מוזיאון אגם לאמנות, המוקדש כולו ליצירתו של יעקב אגם, נפתח מחדש לקהל הרחב. המוזיאון, יוזמה משותפת של עיריית ראשון לציון והאמן יעקב אגם – המוכר בעולם כאבי התנועה הקינטית, מציג יצירות פורצות דרך משישה עשורים, אשר הוצגו בעבר במוזיאונים נחשבים ובאוספים חשובים מסביב לעולם. האמנות של אגם מרתקת צופים מכל הגילאים, מפעוטות סקרנים ועד מקצועני אמנות. אגם עושה שימוש במגוון מדיה: פיסול וציור שמשנים צורה, ציורי תבליט פולימורפיים, יצירות דיגיטליות אינטראקטיביות, חפצים ומיצבים.
גם כיום ממשיך אגם לחדש, בשאיפה לבסס את המוזיאון, מהיחידים בעולם המוקדש לאמנות קינטית, כמרכז לתפיסת העולם האמנותית שמפעילה אותו ולמתודולוגית החינוך החזותית זוכת הפרסים שלו. מוזיאון אגם מאפשר לראות "מעבר לנראה" ולחוות אמנות שמשקפת מציאות כ"תנועה תמידית", שלא ניתן לייצג אותה כתמונה בודדת, מציאות אשר המאפיין הקבוע היחיד שלה הוא שינוי. כל מבקר מוזמן לחקור ולתקשר עם העבודות בעלות הממדים הרבים והמשתנים, ולשקוע במה שהאמן קורא לו "המימד הרביעי" – מימד המכיל זמן, תנועה, שינוי ואת הבלתי צפוי.
המוזיאון עוצב על ידי האדריכל דוד נופר, ומשתרע על פני כ-3,200 מ"ר, המוקדשים לתערוכות ומציעים גם ארכיטקטורה מורכבת, ומרחב מדיטטיבי מעורר השראה. ברחבת הכניסה, בלובי ובאולם המרכזי, ניצבים "עמודי כלילה", ע"ש רעייתו המנוחה של האמן, תרומת משפחת כדר וקרן נעמי. המיצב כולל עשרים ותשעה עמודים, אשר מטשטשים את הגבול בין פנים לבין חוץ. הצופים משוטטים בתוך סביבה מפוסלת מרהיבה, חווים סימפוניה ויזואלית מרתקת, כאשר כל צעד וכל מבט חושפים מוטיבים.
על המרפסת הפנימית בבנין מוצג ה"פנורמגאם" על שלל צבעיו – ציור תבליט באורך 22 מטרים, שהוצג במקור במוזיאון גוגנהיים בניו יורק, בתערוכה ההיסטורית של אגם ב-1980. בהליכה לאורך הקירות המפותלים, יגלו המבקרים קשת צבעונית מרהיבה הפורצת מתוך לובן ורוגע ובהמשך מתפוגגת.
באולם החוויה – חלל המדיה הרב-בימתי הנמצא במתחם, יתקיימו שלל אירועים, כמו תערוכות, הופעות, הרצאות ומיצגים, הנמצאים בדיאלוג עם חזונו של האמן. בנוסף, יארח המוזיאון כנסים סמינרים וסיורים, כמו גם פעילויות וסדנאות יצירתיות לכל הגילאים ובמגוון שפות.
יעקב אגם, אבי התנועה הקינטית ומהאמנים המובילים במאה העשרים, נולד ב-1928 למשפחה עם מסורת יהודית חזקה. כבנו של רב, חילק אגם את זמנו בין ה"מלמד" שלו, אשר הכיר לו את הדיבר השני: "לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל, וְכָל-תְּמוּנָה", לבין לימוד מהטבע, שם דיונות החול של ראשון לציון, המשתנות תדיר עם משבי הרוח, עוררו בו השראה לציורים המשתנים אף הם. כצעיר שאפתן למד אגם ב"בצלאל" בירושלים תחת הדרכתו של מרדכי ארדון, ומשם המשיך לציריך ולמד אצל יוהנס איטן. עם זאת, אגם מעגן את הפילוסופיה האמנותית שלו בשורשיו הרוחניים היהודים, ולא בלימוד תיאוריות מופשטות.
תערוכת היחיד פורצת הדרך של אגם שהתקיימה ב-1953 בגלריית קרייבן בפריז, הייתה יריית הפתיחה לתנועה הקינטית. לראשונה בתולדות האמנות, הוצגו ציורים מודולריים אשר ביטאו את המציאות הדינאמית והבלתי צפויה, ואפשרו השתתפות פעילה של הצופה. מאז שנות ה- 50, יצירותיו נמצאות באוספים חשובים, הוצגו בתערוכות ובמוזיאונים החשובים בעולם, ביניהן המוזיאון לאמנות מודרנית MoMA וכן הגוגנהיים בניו יורק, ומרכז פומפידו בפריז – שם סלון אגם מופיע ברשימת יצירות המופת של האוסף.
עבודות של אגם מוצבות גם באתרים מפורסמים, כגון ארמון האליזה בפריז, הבית הלבן בוושינגטון, ופסליו הסביבתיים מתנוססים בערים רבות וביניהן ניו יורק, מיאמי, בואנוס איירס, טוקיו, פריז וטאייפה. בישראל, אגם מפורסם בזכות המזרקה "מים ואש" שהוצבה בעבר בכיכר דיזנגוף בתל אביב, והחזית הצבעונית של מלון דן הפונה לטיילת. עבודותיו מוצגות בבית הנשיא ובסמוך לרחבת הכותל המערבי, כמו גם במוזיאון ישראל ובמוזיאון תל אביב, שם עבודתו הגדולה "קצב הזמן" מקבלת את פני המבקרים בכניסה.
שעות פעילות המוזיאון:
שני – שבת 14:00-140:00
טלפון: 03-5555900
אתר: www.yama.co.il