"באב אל ואד, לנצח שמור נא את שמותינו, שיירות פרצו בדרך אל העיר…", שורות השיר המצמרר שכתב חיים גורי, מוטבעות על כותל המבנה של מרכז המבקרים החדש באתר לאומי חאן שער הגיא, שהביקור בו היה מרגש עד דמעות. הייתי מרותקת לסיפורים האנושיים ומעשי הגבורה, של אנשים 'רגילים', שבמו ידיהם תרמו לניצחון במלחמת העצמאות. האתר, שפותח בהשקעה של מיליוני שקלים, מנוהל על ידי רשות הטבע והגנים ומנציח את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה, במלחמת העצמאות. האתר נחנך רשמית באופן סמלי בכ"ט (29) בנובמבר השנה למען לוחמי הפלמ"ח שעודם בחיים וחיכו לחנוכתו בכיליון עיניים. בחודשים הקרובים, עם השלמת הפיתוח וההיערכות, ייפתח גם לציבור הרחב.
את ההחלטה להקדיש את האתר הלאומי חאן שער הגיא, שהוכרז כבר לפני עשרות שנים (שנת 79), לזכרם ופועלם של מבקיעי הדרך הנצורה לירושלים במלחמת העצמאות, קיבל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפני כשלוש שנים. מאז ובהתאם להחלטה זו החלה רשות הטבע והגנים בקידום עבודות תשתית ופיתוח מקיפות, שכללו השלמת והסדרת אזור חניה ושבילי הליכה למבקרים, חיזוק ושיפוץ המבנים, טיפוח נופי וכן הקמת מרכז מורשת מרשים וחווייתי, עם מייצגים ותכנים מיוחדים המותאמים לייעודו. זאת בהובלת ובמימון משרד ראש הממשלה, משרד ירושלים ומורשת ובשיתוף אנשי התוכן של רשות הטבע והגנים, עמותת דור הפלמ"ח ובני משפחותיהם וכן חברת בריז קריאייטיב, המתמחה בהקמת מרכזי המבקרים ונבחרה לבצע את הפרויקט.
מרכז המורשת החדש
מרכז המורשת החדש מאפשר למבקרים בו להיחשף ולהכיר מקרוב ובאופן חוויתי ועוצמתי, את מורשת הקרבות בדרך לירושלים ואת סיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ"ח האמיצים, ביחד עם מלווי השיירות, חלקם אזרחים, שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה. מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך 5 תחנות מרכזיות בהן: מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, עמדת דרך, עמדת אלחוט, עמדת אספקה, תחנה חווייתית המדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה ומיצג סיום, בו המבקרים גם יוכלו לבחון את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים. הפעילות בתחנות הינה אינטראקטיבית בחלקה, באמצעות דיסקיות המחולקות לכל מבקר בכניסה, ובסוף משמשות אותו גם לבחירת ערך החשוב לו, שיתלה על לוח הערכים שבאתר.
סיפור שער הגיא והחאן
שער הגיא, הידוע גם בשמו בערבית "באב אל ואד", בדרך המובילה מיפו לירושלים, היה לאורך שנים שלפני קום המדינה, וגם במהלך מלחמת העצמאות, ציר אסטרטגי חשוב מעצם היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסים. בזכות מאפייניו, הצליחו הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה, להציב מארבים ולפגע בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. במהלך מלחמת העצמאות התקבלה החלטה בקרב המפקדים, להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו והמטרה הושגה בזכות לוחמי הפלמ"ח, שהובילו את הלחימה.
החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19, כאשר החאן שימש כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. המבנים בחאן שער הגיא הוכרזו כאתר לאומי החל משנת 1979. לאורך השנים היה ניתן לראות בו רק משוריינים, זכר לקרבות מערכות ישראל, והוא לא זכה לביקורים רבים, בין היתר בגלל בעיית נגישות תחבורתית. בעקבות החלטת הממשלה להקדיש את המקום לזכרם ופועלם של מבקיעי הדרך הנצורה לירושלים במלחמת העצמאות, הושג התקציב הנדרש וסומנה המטרה והדרך לשדרוג האתר והקמת מרכז המבקרים.