Site icon IAS

רשות נחל הירקון מזמינה לספירת הציפורים הגדולה בפארק ראש ציפור

שחף אגמים. צילום יובל בנימיני, באדיבות גני יהושע

נחל הירקון, המשתרע לאורך 27.5 ק"מ, מהווה מוקד משיכה לחובבי צפרות וצילום, במיוחד בעונת החורף. ישראל נמצאת בנקודת חיבור בין יבשות ובכך הופכת את הנחל לתחנת עצירה חשובה למינים הנודדים מצפון כדור הארץ. את מגוון הציפורים ועופות המים ניתן לראות בנוחות רבה, קרוב לבית, לאורך גדות הנחל, הן באזורים האורבניים והן בקטעים בעלי האופי הפראי במעלה הנחל.

במפגש הנחלים איילון וירקון, מסתתר אחד המקומות הקסומים בלב המטרופולין תל אביב – פארק ראש ציפור, אשר זכה לשמו בזכות צורתו הייחודית הנראית ממבט-על כראש ציפור, בנוסף להיותו מוקד צפרות. הפארק מנוהל ומתוחזק על ידי חברת גני יהושע מטעם עיריית תל אביב וקק"ל, ומשתרע על פני 32 דונם של שטחים ירוקים, בהם המבקרים יכולים להתבונן בעולם הטבע העשיר של הנחל, מבלי להפריע לשגרת החיים של בעלי החיים, דרך מסתורי תצפית מיוחדים.

המיקום האסטרטגי במפגש הנחלים והמגוון הביולוגי העשיר, הופכים את הפארק למוקד משיכה לציפורים רבות ולאתר אידיאלי להשתתפות בספירת הציפורים הגדולה.

הצטרפו לספירת הציפורים הגדולה: בין התאריכים 31-15 בינואר תתקיים ספירת הציפורים השנתית בפעם ה-20. מטרת הספירה היא יצירת בסיס נתונים רב שנתי, שבעזרתו אפשר לזהות מגמות ושינויים בתפוצה של מיני ציפורים בערים ובאזורים מיושבים בארץ. הנתונים משמשים למחקר מדעי ולקידום מיזמים להגנה על ציפורים בארץ.

במסגרת ספירת הציפורים, המנוהלת על ידי המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט אוניברסיטת תל אביב, החברה להגנת הטבע והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר, מוזמן הציבור הרחב בכל רחבי הארץ לתעד ולדווח על מיני הציפורים הנצפים באזור מגוריהם – מחוץ לבית או למשרד, ברחוב, בגינה, בכיכר או בפארק. ההשתתפות פשוטה ומתאימה לכולם – גם למי שאינו מומחה לצפרות. כל מה שנדרש הוא 10 דקות, טלפון חכם ורצון לתרום למדע האזרחי.

מדריך הציפורים של רשות נחל הירקון: רשות נחל הירקון מזמינה אתכם להגיע, להנות מעולמם הקסום של בעלי הכנף, ולהשתתף במיזם הנפלא. כדי להכין אתכם לספירת הציפורים, הנה מדריך מקוצר למינים השונים, אותם ניתן לפגוש בפארק ראש הציפור ולאורך נחל הירקון:

דיירי הקבע של נחל הירקון (מקננים בישראל)

סופית: נפוצה מאוד בבתי גידול לחים, צבעה אפור-חום עם פס לבן לאורך צידי הגוף. המצח והמקור אדומים וקצה המקור צהוב. רגליה החזקות מאפשרות לה להלך בגדות הנחל ובסבך הקנים, שם היא לרוב מסתתרת.

אנפת לילה: כשמה, פעילה בעיקר בשעות הערב והלילה. בשעות היום אפשר לראות אותה מנמנמת על עצים סמוך למים כשצווארה מכווץ וצלליתה גוצית.

פרפור עקוד: ישראל בורכה ב- 3 מיני שלדגים, כשכל אחד מהם הגיע מיבשת אחרת. הפרפור, שלדג גדול יחסית בצבעי שחור לבן המזכירים את דוגמת הזברה, הגיע מיבשת אפריקה. נחשב לשיאן ישראל בצלילה מגובה רב ובשעות הערב והבוקר אפשר לראותו מרחף מעל הנחל וצולל לתוך המים בעקבותיו של דג. נפוץ סביב גדות הנחל.

