"מבארוק ועד ביורק" – המסע המוסיקלי-אופראי באולמות האבירים בעכו העתיקה – הוא מיזם חדש לחורף, במסגרתו מקיימת האופרה הישראלית סדרת קונצרטים של אופרה קלה, הכוללים מטעמים מוסיקליים באקוסטיקה ובאווירה הייחודית של אולמות האבירים. האירוע מתחיל בקוקטייל קבלת פנים, המשכו בסיור באולמות האבירים במצודה ההוספיטלרית ושיאו בקונצרט המהווה מקור גאווה למשמע השירה והנגינה שכולה על טהרת האמנים הישראלים: זמרות הסופרן טל גנור וטלי קצף, המצו-סופרן ענת צ'רני, נגן האורגן והמנהל המוסיקלי איתן שמייסר, הנבלנית מרינה פרדין והצ'לן בן שיבולת.
סדרת הקונצרטים, המשתרעת מינואר עד חודש מרץ בימי שלישי בערב, מתוכנת גם לתקופת החורף בשנה הבאה והיא מיזם משותף של משרד התיירות, החברה לפיתוח עכו העתיקה ונצרת, האופרה הישראלית, "אוצרות הגליל" ועיריית עכו.
עלות כרטיס למופע 69 שקלים. לפרטים נוספים ולרכישת כרטיסים באתר.
עכו כמרכז של המותג הגלילי
בערב ההשקה של הסדרה, ביום שלישי שעבר, אמר מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי, שתיירות ותרבות הולכות יד ביד. "ביקשנו מהחברה לפיתוח עכו, שהיא חברה של משרד התיירות, להשקיע כמה שאפשר כדי שיהיו פה אירועים. זה מתחיל אתנו, הישראלים, בתיירות פנים, והשלב הבא של הקבוצות המאורגנות ותיירות הבודדים יגיע מהר מאד. נבנה פה את הקונספט של אירוע קבוע שיביא את התיירות", הבטיח.
הלוי הדגיש את החשיבות שבתיירות בצפון הארץ – לצד ההשקעות של המשרד בתיירות בדרום. "השלב הבא הוא עוד יזמים שיאמינו בעיר הזו, שיראו שיש פה אירועים, יהיו גם עוד מקומות לינה ובתי מלון כמו חאן אל עומדאן (האחים נקש מקימים בו מלון סטאי) ויותר מסעדות ייפתחו. כל זה יתחבר לעוד תנועה תיירותית שתעזור לעכו להמשיך לפרוח ולהיות מרכז תיירות של המותג הגלילי שאנחנו מפתחים סביב המקומות הקדושים, שעכו היא המרכז שלו"
כיום פועלים בעיר העתיקה של כ-80 חדרי מלון ובהם מלון האפנדי של אורי בורי, מלון עכותיקה, ערבסק ומלון עכותל. זאת לצד אכסניית האבירים. מלונות נוספים יש מסביב לעיר העתיקה ובהם גם מלון חוף התמרים. דווקא לישראלים עכו מוכרת פחות ומי שמגיע מופתע לגלות חו"ל קרוב.
אתר שימור מורשת תרבות
ההזדמנות הגדולה של עכו הגיעה ב-2001, עת הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר לשימור מורשת תרבות. עבודות החשיפה נמשכו שנים, במהלכן השקיע משרד התיירות 600 מיליון שקלים לשימור אולמות האבירים במצודה ההוספיטלרית, במנהרת הטמפלרים ובטיילת החומה.
ההיסטוריה שהתגלתה מתחת לאדמה ואולמות האבירים המרשימים – שחושפים קירות שחלקם התחתון מהתקופה הצלבנית וחלקם העליון מהתקופה העות'מאנית – הם אתרים בקנה מידה עולמי. חשיפת האולמות הפכה אותם לנגישים וקל לנוע בהם בין העמודים והקשתות, כאשר על הקירות מוקרנים ציורי ויטראז', סרטוני לייזר והולוגרמות שמספרים את סיפורה של העיר.
לצמוח עם העיר – לא לכפות עצמך עליה
לרגל השקת פרויקט פניני האופרה, התארחנו ביום שלישי שעבר במלון עכותיקה – מלון בוטיק עם קונספט מיוחד, שלפיו המבנה העיקרי שלו שוכן מול חומות עכו העתיקה ונהנה מנוף מרהיב של חוף עכו ואילו 20 החדרים והסוויטות בגדלים שונים, פרוסים בסמטאות העיר ומתמזגים בתוך מבני אבן עתיקים. המבנים בהם נבנו הסוויטות עברו שחזור מלא בהתאם להנחיות של ועדות שימור, ובחלק מהבתים אף נחשפו בתהליך השחזור קשתות, פתחים וקירות אבן מקוריים שהיו חבויים מאחורי טיח וצבע. דגש מיוחד הושם על העיצוב, כשכל סוויטה מעוצבת בהתאם לנתוניה.
היחידות המעוצבות בקפידה מאובזרות בכל הנוחות המודרנית, כולל מיזוג אוויר, מאווררי תקרה, טלוויזיה בכבלים, מייבשי שיער, פינות קפה ותה הכוללים מכונת Nespresso, קומקום חשמלי ומקרר.
המבנה המרכזי ממוקם במבנה עותומאני עתיק המשמש כלובי המלון. ארוחת הבוקר מוגשת בקומת הגג הצופה לים, והתפריט מבוסס על מגוון מטעמים ומטבלים מקומיים לצד מנות ישראליות מודרניות ובהם לבנה, גבינת ברינזה, טאבולה, שקשוקה וכדומה. ארוחת הבוקר קיבלה תעודת כשרות של רבנות צהר.
הבעלים של המלון, מאיר דודסון, ירושלמי שבא מתחום הנדל"ן, הבין את הפוטנציאל התיירותי של העיר העתיקה בה הוא רואה עיר עם קסם ואותנטיות. למרות שאנחנו מכירים צורות לינה בדמות צימרים או Airbnb, דוידסון אומר שכאן הקונספט הוא שהחדרים מפוזרים לאורך הסמטה ומעורבבים עם השכונה ויש סידור חדרים בכל יום. "מבחינתי, הברכה מהתיירות היא לגדול ביחד עם העיר ולא לכפות את עצמנו עליה. יש פה מסעדות נהדרות ואנחנו בעד שאנשים יבלו בעיר. חשבתי לעשות Airbnb – אבל נראה לי שלאורחים עדיף הקונספט של המלון כשהם מקבלים שרות מלונאי שכולל עזרה בהגעה לחדר, קונסיירג', סידור חדרים, קבלה וכו. מבחינתי, עכו היא המלון ואני נותן את החדרים"…
כיום באים כדי להראות "הייתי כאן"
ערב ירד על עכו כשהגענו לבלות בערב פניני האופרה, הסערה היתה עוד לפנינו, ואפשר היה ללכת ברגל אל אולמות האבירים, בין הסימטאות האותנטיות והמוארות, בין חתולים שמנמנים ומטופחים, כשקול גלי הים המתנפצים אל החומה מלווים אותנו.
לדברי דודסון, הקונספט של המלון נענה לצרכים התיירותיים העולמיים שהשתנו. "כיום אנשים מחפשים חוויה, תוכן. כיום מחפשים מקומות חדשים, חוויות והתנסויות חדשות, מפגשים, לראות צורות חיים אחרות. אנשים רוצים להתערות בסביבה, להתרשם בצורה בלתי אמצעית מדברים שהם מכירים רק דרך התקשורת, ויש להם הזדמנות להיות פה. אנשים רבים חיים כיום דרך המדיה – האינסטגרם והפייסבוק – הם מגיעים כדי להצטלם במקום, כדי להגיד הייתי במקום כזה, שאין אותו במקום אחר. ככל שהוא שונה יותר – הוא מעניין יותר. ובעקבות השינוי הזה מגיעות הצעות שלא היו מקובלות בעבר".
האורחים במלון מתחלקים בין ישראלים לתיירים בעיקר אמריקאים, צרפתים, אנגלים וגרמנים, תיירים עצמאיים שמגלים את המקום באינטרנט. מסתבר שלמלון מגיעים גם אורחים אקזוטיים כמו זוגות ירדניים ואף תיירים מדובאי. כאשר מגיעים לעניין המחיר, נתקלים שוב בתופעה שלעומת מחירי הטיסות שירדו, מחירי המלונות בישראל עדיין גבוהים מאד. מחירי הסוויטות בעכותיקה נעים בין 900-1,400 שקל (180-250 יורו) ללילה על בסיס לינה וארוחת בוקר.
המלון מיועד למבוגרים בלבד (כאלה שמסוגלים לטפס במדרגות, שכן הגישה לרוב היחידות ולגג היא באמצעות מדרגות בלבד..). אתר.
בין האתרים ההסטוריים בהם ניתן לבקר בעיר נמנים בית הכנסת הרמח"ל, החמאם הטורקי עם חוויות סיפורו של הבלן האחרון, מוזיאון עוקשי לתרבות מודנית שמשיק תערוכה חדשה בשם "זכרונות ילדות", המוזיאון האתנוגרפי "אוצרות בחומה" וכמובן השווקים הססגוניים, מסעדות השף, מלונות הבוטיק, בתי כנסת עתיקים, כנסיות ומסגדים ונמל עם אטרקציות וחוויות שיט לכל המשפחה. כל המידע באתר.
הכותבת היתה אורחת החברה לפיתוח עכו העתיקה ומלון עכותיקה