וועדת הכלכלה דנה היום (ד') בנושא מצוקת מורי הדרך. "יותר טוב לנו לחיות עם קורונה מאשר למות מרעב", את הדברים סיפרה מורת דרך ואם לארבעה ילדים לחברי ועדת הכלכלה; בתום הדיון דרשה הוועדה ממשרד התיירות לעודד תיירות פנים, וקראה לאוצר לקדם תוספת תקציב למשרד התיירות לשם כך
יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל שהשתתף היום בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת שלח מכתב דחוף לחבר הכנסת יעקב מרגי, יו"ר הוועדה: "התשובות שקיבלתם מהפקידות הממונה למול המצוקה שנשמעה היום בוועדה צריכה להדיר שינה מעיני כולנו."
פתאל הוסיף במכתב: " אני מצטער ומתנצל למסור לך את האכזבה מהדיון היום בוועדה. לא מדובר רק במצוקה האישית של מורי הדרך, עליה אין צורך להכביר מילים מעבר למה שהוצג. מורי הדרך מהווים תשתית אנושית קריטית לענף כלכלי מהחשובים ביותר בישראל. התיירות לישראל מהווה ענף היצוא השישי בגודלו בכלכלת המדינה.
חצי שנה ויותר לאחר פרוץ המשבר ונציגי הממשלה לא היססו לדווח לוועדה שהם 'בשיח בין משרדי' בנושא ואין תוכנית תקציבית ופעולות ממשיות. כל המילים שנאמרו מצד אגף התקציבים במשרד האוצר היו ריקות מתוכן, כוונה ואפשרות קלושה לתקציבים ופעולה. ייאמר מיד, אגף התקציבים במשרד האוצר חושב שתקציבים לענף התיירות ובכלל זה מורי הדרך, הינם בזבוז מיותר של כספי הציבור. משרד התיירות נמצא במצוקה מול האוצר והניסיון לדרוש ממנו פתרונות מול היד הקפוצה של האוצר חוטא לאפשרות כי יינתן מענה. אם עד היום אין עדיין תוכנית תקציבים ונוהל הוצאה מן הכוח אל הפועל, לא יהיה זה מופרך להניח כי המילים והכוונות יישארו בגדר מילים בעלמא.
לשכת מארגני תיירות לישראל הינה ארגון המעסיקים החתום על ההסכם הקיבוצי עם מורי הדרך ובכל זאת לא מצאתם לנכון להיעתר לבקשת זכות הדיבור שלנו. אני סבור כי טעיתם בשיקול הדעת. אתה, אדוני יו"ר הועדה, מודע יותר מכל אחד אחר לכשל המתמשך בין המילים וההצהרות לכוונות ומעשים מצד אגף התקציבים באוצר. יותר מכך על נקיטת מדיניות פעולה שלעיתים מתעלמת מכוונות הכנסת והממשלה.
העדר 'חדר המצב' עליו אתה מדבר מתחילת המשבר מאפשר כשלים כולל המצוקה הקיומית למורי הדרך. תקציבים שיכולים להיות מתאימים לתוכנית והצלת מורי הדרך קיימים כבר בהחלטות שהתקבלו.
אין זה מקרה שיש פער שערורייתי בין תקציבים שאושרו בכנסת לטיפול במשבר לבין מה שנוצל בפועל ע״י משרד האוצר ואגף התקציבים. ליווי מחייב במתכונת "חדר המצב" עליו אתה מדבר היו מונעים את כשלים ומחדלים ביניהם גם מצוקתם של מורי הדרך בכל המגזרים .
מורי הדרך הינם עובדים שכירים של מארגני התיירות הנכנסת על בסיס העסקה יומית לא קבועה, הינם חלק מהמערך המקצועי שמפעילים מארגני התיירות הנכנסת לישראל המניב למדינת ישראל למעלה מ-8 מיליארדי שקלים בשנים נטולי קורונה. אנו תקווה כי לא תניח לנושא עד שיתקבלו תשובות ותוכניות מעשיות."