מצודת בונין ממוקמת בראש המתלול של רכס הרי נפתלי, על גבעה ברום של 625 מ' מעל פני הים ומתנשאת כ-400 מ' מעל עמק החולה השוכן למרגלותיה. בעבר, עמק החולה שימש כגבול בין ממלכת ירושלים הצלבנית ובין השטחים שבשליטת המוסלמים.
לאחרונה, חנכו מפקדים וחיילים בעוצבת חירם (חטיבה 769), יחד עם מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", ובכללם אנשי רשות העתיקות, את מצודת הונין המחודשת, בסמוך למושב מרגליות בגליל העליון. חיילי החטיבה שיפצו בשנה האחרונה את מתחם המצודה הצלבנית שנבנתה לפני קרוב ל-1,000 שנה, עדרו, גזמו, ניקו, למדו על ההיסטוריה, ובסופו של דבר הכשירו שביל טיול חדש, שיאפשר למטיילים ומשפחות לגלות את העבר, לצפות את העתיד וליהנות בטבע באתר ארכיאולוגי מרשים ומיוחד.
בכך, הושלם הפרויקט, שהחל ביוזמה של אורי ברגר, ארכיאולוג ברשות העתיקות: "אנחנו ברשות העתיקות רואים חשיבות רבה בקירוב הציבור הרחב וחיילי צהל לעתיקות הארץ ולמורשת. לאורך שנים, חיילות וחיילים שמשרתים בהגנה על גבול הצפון ונמצאים בסמיכות כל כך רבה לאתר מורשת מפואר שכזה, לא הכירו את קיומו של המבצר ואת הסיפור המשמעותי הקיים מאחוריו. עכשיו, לבד מהזכות לבקר באתר המורשת ההיסטורי והארכיאולוגי – במה שאולי שובר את שגרת היום יום שלהם, החיילים זוכים גם להיכרות עם המורשת הצלבנית בארץ וסיפורי הקרבות שידעה הארץ, לפני כמעט אלף שנים".
"המיזם המשותף לצה"ל ורשות העתיקות במצודת הונין, מאפשר לשמור ולהגן על נכסי התרבות המופלאים שיש לנו פה, בגליל העליון, ועל הדרך – מייצר נקודה נעימה לקפה במהלך הפעילות השוטפת, או לטיול עם בני משפחה שבאים לביקור", מוסיף אורי ברגר. גיא סלעי, מנהל מיזם "צבא ההגנה לטבע": "מצודת הונין היא נקודה במרחב שהייתה מוזנחת ומלוכלכת במשך שנים וכעת, החטיבה לקחה ולוקחת אחריות, מטפחת ומשמרת את האתר, הנגישה אותו למטיילים ומשפחות ומממשת חלק מהחזון הציוני – שמירה על ערכי הטבע והמורשת בישראל לצד הגנה על הגבולות".
חטיבה 769 היא חטיבה מרחבית בעוצבת הגליל, אשר אחראית על הביטחון השוטף בגזרה המזרחית של הגבול בין ישראל ללבנון, גזרה הכוללת בין השאר, את אצבע הגליל, רכס רמים והר דב. בפרויקט שיקום מצודת הונין לקחו חלק מאות חיילים, פועלים ומתנדבים, בשיתוף החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, קק״ל ועוד. סא"ל יוני רוט, סמח"ט 769, מוסיף כי מלבד החשיבות ההיסטורית הגדולה שלה, למצודת הונין חשיבות אסטרטגית גדולה בשל קרבתה לגבול עם לבנון, והיא מהווה נקודה משמעותית בהגנת הגזרה.
סא"ל רוט: "בשנה האחרונה שיקמנו את סביבות המצודה, פרצנו שביל קסום בתוך החפיר שלה, שתלנו עצים והתקנו פינות ישיבה וספסלים. מעבר לנקודת הנוי שפתחנו היום למטיילים, עברנו בחטיבה תהליך ערכי, שחיבר כל חייל ולוחם אל הטבע ואל הגזרה בה הוא משרת. דרך הזיעה והעמל, בחום הכבד וגם בגשמים, התחברנו לאדמה ולטבע של הגזרה, וחידדנו את האחריות שלנו על שמירתו. שיתוף הפעולה בין הארגונים האמונים על שמירה על הטבע, לבין צה״ל ולהתיישבות, מוכיח לכולנו שכאשר טובת הכלל ניצבת בראש סדר העדיפויות, ניתן לעשות דברים מדהימים – לטובת כולם".
"צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם": לפני כעשר שנים הוקם מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", שנמצא תחת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. המיזם הוקם במטרה לסייע לצה"ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע, ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה"ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והאחזקה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, לארגוני הסביבה המובילים בישראל – החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות – ויחדיו הם מפעילים כ-60 מוקדי עשייה בכל החיילות והזרועות, באוויר בים וביבשה, מאצבע הגליל ועד אילת, מהשומרון ועד חופי הים התיכון.
המפקדים וחיילי היחידות יוצאים לפעילות בשטח היחידות, תוך קבלת ייעוץ וליווי מקצועי משותפי המיזם, וגם מקבלים תכני חינוך והכשרה בנושאי סביבה, טבע ומורשת. המיזם ביסס עצמו כמוקד משמעותי בשמירה על הסביבה, הטבע ואתרי המורשת, בתחומי הפעילות של היחידות הפעילות במיזם וכעת, פועל למנף את ההטמעה בשטח להטמעה רחבה וכלל צה"לית ולאורך זמן, וכן למצוא פתרונות מעשיים להתמודדות עם משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי.