היום נחנך אתר המורשת הלאומי חדש בעיר תל אביב-יפו- "שביל העצמאות". השביל הינו מיזם משותף של משרד התיירות, משרד ירושלים ומורשת ועיריית תל אביב-יפו, והוא מהווה מסלול הליכה מעגלי באורך קילומטר אחד, העשוי מפליז מוזהב המרוצף בתאורה ייחודית שתאפשר גם סיורים ליליים.
"שביל העצמאות"
השביל מתחיל בקיוסק הראשון בשדרות רוטשילד ועובר דרך 10 אבני דרך היסטוריות הקשורות להקמת העיר העברית הראשונה והקמת מדינת ישראל, ביניהן מזרקת הפסיפס על תולדות יפו שיצר נחום גוטמן, בית עקיבא ויס מייסד אחוזת בית, הגימנסיה העברית הרצליה, בית הכנסת הגדול, מוזיאון ההגנה, בנק ישראל, אנדרטת מייסדי העיר, פסל דיזינגוף ובית העצמאות , ביתו של דיזינגוף שבו התקיים ביום ה' באייר תש"ח הטקס ההיסטורי, במהלכו הקריא דוד בן גוריון את המסמך המכונן של מדינת ישראל – מגילת העצמאות. בכך נשלם המעגל- במקום בו נוסדה העיר העברית כוננה כעבור ארבעה עשורים המדינה העברית. ההליכה בשביל תתבצע בעזרת מפות ב-8 שפות ומערך הדרכה נרחב. השביל ייפתח לקהל הרחב ביום העצמאות הקרוב.
זאב אלקין, שר ירושלים ומורשת: "שביל העצמאות הוא סימן ליום ההולדת של המדינה. עצמאות זה לא רק מוסיקה, ריקודים, זיקוקים ומנגל. המרכיב החשוב ביום העצמאות הוא ההיסטוריה. כיצד הגענו עד הלום. אנחנו במשרד ירושלים ומורשת מאוד שמחים להיות שותפים בפרויקט הזה, שמראה לציבור איך ואיפה הכול התחיל. אני שמח לבשר שבקרוב בית העצמאות יצא לשיפוץ נרחב ויעבור מתיחת פנים אשר תתאים אותו לכמות מבקרים גדולה יותר מהיום. מהיום, בכל שנה נספר את הסיפור הציוני מראשיתו. יום עצמאות שמח!".
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו אמר כי, במקום זה התרחשו שני ניסים גדולים של התנועה הציונית: הקמת המדינה העברית והקמת העיר העברית וחנוכת שביל העצמאות ביום העצמאות ה-70 למדינה היא הזדמנות להזכיר סיפור היסטורי שרבים מדי לא יודעים והוא סיפור תרומתה האדירה של תל אביב להקמת המדינה. "בארבעת העשורים שהובילו בין הקמת העיר העברית ב-1909, להקמת המדינה העברית ב-1948, כוננו בעיר תל אביב מוסדות רבים של המדינה שבדרך: כאן החיה היישוב את שפת עברו והפך את העברית לשפת היום יום. כאן ברא דפוסים חדשים, מודרניים ודמוקרטיים של חיים קהילתיים יהודיים ומיסד אורח חיים חופשי של פתיחות וסובלנות. כאן הוקם המרכז העירוני, המסחרי והתעשייתי החיוני – שבלעדיו לא הייתה מתאפשרת התפתחות הישוב היהודי החדש בארץ ישראל. כאן גם קמו ארגוני המרי העברי, שהביאו לקיצו של המנדט הבריטי בארץ ישראל. מן הרגע הראשון היה יעודה של תל אביב להיות יותר מעוד ישוב בארץ; מראשיתה הייתה ניסוי – הניסוי החשוב ביותר בתולדות העם היהודי מאז צאתו לגלות לפני 2000 שנה, כמו שקרא לה ראש העיר הראשון מאיר דיזנגוף: ניסוי הניהול העצמי היהודי – כצעד ראשון לחידוש הריבונות היהודית במולדתו."
אמיר הלוי, מנכ"ל משרד התיירות: "משרד התיירות גאה להיות שותף בפרויקט שביל העצמאות, המצטרף לשבילים דומים בעולם ובמיוחד בארה?ב – בוסטון, פילדלפיה, קליפורניה וטקסס למשל. השביל יעשיר את החוויה התיירותית של המבקרים בתל אביב ויוסיף תוכן ערכי והיסטורי לביקור בעיר. המשרד משקיע רבות בקמפיין Two Cities One Break המפרסם את ירושלים ותל אביב כחופשה עירונית משולבת, על יתרונותיהן של שתי הערים והשילוב המנצח ביניהן. בשנה האחרונה נשברו שיאי כל הזמנים בתיירות, שממשיכים גם בחודשים האחרונים, עם עלייה בשיעור של 34% בכניסות תיירים לישראל במרץ. אני בטוח ששביל העצמאות יוסיף ויגוון את החוויה למיליוני התיירים שיגיעו לישראל בשנים הקרובות".