משרד התיירות הקים קרן שתתמוך בקיום כנסים בינלאומיים בישראל באמצעות נוהל המפורסם בימים אלה באתר המשרד. הקרן, שמתוקצבת בשלב הראשון ב-15 מיליון ₪, תפצה את מארגני כנסים על עלויות הפרסום והשיווק של הכנס (הנאמדות בכ-20% מעלות הכנס ועשויות להגיע למאות אלפי דולרים), במידה שיבוטל בעקבות סיבות בלתי צפויות.
יצוין כי רשת הביטחון נותנת מענה להשקעה בפרסום ושיווק שמתחילה זמן רב לפני הכנס עצמו ולא ניתן לקבל עבורה החזר במידה שהכנס אינו מתקיים, לעומת אפשרות לבטל הזמנות בחברות תעופה ובבתי מלון שבוצעו לטובת הכנס.
תיירות הכנסים היא חיונית לכלכלת ישראל, נחשבת לרווחית ביותר ובעלת השפעה רבה על תדמית ישראל בעולם. נישה זו מאופיינת בתכנון ארוך טווח של החברות המשתתפות. היעדר ערבויות ורשת ביטחון של גורמים ממשלתיים לקיום כנסים, מהווה כיום חסם משמעותי לקיומם של כנסים, לאור ההשקעה הגדולה מאוד הנדרשת מגופים המעוניינים לקיים כנס. במשרד התיירות מאמינים כי מהלך זה יפחית את חשש מארגני הכנסים בכל הקשור לאובדן השקעה עקב אירועים ביטחוניים ואחרים.
שר התיירות, יריב לוין: "מרכיב חיוני בעידוד תיירות לישראל בכלל ובעידוד עריכת כנסים בישראל בפרט, הוא מתן רשת ביטחון למארגנים במקרה של צורך בדחייה או ביטול של כנס בשל אירוע ביטחוני. לאחר שבמשך שנים לא ניתן מענה לחסם משמעותי זה, שפגע קשות בתיירות הנכנסת, מבצע המשרד צעד ראשון וחשוב עם הסדרת רשת ביטחון לפיצוי כספי במקרה של ביטול כנסים. זהו חלק מחבילת צעדים שבכוונתי להוביל על מנת לייצר ודאות וביטחון עסקי מוגבר לכל העוסקים בענף"
כמו כן קיומם של כנסים בישראל נותן ערך מוסף, בהיותם של מארגני הכנסים והמשתתפים, בדרך כלל, מובילי דעת קהל, ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יחסית ובעת ביקורם בארץ הם נוטים לצרוך מגוון שירותי תיירות בהיקף רחב, לרבות סיורים מודרכים.
מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי: תיירות הכנסים היא תחום מתפתח ששוויו מוערך ב-12 מיליארד דולר. מיליוני אנשים משתתפים בכ-12,000 כנסים בינלאומיים מדי שנה וזה פוטנציאל עצום. אנחנו מאמינים כי הקמת רשת הביטחון תחזיר את ישראל למפת הכנסים הבינלאומיים. השילוב בין אתרי התיירות הפופולריים, המקומות הקדושים בארץ, בנוסף למובילות האקדמית והפיתוח הטכנולוגי והחקלאי – הופכים את ישראל ליעד אידיאלי לקיום כנסים.
עד שנות ה-90 הייתה ישראל יעד מבוקש לכנסים. בשנת 1997 ישראל אף דורגה במקום ה-7 בעולם באירוח כנסים בינלאומיים, בעיקר בתחומי הרפואה והמדע. בשנות ה-90 ישראל אירחה למעלה מ-40 כנסים בינלאומיים בשנה, ברחבי הארץ ובייחוד בירושלים. בתחילת שנות ה-2000 עם פרוץ האינתיפאדה בוטלו רוב הכנסים שתוכננו להתקיים בישראל. בהמשך לכך, מארגני הכנסים החשובים בעולם למעשה וויתרו על ישראל כיעד אפשרי לקיום כנסים.
נתונים על תיירות הכנסים בעולם (לשנת 2013 מקור ICCA– International Congress and Convention Association):
מספר הכנסים המתקיימים ברחבי העולם בשנה מוערך ב-24,000. כמחצית הם כנסים בינ"ל. מרבית הכנסים עוסקים ברפואה, מדע, תחומי מחקר אחרים באקדמיה, ארגוני מסחר, גופים מקצועיים וארגונים חברתיים. תייר כנסים מוציא פי 3 יותר כספים מאשר תייר רגיל, בזמן שהותו במדינה המארחת את הכנס, ובסה"כ כ-2000$-3000$ בממוצע. המדינות המובילות בתיירות הכנסים הינן ארצות הברית, גרמניה וספרד. מספר המשתתפים בכנסים ב-2013 מוערך ב-4,596,559 אנשים. הוצאות המשתתפים בכנסים הבינ"ל עומדות על 11.7 מיליארד דולר.