זוכרים את השיר "מי מכיר את האיש שבקיר"? גם אם לא, אתם מוזמנים להכיר בעצמכם, אנשים והגיגים, אהבות ושנאות, מחאות ומחמאות, כלבים וחתולים (בעיקר כלב אחד עצוב וחתול אחד מתוחכם) – המופיעים על קירות עיר הקודש, בציורי גרפיטי מסקרנים. זאת בסיור בירושלים שמחוץ לקופסא.
אמנות הגרפיטי כבר מזמן אינה אמנות רחוב בלבד. היא שפה. שפה בה מביעים מחאות, שפה בה שואלים שאלות, מביעים רגשות וחושפים את העולם הכי פנימי על הקיר לפני כולם. לפעמים חשיפה זו הינה ישירה ולפעמים היא מרומזת בשלל רמזים, ועדיין היא חושפת את העולם הפנימי של היוצר/ת.
כשעולם הגרפיטי מגיע לירושלים, הוא מקבל גיוון עצום, מכיוון שאותה חשיפה פנימית מבטאת לא רק עולם פנימי פרטי של אותו יוצר או יוצרת, אלא הוא גם מבטא את המגזר מהם הגיעו היוצרים, וזה עולם כל כך מגוון – כי המגוון האנושי של ירושלים כולל חרדים וחילונים, שמאל וימין, חוזרים בתשובה וחוזרים בשאלה, מזרחים ואשכנזים, יהודים וערבים. ולכל אחד מאלה יש זרמים ותת-זרמים, והם באים לידי ביטוי על הקירות, בגרפיטי מכל סוג וצורה.
המקום שחושף באופן הכי מיטבי את הגיוון הזה, בדמות יצירות גרפיטי שמבטאות את הפסיפס האנושי המיוחד של ירושלים, היא שכונת נחלאות, שבאמת מהווה סוג של "מעורב ירושלמי", שכולל מצד אחד סימטאות עם סטודנטים ואוירה קצת "פלורנטינית" (הי ירושלמים, לא להתנפל עלי…), ומצד שני חצרות חרדיות, שיד הזמן לא נגעה בהן ובתים של ירושלמים ותיקים, שמשמרים את האופי הוותיק של השכונה.
כל זה משפיע על עולם הגרפיטי המקומי, ולכן תמצאו כאן גרפיטי של מחאות נגד נתניהו וגם נגד הבנקים, גרפיטי יהודי שמציג את מתתיהו הכהן הגדול ואת ירושלים של מעלה ושל מטה, כולל דמות הכהן הגדול, וגם, כמובן, יש כאן מחאות חברתיות ("לבי במזרח ואנכי מזרחי"). הוסיפו לאלה מוטיבים ירושלמים כמו המעורב הירושלמי, דמותו של רבי יואל משה סלומון ואפילו גרפיטי רב משמעות של האמן נחי וייס, עם מסרים של הגות.
בין ציורי הגרפיטי שדיברו אל לבי, תמצאו את הכלב העזוב – שעיניו מתחננות לאימוץ, ואת החתול המתוחכם – שאוסף כדורי פלאפל שנפלו מפיתות עמוסות, ומקים מהם מגדל לתפארת, שממרומיו הוא משקיף על ירושלים והמתרחש בה. וגם טקסט ישיר בפינת סימטה קטנטונת: "אסור להשתין כאן"… ושורות פיוטיות: "צריך אדם אישה ועליית גג – להיות מתגעגע אחריהן". יפה, נכון?
אם אתם רוצים לחוות את כל הפסיפס הזה, בשילוב טיול בסימטאות ציוריות וסיפורים ירושלמיים, אני ממליצה שתצטרפו לסיור הגרפיטי "50 גוונים של ירושלים", עם המדריך ומלווה הקבוצות, דודי בר סלע, שיזם את סדרת "ירושלים מחוץ לקופסה".
אתר:
www.jerusalemoutoftheframe.com
דודי בר סלע ( אינסטגרם):
https://instagram.com/dudy_the_tour_guide?r=nametag
דודי בר סלע ( פייסבוק):