Site icon IAS

דאגה גוברת ב-FAA מפני התלקחות סוללות ליתיום בטיסות

סוללות ליתיום בטיסות. צילום freepik

ממש לפני היציאה לחופשות חג המולד של מיליוני נוסעים,  מינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב (FAA) מעלה חששות לגבי סיכון גובר החבוי במטען של נוסעים רבים: סוללות ליתיום, שנמצאות לעתים קרובות במכשירים בשימוש יומיומי כמו מחשבים, טלפונים סלולריים ואפילו מברשות שיניים חשמליות. סוללות הליתיום עלולות להתלקח אם הן ניזוקות או מתחממות יתר על המידה.

נתונים עדכניים של ה-FAA מראים עד כמה הנושא חמור. סוללות ליתיום שהובלו כמטען במטוסים או בכבודת הנוסעים היו מעורבות ב-579 תאונות בתעשיית התעופה בין ה-3 במרץ 2006 ל-5 בנובמבר 2024. רק ב-11 החודשים הראשונים של 2024 נרשמו 69 מקרים לעומת 16 מקרים ב-2015.

בחודש שעבר פונתה טיסת סאות'ווסט איירליינס בדנבר לאחר שסוללת ליתיום בטלפון נייד עלתה באש. גם מטוס אמריקן איירליינס מסן פרנסיסקו למיאמי נאלץ לבצע נחיתת חירום, בחודש יולי, לאחר סוללת ליתיום במחשב נייד של נוסע עלתה באש.

"כל שריפה בגובה 30,000 רגל היא בלתי מתקבלת על הדעת", אמר מומחה תעופה ובסקר שנערך לאחרונה ביותר מ-800 דיילים/יות גילה ש-87% מהם מודאגים מאוד מהמצב. רבים מהם קראו למדיניות חזקה יותר של חברות התעופה כדי לעצור ולצמצם אירועים מסוג זה.

קריאת ה-FAA להגברת המודעות: ה-FAA אסרה זה מכבר על הובלת סוללות ליתיום בכבודה שנשלחת לבטן המטוס. מומלץ לנוסעים לכלול מוצרי אלקטרוניקה עם סוללות ליתיום בתיקי היד, כגון טאבלטים, מחשבים ניידים וטלפונים סלולריים. במקרה של שריפה או התחממות יתר, הדבר מאפשר לצוות תא הנוסעים לפעול במהירות. בנוסף, מומלץ לנוסעים לפקוח עין על המכשירים האלקטרוניים שלהם בזמן טיסה ולהודיע ​​לצוות מיד אם הם רואים סימפטומים כלשהם של נזק לסוללה, כגון בליטות, שינוי צבע או חום קיצוני. עם זאת, על פי סקר של UL Standards & Engagement רק 27% מהנוסעים דיווחו שבדקו מטענים ניידים, ועוד 27% אמרו שהם בדקו סיגריות אלקטרוניות.

הכשרת הצוות נותרה מרכיב קריטי במניעה או בניהול שריפות של סוללות ליתיום. בעוד תקריות של סוללות עדיין נדירות יחסית למיליוני הטיסות שנערכות מדי שנה, ה-FAA מזהירה כי התדירות הגוברת של אירועים כאלה מדאיגה. דו"ח משנת 2024 של UL Standards מצא כי תקריות הקשורות לסוללות עלו ב-28% בחמש השנים האחרונות, עם עלייה בולטת בתקריות הקשורות לסיגריות אלקטרוניות, מטענים חשמליים ומחשבים ניידים.

ככל שמתקרב עומס הנסיעות בחגים, גם חברות התעופה וגם הנוסעים חייבים לשמור על ערנות. האזהרה של ה-FAA ברורה: יש צורך במודעות רבה יותר והקפדה על פרוטוקולי בטיחות כדי לשמור על בטיחות הנוסעים בגובה 30,000 רגל.

נוסעים ממתינים בעמדות הצ'ק אין בנתב"ג. צילום עוזי בכר

הנחיות חברת אל על

מותר להעלות למטוס את רוב סוגי הסוללות הרווחות בשימוש צרכני, ואת המכשירים האלקטרוניים לשימוש אישי המופעלים על-ידי סוללות. יש להגן על סוללות רזרביות מפני נזק וקצר. יש לוודא כי מכשירים המופעלים בסוללות לא יופעלו באופן לא מכוון ויפיצו חום.

לא ניתן לשלוח סוללות ליתיום לבטן המטוס, למעט: מכשירים חשמליים עם סוללות ליתיום שלא ניתנות לשליפה מהמכשיר ולא ניתן לאחסן בתא הנוסעים בגלל גודל פיזי יאוחסנו בבטן המטוס בתנאים הבאים:

*יש לוודא כי המכשיר כבוי לחלוטין ומוגן מפני הפעלה מקרית.

*יש להגן על המכשיר מפגיעה חיצונית.

*אין לאחסן מכשיר חשמלי יחד עם חומרים דליקים (כמו ספריי לשיער וכו').

*סוללות ליתיום רזרביות (הן מסוג ליתיום מתכת והן מסוג ליתיום-יון/פולימר) אסורות לשליחה לבטן המטוס – כולל מטענים ניידים.
מכשירים חשמליים על סוללות ליתיום הניתנות לשליפה: את הסוללה יש לקחת לתא הנוסעים. את המכשיר ניתן לשלוח לבטן המטוס.

*יתר סוגי הסוללות (המופיעות מעלה) ניתנים להטסה בבטן המטוס. יש להגן על הסוללות מפני נזק וקצר או להתקינן בתוך מכשיר. יש להגן על מכשירים המופעלים על-ידי סוללות מפני הפעלה לא מכוונת – במיוחד כאלה בעלי חלקים נעים או שעלולים להתחמם.

איך ניתן לקבוע את דירוג הוואט-שעה (Wh) של סוללה?
כדי לקבוע את דירוג הוואט-שעה יש להכפיל את הוולטים (V) באמפר-שעה (Ah), לדוגמה: סוללה של 12 וולט בהספק של 8 אמפר-שעה תהיה בעלת דירוג של 96 ואט-שעה (96=12×8). עבור מיליאמפר-שעה (mAh) יש להכפיל בוולטים ולחלק ב-1000.

האם מספר הסוללות שניתן להעלות למטוס מוגבל?
כן. מותר להטיס עד 20 סוללות רזרבה בקיבולת של פחות מ-100Wh כאשר הן מבודדות או באריזתן המקורית, ורק בתא הנוסעים.
מותר להטיס עד 15 מכשירים אלקטרוניים המכילים סוללות ליתיום-יון שקיבולן מתחת 100Wh, ורק בתא הנוסעים.
סוללות הליתיום-יון הגדולות יותר (160-100 ואט-שעה לסוללה) מוגבלות לשתי סוללות לנוסע.

הנחיות חברת ישראייר

הטסה של כלי רכב המונעים על ידי סוללות אסורה בהחלט, לא בבטן המטוס ולא בכבודת היד. הטסת מחשבים ניידים וטאבלטים בכבודת בטן המטוס אסורה, ניתן בכבודת היד למטוס.

הנחיות חברת ארקיע

מטעמי בטיחות וביטחון, חל איסור לשאת חומרים ו / או חפצים מסוכנים למטוס, בכבודה או על גוף הנוסע, כגון: חומרים מעכלים (כגון חומצות, סוללות רטובות ומצברים רטובים).

Exit mobile version