שלדג לבן חזה: נפוץ באסיה, נחשב לאחת הציפורים הססגוניות ביותר על גדות הירקון. צבעו הכחול והנדיר נוצר בזכות מבנה מיוחד של הנוצות. חי היטב גם בסביבה עירונית.

בז מצוי: דורס היום הנפוץ ביותר באזור גוש דן. ראייתו מעולה והוא מאתר את טרפו מגובה רב – חרקים, זוחלים ויונקים קטנים.

ברכיה: הברווז הנפוץ ביותר באזור. ראש הזכר ירוק בוהק וקשה לטעות בזיהויו. הנקבה מנומרת בגוונים חומים ולשניהם כתם נוצות בולט בצבעי כחול-סגול, המכונה דגל, בחלק האחורי של הכנפיים. אפשר למצוא אותם בעיקר באזור שבע טחנות ולאורך הירקון.

לבנית קטנה: הלבנית קלה לזיהוי בתקופת האביב בזכות נוצת קישוט לבנה שמעטרת את עורפה גובהה של הלבנית הקטנה כחצי מטר (של הגדולה כמטר). הלבנית הקטנה מקננת בשיחים ובעצים צפופים בקרבת הירקון. בשעות היום אפשר לראותה מהלכת על גדות הנחל.

"אורחי קבע" בנחל (מינים פולשים)

יאורית מצרית: עוף מים גדול ומוצק ונחשב לאחד הפולשים הנפוצים בארץ. צבעו חום כתום וכנפיו מוכתמות גם במקטעים לבנים, שחורים וירוקים.

מיינה מצויה: מקורה בהודו. הציפור הפולשת הנפוצה ביותר בפארקים לאורך הירקון. היא פעילה בין העצים וגם על מדשאות ושבילים בכל חלקיו. המיינה חיה בלהקות קטנות וקלה לזיהוי בזכות צלליות העין הצהובות שלה.

דררה: תוכי שהתאקלם היטב והתפשט בכל רחבי הארץ.

ציפורי חורף

ישנם מיני ציפורים שנשארים בארץ בחודשי החורף וישובו באביב לאתרי הקינון בחלקו הצפוני של כדור הארץ:

שלדג גמדי: מקורו באירופה, מין השלדג היחידי שאינו מקנן בישראל, וקטן לעומת האחרים. אורכו אינו עולה על עשרים ס"מ, כשרבע מהם שייכים למקור הגדול שהופך אותו לדייג מצטיין. בדרך כלל הוא אורב לטרפו בעמידה על שיח או ענף קרובים למים וצולל במהירות בעקבותיו.

אנפה אפורה: אולי העוף הגדול ביותר ששוכן בחורף באופן כמעט קבוע בנחל. מוטת כנפיה יכולה להגיע לכשני מטרים. מעופה אטי, קולה צרוד ובדרך כלל – מחוץ לשעות הפעילות ניתן לראות אותה עומדת בצמרות עצי האקליפטוס, גבוה מעל שאר הציפורים .

קורמורן גדול: בעל צוואר ארוך ועבה ומקור חזק שסופו מעוקל כלפי מטה. צבע הבוגר בחורף שחור. צולל במים על מנת לתפוס דגים ובצאתו מהמים פורש את כנפיו כדי ליבשן בשמש (ולספק לצלמים תמונה מרהיבה!)

שחף אגמים: בחורף נפוץ מאוד בסביבות הנחל. ניתן לראות בתקופה זו להקות של 300-400 פרטים.

לבנית גדולה: בעלת רגליים וצוואר ארוכים. לבנה, צבעי המקור צהוב בחורף ושחור בקיץ ורגליה בצבע שחור. הלבנית הגדולה חורפת בישראל ולא מקננת.

* שעות תצפית מומלצות: בין 7:00 ל-10:00 בבוקר, כשהציפורים פעילות במיוחד בחיפוש אחר מזון.

* ציוד נדרש לספירת הציפורים: משקפת / אפליקציות eBird (לדיווח) ו-Merlin (לזיהוי ציפורים) / מים ומצלמה.

* כניסה: חינם

* מידע נוסף על ספירת הציפורים הגדולה: מדריך לזיהוי ציפורים; משחקים וחידונים; הנחיות איך סופרים ומדווחים על ציפורים; מידע והדרכות לשימוש באפליקציה; קישורים לקבוצות ועוד

ותייגו אותנו ברשתות חברתיות @yarkonriver

Exit mobile version