Site icon IAS

מצייצים מהבית: ספירת הציפורים הגדולה של ישראל חוזרת

ירגזי בחצר בית. צילום דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע

ישראל מפורסמת בהיותה מקום ייחודי בעולם – איזור מעבר למאות מיליונים של  של ציפורים נודדות. אולם, האם אתם מכירים את הציפורים שיש לכם מחוץ לבית? ליד המשרד? ברחוב, בגינה או בפארק? מהבית, בגינה וברחוב: אזרחי ישראל מתגייסים לספירת הציפורים השנתית, בהובלת החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע ×¢"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר.

הספירה תתקיים זו השנה ה-17, בין התאריכים 15 עד 31 בינואר 2022, ולדברי המארגנים, השאיפה היא לשבור את שיא היישובים שדיווחו בשנה שעברה – 242 בסה"כ. בנוסף, השנה צפויים לקחת חלק בספירה גם שבטי צופים וחניכי בני עקיבא, בכל הארץ.

מממצאי הספירה של שנת 2021 עולה, כי המינים המדווחים ביותר היו עורב, צוצלת, יונת-הבית, דרור ומיינה. בחברה להגנת הטבע מציינים כי כל המינים האלה משגשגים בעיקר כתוצאה מפעילות האדם, ולכן נפוצים מאד בתוך ובקרבת יישובים עירוניים וכפריים כאחד. עם זאת, חשוב לנו לדעת גם מה מצב הציפורים שפחות נסמכות על פעילות האדם. "אין ספק, כי בימי הקורונה למדנו להעריך מחדש את הטבע העירוני, את השטחים הפתוחים והירוקים ואת ציוץ הציפורים.

כדי לסייע בשמירה על ציפורי הבר שבחצרות ובגנים, צפויים אלפי ישראלים לדווח על הציפורים שהם רואים בסביבתם הקרובה – מהמרפסת, בגן הציבורי או בשטח פתוח – במטרה לתרום להבנת השינויים והמגמות באוכלוסיות הציפורים בישראל", אומרת ד"ר נירית לביא-אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע.

סופרים ציפורים. צילום דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע

לדברי שלומית ליפשיץ, מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר, המיינה, למשל, היא מין פולש שמקורו בדרום מזרח אסיה, ומאז תחילת הספירות מראה התבססות משמעותית בכל רחבי הארץ. "לפי המדענים שמנתחים את התוצאות, רשימת חמשת המינים הנ"ל השתנתה לעומת העבר – עד שנת 2019 נכלל הבולבול ברשימת חמישה המינים הנפוצים במבט ארצי, ואילו החל משנת 2020 החליפה אותו המיינה, דבר שייתכן ומעיד על שינויים שחלים במערכות האקולוגיות בישובים.

"חשוב מאוד שהשנה נקבל דיווחים רבים, כדי להרחיב את הידע שלנו בנוגע לשינויים בתפוצת המינים. זוהי פעילות חווייתית, לימודית ומגבשת, שכולם יכולים לעשות, גם מי שאינם מומחים בזיהוי ציפורים. היציאה והקרבה לטבע נפלאה למשפחות, לגני ילדים וכפעילות בבתי ספר, ולכל מי שמתעניין בשותפינו בעלי הכנף ומעוניין לתרום ולקחת חלק בתיעוד המידע ברחבי הארץ", היא מוסיפה.

בולבולים בתחנה לחקר הציפורים. צילום דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע

כיצד משתתפים?

1.הכינו את יישומון הדיווח המדעי על תצפיות הציפורים eBird. אפשר להירשם רישום קצר ישירות באתר https://ebird.org/israel/home ולהוריד את היישומון לטלפון החכם לפני שיוצאים לדווח.

2.לימדו כיצד לזהות ציפורים – היכנסו לעמוד 'מראה הציפורים' שלנו על ציפורי הבר שחיות בעיר ממש כאן והיעזרו בתמונות לצורך זיהוי.

3.צאו לחצר הבית או לסביבה הקרובה למשך עשר דקות, התבוננו ונסו לזהות את הציפורים ברדיוס של 100 מטר סביבכם. גם אם זיהיתם רק ציפור אחת או שתיים – זו תצפית חשובה.

4.דווחו את התצפית ב- eBird, מומלץ להקפיד על השימוש ביישומון כי הוא גם יודע לעדכן את המדענים על המיקום הפיסי של התצפית. הדיווח באמצעות האפליקציה מעביר את המידע ישירות למאגר מידע עולמי לטובת מחקרים על ציפורי ישראל והעולם.

בהרחבה על הפעילות והמיזם: באתר החברה להגנת הטבע, בקישור הזה.

Exit mobile version