משבר הקורונה הביא בצו ממשלתי, להשבתתו המלאה של ענף האטרקציות התיירותיות בישראל. אלפיי אטרקציות, מאילת ועד החרמון שעד לאחרונה היוו מוקד משיכה ומנוע צמיחה לאזורים בהם הן פועלות, איבדו 100% מהכנסותיהן ועומדות כעת נטושות, ללא צפי לחזרה לפעילות.
לדברי הנהלת ההתאחדות: "מדובר בעסקים שאין להם כיום כל מקור הכנסה אחר שיאפשר תשלום הוצאות שוטפות כגון דמי שכירות, תשלומי ארנונה וכמובן עמידה בהחזר הלוואות שנלקחו לטובת פיתוח העסקים. בפתחה של עונת התיירות מצאו עצמם עשרות אלפי העובדים המועסקים בענף האטרקציות בעל כורחם בבית, כשעתידם התעסוקתי אינו ידוע. מדובר בענף שחזרתו לפעילות היא לא רק צורך של המועסקים בו, אלא של רבים, בני כל הגילאים, שבעבורם האטרקציות מהוות הפוגה קצרה משגרת המשבר".
התאחדות האטרקציות שבאיגוד לשכות המסחר, כוללת בתוכה אתרי נופש וספורט, קייקים ורפטינג, רכבלים, מרחצאות, החלקה על קרח, גלישה וסקי, שחייה ודייג, גני חיות, באולינג, טרמפולינות, קירות טיפוס ומסלולי טיולים מאתגרים ועוד. לא מעט מעסקים אלה הינם עונתיים, כאשר עונת התיירות העיקרית נמצאת בימים אלו בפתח, לאחר חורף רווי הוצאות והשקעות.
על מנת לאפשר חזרה לפעילות, גם אם מוגבלת, פנתה ההתאחדות לנציגי משרדי האוצר, התיירות והכלכלה והציגה בפניהם את המתווה שגיבשה המתמקד בשני נושאים עיקריים: מסגרת החזרה לפעילות הכולל מפרט על פי סוגי העסקים לצד פיצוי על הנזקים לטווח הקצר, מענקיי שיווק וסבסוד כשלבים לפני החזרה לשגרה שתוביל להתאוששות במהלך שנת 2021 . אלו עיקרי התוכנית שהוגשה:
- גיבוש מנגנון פיצוי שוויוני לכל ענף התיירות – על מנגנון הפיצוי להיות בשני ממדי זמן. הראשון על מה שנפגע מעצם הסגירה עד כה, על בסיס פעילות בשנים שקדמו, והשני על סמך הפגיעה המתמשכת העתידית.
- הקפאה גורפת של תשלומי הארנונה ושכר הדירה.
- גיבוש תקציב ממשלתי לקמפיין בילוי וחופשה ישראלית "כחול-לבן", במסגרתו תסבסד המדינה כרטיסי כניסה לשורה של אטרקציות תיירותיות עם זכות למימוש עתידי באופן גמיש. כל שקל שתשקיע המדינה, ישיג תועלת כפולה – חיזוק התיירות בישראל וסיוע בהעלאת המורל של אזרחי ישראל.
- עידוד חברות עסקיות לרכוש חבילות כרטיסים בעבור עובדיהן במחירים מוזלים, למגוון רחב של אטרקציות.
- תיקון חקיקה שיורה על כך שבשנתיים הקרובות, כל גוף ציבורי לא יאשר חופשות עובדים בחו"ל- אלא רק בישראל, בין אם מדובר בכנסים, ימי גיבוש או חופשות מטעם מקום העבודה.
- ביצוע תיקון חקיקה בנושא תשלומי דמי הבראה שיאפשר מימושם בחופשות ובילוי במיזמים בתחום התיירות בארץ.
- תשלומי החל"ת יועברו על ידי המדינה למעסיקים שיתחייבו להחזיר את העובדים לעבודה ולהשלים להם את מלוא שכרם.
- יצירת פלטפורמות משותפות אזוריות – עסקים קטנים ובינוניים שיציגו מודל עסקי משותף של בילוי ו/או לינה יזכו לתמיכה ממשלתית באמצעות מענק עידוד לשיווק.
- הסרת חסמי רגולציה בתחום פיתוח התיירות, מימון ותמיכה ממשלתית לפיתוח, שדרוג או שיפוץ מתקני אטרקציות קיימים.
- הוראה לחברות הביטוח להקפיא את התשלומים או לבצע התאמות נדרשות בפוליסה, וזאת לנוכח התקופה וסגירת העסקים.
- הכנת תוכנית ממשלתית לשיווק ותמיכה בתיירות פנים לשנתיים הקרובות.
על מנת לאפשר לאזרחי ישראל בילוי בטוח, מציעה ההתאחדות להחזיר את הפעילות במתכונת הכוללת בין השאר את הכללים הבאים:
- כמויות האורחים, ומספר הנוכחים בעת ובעונה אחת במתחם יהיו מותאמים להנחיות.
- מתן שירות תוך צמצום המגע עם הלקוחות והתאמת החוויות למציאות המשתנה.
- הדרכות בדבר הצורך בשמירה על ריחוק, שילוט מותאם וחיטוי שוטף של המתקנים.