משבר התיירות בישראל הולך ומתעצם, בשל סגירת המלונות וסגירת השמיים, אך מלונאי ישראל נמצאים במאבק פנימי מרתק. לפני כחצי שנה היו אמורות להתקיים בחירות לנשיאות התאחדות בתי המלון בישראל. הבחירות יתקיימו בשבוע הבא, לאחר שהיה נסיון לדחות אותן בשנה ויותר, בתירוץ שמגיפת הקורונה אינה מאפשרת זאת. לאחר שהדבר נודע, היתה דרישה שהביאה לכך, שהבחירות אכן יתקיימו, גם אם באיחור. כ- 300 מלונאים מכל רחבי הארץ יזומנו בשבוע הבא, ב- 11 בנובמבר, 2020, בתל אביב, לממש את זכותם להצביע בבחירות לנשיאות ההתאחדות.
אתמול (א' 1/11/209), בצעד חסר תקדים, עתרו המועמדים לתפקיד נשיא התאחדות בתי המלון בישראל, ישי ברנע ומ"מ הנשיא, אבי זנדברג, לבית הדין של התאחדות בתי המלון בישראל, בקריאה לכנס בדחיפות את בית הדין של ההתאחדות, ולהורות על שינוי ההחלטות התמוהות של מוסדות ההתאחדות בנוגע למספר נושאים קריטיים, ובראשם שיטת הבחירות והנגשתם לבוחרים ופסילת מועמדים באופן שרירותי. לטענת העותרים, מדובר בהחלטות מוטות לצד אחד בלבד, ופוגעות קשות במלונות העצמאיים ונציגיהם.
כשלים והחלטות שאינן תואמות את תקנון ההתאחדות
בעתירה מצביעים העותרים על כשלים והחלטות שאינן תואמות את תקנון ההתאחדות, מתוך מטרה להבטיח את המשך יתרונן של הרשתות הגדולות בהתאחדות המלונות. בזמנים רגילים, מתקיימות הבחירות במסגרת ועידה ארצית של התאחדות בתי המלון, אליה מגיעים כלל מלונאי ישראל, אך בחסות מגיפת הקורונה, החליטו לדחות את הוועידה, בינתיים למועד בלתי ידוע. למרות בקשות של מלונאים רבים, כולל הצעות לחלופות טכנולוגיות ואחרות, קבעה הוועדה הארגונית של התאחדות בתי המלון, כי ביום הבחירות תוצב קלפי אחת בלבד, בעיר תל אביב, אליה ידרשו להגיע המלונאים מכל רחבי הארץ, חלקם מרחק של שעות נסיעה לכל כיוון, על מנת להצביע בבחירות – פעולה שלוקחת דקות ספורות.
נשיא התאחדות בתי המלון בישראל המכהן, הינו אמיר חייק, שנבחר לפני כשלוש וחצי שנים. חייק הובא לתפקיד, למרות שאינו מתחום המלונאות, בעידוד הרשתות והוא מתמודד שוב הפעם. רבים מהמלונאים טוענים כי אמיר חייק מחויב לרשתות הגדולות, שהביאו אותו לתפקיד. אי לכך, החליטו המלונות העצמאיים להתאגד ולהציב מועמד משלהם, ישי ברנע, שמכהן היום כיו"ר התאחדות המלונות בירושלים. מתוך 300 המלונאים להם זכות הצבעה, כמחצית הם נציגי הרשתות הגדולות ומחצית נציגי המלונות העצמאיים, אבל בעוד רוב המלונות העצמאיים נמצאים מחוץ לתל אביב, ואמורים לנסוע אף הם כמה שעות כדי להגיע לתל אביב להצביע, המלונאים ברשתות מתכוונים ככל הנראה להעניק ייפוי כוח לעובדים מהרשת שמתגוררים באזור המרכז, ולא יחייבו את מנהלי בתי המלון שגרים רחוק, לנסוע במיוחד להצביע. כל הבקשות וההסברים כי החלטה זו תוריד את שיעור ההצבעה ותמנע מעשרות מלונאים לממש את זכותם, לא הועילו.
בין היתר עולה מהעתירה, כי הוועדה הארגונית של ההתאחדות ביצעה סינון של המועמדים לחברי המועצה (הגוף השני בחשיבותו בהתאחדות) בדיעבד, לאחר הגשת רשימות המועמדים וללא פרסום קריטריונים, כפי שנדרש בהליך דמוקרטי תקין. הוועדה הארגונית החליטה בניגוד לתקנון, כי יש לחלק אותם לנציגי רשתות ונציגי מלונות בודדים. נציגי הרשתות נבחרו מראש לפי החלטה הוועדה הארגונית. במקביל, פסלה הוועדה מועמדים כראות עיניה, בלא שפירסמה קריטריונים מראש ובניגוד לכל דין, והחליטה כי את נציגי המלונות העצמאיים יבחרו בבחירות, כלומר גם על ידי צירי הרשתות.
אפלייה כפולה
הוועדה הארגונית, פעלה ופועלת בשורה של החלטות, בניגוד לתקנון ההתאחדות. העותרים נמנעו עד עתה מלפנות לבית הדין או לבית משפט חיצוני, מתוך רצונם לשמור על שלום ההתאחדות, אולם הנסיון להשפיע על הבחירות ולמנוע מרבים לקחת בהן חלק אינו יכול עוד לעבור בשתיקה. טענה נוספת היא כי תקנון ההתאחדות נותן עדיפות מובנית לרשתות הגדולות – אלה זוכות לייצוג יתר אל מול המלונות הקטנים: כל מלון שמספר חדריו עולה על מאה, מקבל ציר לוועידה, אולם מלונות קטנים יותר אינם מיוצגים, אלא בקבוצות העולות על מאה חדרים במצטבר. על אפליה זו נוספת העדפת הרשתות בדרך של ציר נוסף שניתן לכל רשת. כלומר, קיימת כאן אפלייה כפולה – הן ייצוג לכל מלון והן תוספת ייצוג לרשת. על אלה נוספים הנשיא ומ"מ הנשיא כצירים באופן אוטומטי, בנוסף על הנציגות לעיל.
ישי ברנע: "אני מצר על כך שאנו נאלצים לעסוק בעניינים טכניים ואף להגיע לבית הדין של ההתאחדות. בתי המלון נצבים בפני אתגר הקורונה, שהוא האתגר הגדול ביותר של בתי המלון מאז קום המדינה. הדבר נכון לגבי הרשתות ושבעתיים לגבי המלונות הבודדים. הליך הבחירות חייב להיות שקוף, דמוקרטי ותקין, ולשקף את רצונותיהם של חברי ההתאחדות כולם, כדי שנוכל לעמוד כאיש אחד מול האתגרים ביום שאחרי הבחירות". נמשיך לעמוד על הזכות המלאה של החברים כולם, לבחור במקום ובדרך הנוחה ביותר ולהיבחר לכל המוסדות באשר הם".