Site icon IAS

"שביל הים של ישראל': נחנך המקטע הראשון, באתר התיירות ראש הנקרה

בראש הנקרה נחנך המקטע הראשון של 'שביל הים של ישראל'. צילום Ritvo photography

"שביל הים של ישראל" נחנך השבוע (15.2), במקטע הראשון שלו, בראש הנקרה. המיזם "שביל הים" – שביל לאומי רציף להולכי רגל, באורך של 240 ק"מ לאורך חופי הים התיכון של ישראל, מראש הנקרה ועד חופי זיקים בגבול רצועת עזה בדרום, החל להירקם אצל יזמי התוכנית: ד"ר אליק אדלר, טל קמחי, יוסי דישון ופרופ' נגה קולינס-קריינר, מאוניברסיטת חיפה, עוד בשנת 2016.

השבוע, לאחר אתגרים לא קטנים, הושק במעמד גלית כהן – מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה והשותפים במיזם: המועצה האזורית מטה אשר, קרן יק"א, אוניברסיטת חיפה, החברה הכלכלית מטה אשר, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ונוספים, המקטע הראשון והצפוני ביותר בשביל, מבואת ראש הנקרה, בשטחה של המועצה האזורית מטה אשר.

המקטע הראשון שהושק מתחיל בראש הנקרה ומסתיים בחופיה הצפוניים של עכו. המקטע כבר מסומן בסימון הרשמי של שבילי ישראל (לבן, כחול, לבן), הוא כולל שלטי הסבר במקומות מעניינים, שילוט בכניסות וביציאות לשביל וגם סימון ייחודי לשביל הים: "עוגני מיל" – אבנים מסותתות בצורת עוגן עתיק, המדמות את "אבני המיל", סימני הדרך העתיקים בהם השתמשו הרומאים כדי לסמן את הדרכים שחצו את האימפריה הרומית. רעיון שביל הים הלאומי של ישראל הוא תוצר החיבור בין התפתחות תרבות ההליכה בשבילים בארץ ובעולם עם הצורך ליישם את עקרון הגישה החופשית לחופי הים.

מטרות השביל הן הנגשת הים וחופיו לכלל האוכלוסייה וחיזוק תחושת ה"קניין הציבורי" של הציבור למשאבי הים. העקרונות המנחים של השביל הינם שמירה על הסביבה, ולכן השביל ישתמש בתשתיות קיימות, ללא פעולות של סלילה או פגיעה בנוף; קרבה לים ככל האפשר ויצירת מעקפים מעניינים באזורים הבלתי נגישים; השביל ישמש פלטפורמה לפעילות חינוכית, תוך שיתוף ומעורבות של הקהילות השונות.

בראש הנקרה נחנך המקטע הראשון של 'שביל הים של ישראל'. צילום Ritvo photography

 פרופ' גור אלרואי, רקטור אוניברסיטת חיפה: "פרויקט שביל הים הוא חלק מהמחויבות של אוניברסיטת חיפה לקיימות חברתית וסביבתית. זהו פרויקט חברתי, סביבתי וחינוכי, שמטרתו המרכזית היא לחבר את הציבור הרחב לאוצרות הטבע הימיים של מדינת ישראל. הפרויקט משלב את הידע האקדמי של האוניברסיטה ואת היכולת להכשיר את הסטודנטים והסטודנטיות שלנו כסוכנים של שינוי חברתי. כמו שהתחייבנו, אוניברסיטת חיפה לא תהייה מגדל שן אלא מוסד אקדמי שמשפיע על הקהילה".

ד"ר אליק אדלר, יוזם ומנהל פרוייקט שביל הים: שביל הים הופך היום לאבן דרך בתרבות ההליכה בשבילי ישראל, בהגנה על חופי הים ולמותג חברתי סביבתי שיתנחל בציבור הישראלי בשנים הקרובות. מכאן, מתחת למצוקים הלבנים של ראש הנקרה, אנחנו בטוחים שתוך כשלוש שנים, כשיסתיים המקטע האחרון של שביל הים בחולות הלבנים של זיקים, בפאתי רצועת עזה, ישאלו הרבה ישראלים, צעירים ומבוגרים את חבריהם".                                  

אלברט פנחס, מנכ"ל אתר התיירות ראש הנקרה: "הבשורה לישראל מתחילה מראש הנקרה. אנו גאים להיות הראשונים מהם יוצא השביל החדש. המקטע החדש ישמש קהל מטיילים רב, בתוכם תלמידים, משפחות ותיירים, שיגיעו לאתר ולסביבתו ויוכלו ליהנות מפעילות תוכן חווייתית נוספת, מעבר לפעילות הרכבל והנקרות באתר התיירות ראש הנקרה".

"ואת שביל הים כבר עשית?", שביל הים, שלא בקלות נולד, מצטרף לאלפי קילומטרים של שבילים חופיים ברחבי העולם, שגורמים עונג ושמחה להולכים בהם. הוא מקרב את החברה הישראלית לים והא יעזור לשומרים על הסביבה הימית להבטיח כי שפת הים היקרה כל כך לכולנו, ואשר שייכת לכולנו, לא תיפול קורבן ליזמי נדל"ן ולפרויקטים מיותרים של "פיתוח" כביכול. השביל יוצר רצף תוכני בין מספר רב של אתרי תיירות, חופי רחצה, אתרי טבע ואתרים ארכיאולוגיים.

השביל מנגיש לכלל האוכלוסייה בישראל, את הים וחופיו, את הסביבה, את התרבות והמורשת הימית. השביל ימותג ויסומן כתוואי הליכה מודרך ומקוון, בסמוך ככל האפשר לשפת הים. המטיילים בשביל הים יוכלו להיעזר באפליקציית ניווט ומידע בזמן במיקום אמיתי וכן באתר אינטרנט אשר יעשירו את חוויית ההליכה לאורך התוואי המסומן.                                                                                                               

Exit mobile version