בקיבוץ הרדוף הטובל בירק, תמצאו את בית הקפה והגלריה של מרכז קמ"ה (קהילה מרפאת הרדוף). במקום, המוקף בצמחייה גלילית תוכלו ליהנות מאווירה אחרת, מארוחות קלות, דברי מאפה, ומיצים סחוטים, הכול מוכן במקום, בעבודת יד ומבוסס על חומרי גלם טריים, טבעיים, שחלקם גדלים בגינת הירק האורגנית. בית הקפה מהווה חלק ממערך סדנאות תעסוקתי טיפולי, ועל מדפיו מוצגים למכירה מוצרי הסדנאות: מאפייה, אריגה, נייר וקרמיקה, הכל מעשה ידיהם של חברי בית אלישע, שהם מבוגרים עם צרכים מיוחדים.

עמותת קמ"ה מציגה מודל ייחודי לשינוי חברתי, אשר מציע שילוב מיטבי של אנשים בעלי צרכים מיוחדים בתוך קהילה כפרית. המודל של קמ"ה כקהילה מרפאת, מתבסס על הגישה האנתרופוסופית ועל העיקרון של טיפוח הגרעין הבריא הקיים בכל אדם, תוך שילוב וקבלת השונה לתוך מארג החיים של החברה והסביבה. קמ"ה נותנת בית משקם, מחזק ומרפא עבור אנשים מבוגרים בעלי צרכים מיוחדים, ועבור ילדים ונוער בסיכון ומאפשרת לחברה הבריאה שבחיקה הם חיים לחוות נתינה, סובלנות והתפתחות, תוך התמודדות יצירתית עם אתגרים ותנאים משתנים.

במקום ניתן לתאם אירועים פרטיים, ארוחות בוקר וצהריים לקבוצות, להגיע לסיורים מודרכים ולקיים כנסים וישיבות בחדרי ישיבות המיועדים לכך.   ראשון – חמישי 8:00-15:00 שישי 8:00 – 13:00  טל': 072-3971199

שָׁאטוֹ דֹה רוּאָה: מסעדה במבצר במעיליא

המקום הוא הגשמת חלומם של משפחת סלמה עסאף, ולביב עסאף (ז”ל). סלמה עסאף, תושבת הכפר מעיליא, חובבת עתיקות מושבעת ובוגרת החוג להיסטוריה, התחילה לפני כשני עשורים את מפעל החיים הזה יחד עם בעלה לביב עסאף ז”ל ובני משפחתם, ויחד הקימו את שאטו דה רואה – בר, מסעדה ומקום אירוח. שָׁאטוֹ דֹה רוּאָה ממוקם בתוך בניין היסטורי, המחובר למבצר צלבני מהמאה ה- 12 לספירה, אשר נבנה על-ידי המלך בולדווין השלישי כדי לשרת כמצודה. שאטו דה רואה הצופה להר מירון, מציע לכם חוויה בלתי נשכחת. המקום מחבר בין המטבח האיטלקי, קסם כפרי, היסטוריה, והכנסת אורחים לבבית.

המבנה שימש לצרכי מגורים, וחדר אחד אף שירת את המוכתר של הכפר. בעבר הקרוב שמשו הבתים למגורי משפחת עסאף, ואב המשפחה, לביב, אף התגורר בזמן נעוריו באחד הבתים. היום הבניין, הממוקם ליד הכנסייה בגרעין הישן של הכפר, מורכב ממספר חללים פנימיים וחצרות פנימיות, ומשקיף לנוף יפיפה להרי מירון וחרמון. במהלך החפירה לבניית היסודות, התגלתה למשפחה הפתעה כשגילו שברי חרסינה עתיקים. הם החליטו להמשיך ולחפור, ולהפתעתם התגלו במרתף הבית שתי גתות היין העתיקות ביותר שנתגלו עד היום במזרח הלטיני, ולצידם באר רומית בת כ- 2000 שנה.

במסעדה, השוכנת בתוך המבצר הצלבני, תוכלו לסעוד ממטעמי השף אליאן ליוס, המציע מטבח איטלקי מסורתי עם נגיעות גליליות, לשבת בבר לארוחה קלילה, אלכוהול משובח ומוזיקה מיוחדת, ואפילו לישון באחד מחדרי האירוח במקום, והכל בתוך במבצר צלבני מהמאה ה-12 שנמצא בכפר הנוצרי והציורי מעיליא. במהלך הארוחה במסעדה תוכלו להשקיף מתוך פתחים ייעודיים ברצפת העץ של המסעדה אל העתיקות שנמצאו במרתף במקום (סיורים נערכים לקבוצות, בתיאום מראש ובתשלום). זוהי חוויה המשלבת את עוצמת המבצר עם החום והאינטימיות של משפחת עסאף, שמפעילה את המקום.  מסעדה: רביעי-שישי 17:00-23:00 שבת 12:00-23:00. טל': 072-3971618.

פסטיבל חורף גלילי התקיים השנה בתיאטרון גבעתיים

רגע אחרי הפסקת האש בצפון, עסקי התיירות עדיין מתקשים להתאושש מתקופה של כשנה וחצי, בהם התיירות לגליל נעצרה כמעט לחלוטין. בכדי להעניק לאנשי התיירות את הזמן לשיקום, באופן חד פעמי, פסטיבל חורף גלילי התקיים השנה במרכז הארץ, ב 1-4.1 כשעיריית גבעתיים ותיאטרון גבעתיים, במחווה מרגשת, הזמינו את תיירני עמותת התיירות "זמן גליל מערבי" לסופשבוע גדוש בפעילויות, בחוויות ובעיקר במפגשים עם אנשים, שכמהים לחזור ולהתפרנס מעשיה יצירתית ותיירותית. האירוע כולו התקיים בתמיכתו של ארגון הג'ואיש נשונל פאנד ארה"ב, אשר תורמיו ומתנדביו התגייסו לטובת עסקי הגליל.

מיכל שילוח גל נור, מנכ"לית עמותת זמן גליל מערבי, אמרה: "אנחנו גאים להגיע לתיאטרון גבעתיים עם מיטב התרבות והקולינריה של הגליל, ולהפגיש את תושבי המרכז עם אנשי הגליל לאחר 14 חודשים של מלחמה. בימים כתיקונם, אנחנו מזמינים את כולם להגיע לגליל – לטעום, לחוות ולגלות. מאז המלחמה, זה לא היה אפשרי, ואנשי הגליל, ומהזווית שלנו העסקים הקטנים שעוסקים בתיירות, סבלו וחלקם אף פונו או נסגרו. זה הרגע שלהם להגיע אליכם, להיזכר ולהתחיל מחדש".

לאתר העמותה

Exit mobile version